Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Vuorotteluvapaa ulotettava myös yrittäjiin

Vuorotteluvapaa ulotettava myös yrittäjiin

Julkaistu: 24.02.2009 klo 09:16
Julkaisija:

Suomen Yrittäjät haluaa ulottaa vuorotteluvapaan myös yrittäjiin. Näin poistettaisiin yrittäjän ja palkansaajan sosiaaliturvassa olevia perusteettomia eroja ja edistettäisiin yrittäjän jaksamista. Uudistus on luontevaa toteuttaa ensi vuoden alusta, jolloin vuorotteluvapaajärjestelmä on tarkoitus vakinaistaa.

Suomen Yrittäjät haluaa ulottaa vuorotteluvapaan myös yrittäjiin. Näin poistettaisiin yrittäjän ja palkansaajan sosiaaliturvassa olevia perusteettomia eroja ja edistettäisiin yrittäjän jaksamista. Uudistus on luontevaa toteuttaa ensi vuoden alusta, jolloin vuorotteluvapaajärjestelmä on tarkoitus vakinaistaa.

Suomen Yrittäjät on erityisen huolestunut yrittäjien jaksamisesta taantuvan talouden aikana. Tämän vuoksi myös yrittäjän jaksamisesta tulee huolehtia, sillä yrittäjän työkyky vaikuttaa suoraan yrityksen tuottavuuteen ja työntekijöiden hyvinvointiin.

Vuorotteluvapaajärjestelyjen lisäksi yrittäjät haluavat korostaa yrittäjien työterveyshuollon merkitystä, vaikka sen järjestäminen yrittäjälle itselleen on vapaaehtoista. Suomen Yrittäjien kyselytutkimuksen mukaan vajaa puolet yrittäjistä on järjestänyt itselleen työterveyshuollon. Suurin syy työterveyshuollon ulkopuolella olemiseen on yrittäjien tietämättömyys työterveyshuollon järjestämismahdollisuudesta. Siksi yrittäjät toivovat työterveyshuollolta aktiivista markkinointia ja pienille yrityksille sopivia tuotteita.

Kyselystä selviää, että mitä pienempi yritys, sitä alhaisempi on työterveyshuollon järjestämisaste.

Kyselyn tulosten perusteella työterveyshuollon järjestäminen ei kuitenkaan vaikuta merkittävästi yrittäjän jaksamiseen ja yritystoiminnan tuottavuuteen. Kolmannes kyselyyn vastanneista sanoo, ettei työterveyshuolto ole vaikuttanut yritystoiminnan tuottavuuteen millään tavoin, kaksi kolmasosaa arvioi, että vaikutusta on ollut vain vähän tai ei lainkaan ja lähes kolmannes yrittäjistä sanoo, ettei työterveyshuollolla ole ollut vaikutusta omaan jaksamiseen.

- Kyselyn tulosten perusteella voidaan sanoa, että yrittäjät tarvitsevat työterveyshuollosta lisää tietoa sekä erityisesti yrittäjille suunnattuja palveluita. Jos yrittäjät eivät koe saavansa työterveyshuollosta tukea omaan jaksamiseensa ja liiketoiminnan tuottavuuteen, ei yrittäjien työterveyshuollon järjestämisaste tule nousemaan, lainopillinen asiamies Outi Tähtinen arvioi.

Suomen Yrittäjien kyselyn yllättävin tulos Outi Tähtisen mielestä on, että myös sukupuolella on merkitystä työterveyshuollon järjestämisessä.

- Miehet ovat selvästi innostuneempia työterveyshuollosta kuin naiset, Outi Tähtinen toteaa. Miesyrittäjistä 52 prosenttia on työterveyshuollon piirissä ja naisista vain 39 prosenttia.

Lisätietoja:

Suomen Yrittäjät, lainopillinen asiamies Outi Tähtinen, p. 050 324 7377 ja työmarkkina-asioiden päällikkö Merja Hirvonen, p. 040 588 0841

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs