Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Valtiovarainministeriö käynnistää selvitystyön valtion keskus- ja aluehallinnon uudistamiseksi

Valtiovarainministeriö

Valtiovarainministeriö käynnistää selvitystyön valtion keskus- ja aluehallinnon uudistamiseksi

Tiedote.
Julkaistu: 16.04.2014 klo 14:16
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

Liikenne- ja kuntaministeri Henna Virkkunen asetti 11.4.2014 keskus- ja aluehallinnon virastoselvityshankkeen (VIRSU-hanke). Hankkeen määräaika on 31.12.2014.

Tavoitteena selkeä ja yhtenäinen valtionhallinto

Talouden reunaehtojen kiristyminen, sähköisten toimintatapojen yleistyminen ja niukkenevat henkilöresurssit ovat yhteisiä haasteita keskus- ja aluehallinnolle. Hankkeen tavoitteena on löytää ratkaisuja päällekkäisen työn vähentämiseen ja valtion resurssien mahdollisimman tehokkaaseen käyttöön. Uudistamisella tavoitellaan 0,5 %.n vuotuista tuottavuuden kasvua ja nykyistä selkeämpää ja yhtenäisempää hallintoa.

Keskushallinnon virastoja on organisoitu eri hallinnonaloilla monin eri tavoin. Hallinnonalat poikkeavat myös tehtäviltään ja kooltaan huomattavasti eikä virastojen kehittäminen ole kaikilla hallinnonaloilla ollut systemaattista. Käynnistyvässä työssä selvitetään mahdollisuuksia kehittää eri virastomalleja (esimerkiksi valvonta- ja lupavirasto, tutkimuslaitos ja kehittämisvirasto) sekä vaihtoehtoja koota yhteen erityisesti pieniä virastoja.

Valtion aluehallinto uudistettiin vuoden 2010 alussa, kun kuuden viranomaisen tehtävät koottiin aluehallintovirastoihin ja ELY-keskuksiin. Valtion paikallishallinnon viranomaisten toimialueet ovat viime vuosina laajentuneet. Muun muassa maistraatit ja TE-toimistot ovat nykyisin pikemminkin alue- kuin paikallishallintoa. Tämän vuoksi käynnistyvä selvitystyö koskee varsinaisen valtion aluehallinnon lisäksi maistraatteja ja TE-toimistoja.

Valtion aluehallintoa koskien tullaan selvittämään toisaalta aluehallinnon ja keskushallinnon virastojen välistä ja toisaalta aluehallinnon ja kuntien välistä työnjakoa. Lisäksi valtion aluehallinnon tehtäviä tarkastellaan muun muassa siitä näkökulmasta, mitkä tehtävistä edellyttävät niiden hoitamista tietyllä alueella ja missä tehtävissä toimivallan tulisi olla oikeudellisesti tiettyyn alueeseen sidottu. Myös aluehallinnon uudistusvaihtoehtoja ja niiden vaikutuksia arvioidaan

Selvitystyötä ohjaa ministeriöiden kansliapäälliköistä koostuva ohjausryhmä, jonka puheenjohtajana toimii sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg. Keskushallinnon selvitysryhmän puheenjohtajana toimii finanssineuvos Katju Holkeri ja aluehallintoselvitysryhmän puheenjohtajana hallitusneuvos Tarja Hyvönen, molemmat valtiovarainministeriöstä. Lisäksi hankkeelle tullaan asettamaan alatyöryhmiä, joista osa on selvitysryhmien yhteisiä.

Asettamispäätös

Lisätietoja:

kansliapäällikkö Päivi Nerg, sisäministeriö, puh. 02954 88203,
finanssineuvos Katju Holkeri, valtiovarainministeriö, puh. 02955 30087
hallitusneuvos Tarja Hyvönen, valtiovarainministeriö, puh. 02955 30147

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs