Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Yrittäjänaiset vaatii sairausajan karenssiksi yhtä päivää

Suomen Yrittäjänaiset

Yrittäjänaiset vaatii sairausajan karenssiksi yhtä päivää

Tiedote.
Julkaistu: 10.05.2016 klo 08:30
Julkaisija: Suomen Yrittäjänaiset

 

Suomen Yrittäjänaiset vaatii yrittäjän sairausajan karenssiksi yhtä päivää. Tällä hetkellä yrittäjän omavastuuseen napsahtavat sairastumispäivä ja kolme arkipäivää.

Liiton puheenjohtaja Seija Estlander ja toimitusjohtaja Marju Silander sanovat yrittäjän sosiaaliturvassa olevan yhä kosolti perattavaa. Yksi ongelma on esimerkiksi yrittäjän perheenjäsenen työttömyysturva, ja siitä johtuvat viranomaistulkinnat.

Estlander toteaa tuon tuosta esiin putkahtavan tapauksia, Joissa yrittäjän puoliso tai äitinsä firmassa kesätöitä tehnyt lapsi tulkitaan yrittäjäksi, ja työttömyyden iskiessä perheenjäsen koetetaan jättää ilman työttömyyskorvausta.
– Ratkaisuna tähän on yrittäjäkäsitteen yhdenmukainen määrittely lainsäädännössä, jolloin viranomaisten tulkinnoille ei jää sijaa.

Silander nostaa esille myös yrittäjän oman sairaan lapsen hoitokulujen korvaamisen.
– Toiminimiyrittäjähän voi maksaa työntekijänsä sairaan lapsen hoitokulut ja vähentää ne verotuksessa, mutta kun yrittäjän oma lapsi sairastuu, hän jää yksin puille paljaille.
– Tämä ongelma häviää, kun toiminimiyrittäjän lapsen sairaskulut nivotaan myös korvauksen piiriin.

Sekä Silanderin että Estlanderin mielestä yrittäjän sosiaaliturvasta on syytä puhua myös vaalien jälkeen, koska yrittäjän sosiaaliturva ei kuulu yrittämisen riskeihin.
– Suomen talouden rakenteissa on tapahtunut viime vuosina massiivisia muutoksia ja meillä on tänään noin 170 000 yksinyrittäjää.
– Yrittäjän on pidettävä arjen tiimellyksessä mielessä, että hänen työtuloon perustuva YEL-vakuutuksensa on hänen elämänturvansa perusta. Se määrittelee eläkkeen ohella monia Kelan etuuksia, kuten sairauspäivärahan, äitiys-, isyys- ja vanhempainrahan suuruuden, Estlander taustoittaa.

Silander sanoo liian alhaiseen YEL-maksuun liittyvän liian paljon ongelmia.
– Nyt on aika selvittää, mikä olisi paras ratkaisu siihen, kun yrittäjä maksaa itselleen niin alhaista YELiä, että hän tippuu sosiaaliturvassa pelkän perusturvan varaan.
– Voisiko yhtenä vaihtoehtoa olla se, että pakollisen eläkevakuutuksen alaraja nostetaan sellaiselle tasolle, etteivät vakuutusmaksut mene hukkaan, Silander pohtii.

 

Lisätiedot:
Seija Estlander, puheenjohtaja, p. 050 302 8460
Marju Silander, toimitusjohtaja, p. 050 409 2561
www.yrittajanaiset.fi

Suomen Yrittäjänaiset on vuonna 1947 perustettu valtakunnallinen etujärjestö, joka tekee vaikuttamistyötä yrittäjänaisten hyväksi. Se on naisyrittäjyyden asiantuntemusta edustava itsenäinen kattojärjestö, johon kuuluu liki 70 paikallisyhdistystä ja noin 6 200 jäsentä.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs