Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Puutarha » Allergia- ja ympäristöinstituutti: Hyttyset ovat täällä taas

Allergia- ja Astmaliitto ry

Allergia- ja ympäristöinstituutti: Hyttyset ovat täällä taas

Tiedote.
Julkaistu: 17.06.2013 klo 08:12
Julkaisija: Allergia- ja Astmaliitto ry

Hyttyset aiheuttavat monelle kutisevia paukamia, allergisille joskus voimakkaampiakin oireita. Etelä-Karjalan Allergia- ja ympäristöinstituutti muistuttaa, että luonnon toiminnan kannalta ötökät ovat tärkeitä. Ennakkoarvioiden mukaan lintujen poikasille riittää ravintoa, sillä hyttysiä tulee tänä kesänä runsaasti.

Tutkija Juha Jantunen Etelä-Karjalan Allergia- ja ympäristöinstituutista kertoo, että hyttysten toukat elävät seisovassa vedessä, kuten lammikoissa ja ojissa. Rantavesissä kasvavat hyönteisten toukat ovat kalojen ruokaa ja monet linnut muuttavat pohjoiseen pesimään takuuvarman hyönteisravinnon vuoksi.

- Hyttyset pystyvät lisääntymään myös sadevesiastiaan tai kastelukannuun jääneessä vesitilkassa. Älä siis kasvata hyttysiä pihallasi. Tyhjennä piha-astiat tai pistä kannet päälle, ohjeistaa Juha Jantunen Allergia- ja ympäristöinstituutista.

- Tänä kesänä hyttysiä on tulossa paljon, koska lumet sulivat myöhään ja lammikoita riitti pitkälle kevääseen. Lämmin toukokuu takasi hyvät olosuhteet toukkien kasvulle.

Hyttyset ovat liikkeellä varjoisissa metsissä, pilvisellä säällä ja illan hämärtyessä. Hyttysten ininän välttää parhaiten auringonpaisteella ja kovalla tuulella. Avoimet aurinkoiset paikat ovat puolestaan paarmojen valtakuntaa.

Vaatetus on paras suoja hyttysiä vastaan. Allergia- ja ympäristöinstituutista neuvotaan, että pihapiirissä hyönteisten määrää voi vähentää vaikkapa linnun pönttöjä asettamalla. Yksi kirjosieppopoikue ahmii pöntössä viettämänsä reilun kahden viikon aikana noin 15 000 hyönteistä.

Antihistamiinit ja kortisonivoide avuksi
Jos hyttysen pisto aiheuttaa reaktion, hoidoksi käytetään kortisonivoidetta. Hyttysille allergiset voivat ennaltaehkäistä oireita antihistamiinilääkityksellä.

- Hyttysallergiaan ei ole siedätyshoitoa, mutta yleensä hyttysten pistoihin tottuu kesän mittaan. Hyttysten aiheuttamat ihoreaktiot vähenevät monilla loppukesää kohti, Juha Jantunen Allergia- ja ympäristöinstituutista toteaa.

Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti on Allergia- ja Astmaliiton Joutsenossa sijaitseva tutkimuskeskus.

Lisätietoja toimituksille 
Juha Jantunen, tutkija, Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti
p. 040 7214 201, www.ekay.net

Tiedotteen mukana lähetetty hyttysen kuva: Juha Jantunen.

Tiedottaja Elina Demir
p. 040 544 9728, email: tiedotus@allergia.fi

Liitetiedostot

Allergia- ja Astmaliitto ry jäsenyhdistyksineen on valtakunnallinen terveysjärjestö, jonka perustehtävänä on allergiaa ja astmaa sairastavien terveyden edistäminen.

- Parannamme allergiaa ja astmaa sairastavien elämänlaatua.
- Toimimme asiantuntevana allergia- ja astmatietouden jakajana.
- Toimimme aktiivisena yhteiskunnallisena vaikuttajana ja kantaaottavana edunvalvojana.
- Kannustamme allergiaa ja astmaa sairastavia ja heidän läheisiään järjestäytymään.

Liitolla on jäsenyhdistyksiä kautta maan. Tervetuloa mukaan toimintaan!

www.allergia.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs