Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Viisi pelastuslaitosta parantaisi pelastuspalveluja valtakunnallisesti

Suomen Palomiesliitto SPAL

Viisi pelastuslaitosta parantaisi pelastuspalveluja valtakunnallisesti

Tiedote.
Julkaistu: 28.09.2016 klo 14:49
Julkaisija: Suomen Palomiesliitto SPAL

Pelastuslaitosten kokoaminen nykyisestä 22 aluepelastuslaitoksesta viideksi tehostaisi laitosten toimintaa.  Viiden pelastuslaitoksen malli mahdollistaisi alueiden pelastuspalvelujen yhdenmukaisten toimintamallien käyttöönottamisen ja laadun parantamisen valtakunnallisesti.

– Pelastustoimen uudistamista tulee ohjata mieluummin kansalaisten ja pelastusalan ammattilaisten turvallisuuden edistäminen kuin valta- ja maakuntapolitiikka, edellyttää Palomiesliiton järjestön johtaja Kim Nikula.

– Pelastustoimea tulee kehittää aiemman linjauksen mukaisesti viiden pelastuslaitoksen mallin pohjalta. Tällä varmistetaan myös tulevaisuudessa kustannustehokas toiminta haasteellisessa taloustilanteessa sekä yhtenäiset toimintamallit pelastusviranomaistoiminnassa, Nikula jatkaa.

Sisäministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle luonnoksen pelastustoimen järjestämislaiksi. Lakiluonnoksessa pelastustoimen järjestämisvastuu asetetaan viidelle maakunnalle ja vahvistetaan sisäministeriön valtakunnallista ohjausta pelastustoimessa. Palomiesliiton mielestä nämä ovat kannatettavia ja välttämättömiä lähtökohtia rakennettaessa tehokkaampaa ja laadukkaampaa pelastustoimea.

Rakentamalla aluepelastuslaitoksista laajempia hallinnollisia kokonaisuuksia on mahdollista paitsi tehostaa ja yhtenäistää laitosten toimintaa myös turvata taloudellisten voimavarojen riittävyys pelastustoimen ydintehtävässä eli pelastustoiminnassa.

Palomiesliiton mielestä parasta olisi, jos pelastuslaitosten hallinto- ja tukipalvelut sekä tutkimus- ja kehittämistoiminnat keskitettäisiin yhteen valtakunnalliseen yksikköön. Tästä vapautuvat voimavarat tulisi kohdentaa suoraan kansalaisille näkyvään operatiiviseen pelastustoimintaan.

Palomiesliitto pitää pelastustoimen uudistamiselle oikeana lähtökohtana sitä, että pelastustoimen ja ensihoidon järjestäisivät jatkossa yhteistyöalueittain ne maakunnat, jotka ylläpitävät yliopistollista keskussairaalaa. Näin saadaan hyödynnettyä pelastustoimen ja ensihoitopalvelujen synergiaetu parhaiten.

Viiden pelastuslaitoksen mallissa turvattaisiin sekä pelastustoimen lähipalvelut että pelastuslaitosten osallistuminen kiireellisiin ensihoito- ja ensivastetehtäviin.

Lisätietoja:
Järjestön johtaja Kim Nikula, Suomen Palomiesliitto SPAL, puh. 040 716 1805, kim.nikula@palomiesliitto.fi

Palomiesliitto SPAL on Suomen suurin pelastushenkilöstön ammattiliitto. Liitto ajaa ja valvoo pelastus-, ensihoito- ja hätäkeskustyöntekijöiden etuja ja oikeuksia sekä edistää heidän hyvinvointiaan työelämässä.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs