Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Valtiovarainministeri Urpilainen: Työmarkkinoiden murrokseen vastattava nostamalla koulutustasoa

Valtiovarainministeriö

Valtiovarainministeri Urpilainen: Työmarkkinoiden murrokseen vastattava nostamalla koulutustasoa

Tiedote.
Julkaistu: 31.01.2014 klo 14:23
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen patistaa suomalaista korkeakoulujärjestelmää vastaamaan työmarkkinoiden murrokseen. Urpilaisen mukaan pidemmällä aikavälillä vain osaamistason nostaminen on avain talouskasvuun Suomessa. Urpilainen puhui perjantaina 31.1.2014 Seinäjoen yliopistokeskuksen 10-vuotisjuhlissa.

– Suomi on tienhaarassa erityisesti siksi, että perinteinen vientiteollisuutemme on vaikeuksissa. Siihen on monia syitä, kuten talouden globalisaatio ja teollisten prosessien automatisaatio. Ratkaisukeinoista kuitenkin vain yksi on selkeä. Suomi menestyy osaamisella, Urpilainen sanoi.

Urpilaisen mukaan suomalainen koulutusjärjestelmä ei kuitenkaan pysty nykymallillaan vastaamaan muuttuneeseen tilanteeseen. Työvoiman koulutustason nousu on pysähtymässä. Seuraavan 17 vuoden aikana työikäisten korkeasti koulutettujen määrä lisääntyy noin yhtä paljon kuin 1990-luvulla kahdessa vuodessa.

Tilanteeseen olisi kuitenkin löydettävissä ratkaisuja. Korkeakoulutuksen tarjonta periaatteessa riittäisi korkeaankin koulutusasteeseen ja koulutusasteen nousuun.

– Korkeakoulujen aloituspaikoista vuosittain noin 15 000 menee ihmisille, joilla on jo korkea-asteen tutkinto tai opiskelupaikka. Eikä kaksi aloituspaikkaa saava ihminen valitettavasti muutu kahdeksi työntekijäksi, vaan vain yhdeksi, Urpilainen muistutti.

– Jos nämä paikat menisivät aidoille uusille, koulutustason nousu voisi hyvin jatkua, hän sanoi.

Urpilaisen mukaan Yliopistokeskuksilla on tärkeä rooli alueellisen kilpailukyvyn vahvistamisessa ja alueen toimijoiden tuomisessa yhteen. Yliopistokeskusten on arvioitava tulisiko niiden keskittyä alueen tarpeita eniten palvelevaan aikuis- ja täydennyskoulutukseen, silloin kun elinkeinorakenteessa tapahtuu muutoksia.

- Työelämässä on käynnissä suuri murros, jonka myötä koulutetun väestön osaamista tulee voida päivittää jatkuvasti. Väestöä tulee voida kouluttaa uudenlaisiin työtehtäviin ja työelämän kehitystä tulee voida tukea laadukkaalla, alueiden tarpeita palvelevalla tutkimus- ja kehitystyöllä. Tässä työssä näen yliopistokeskukset keskeisinä toimijoina, Urpilainen sanoi

– Suomen on nykyistä paremmin opittava tuottamaan, hankkimaan ja hyödyntämään tutkittua tietoa. Tulevaisuuden menestys ei synny halpatyöstä kilpailemalla, vaan entistä korkeamman osaamisen vaativasta tuotannosta, Urpilainen sanoi.

Lisätietoja: erityisavustaja Matti Niemi, puh. 045 679 1717

Valtiovarainministeriö (VM) on osa valtioneuvostoa. Ministeriö valmistelee hallituksen talous- ja finanssipolitiikkaa ja valtion talousarvion sekä toimii veropolitiikan asiantuntijana. Se vastaa myös rahoitusmarkkinapolitiikan valmistelusta ja valtion työnantaja- ja henkilöstöpolitiikasta sekä julkishallinnon kehittämisestä. Lisäksi VM vastaa kuntahallinnon lainsäädännön sekä kuntatalouden kehittämisestä. Ministeriö osallistuu Euroopan unionin ja monien kansainvälisten järjestöjen toimintaan.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs