Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Uusi suurteos radion historiasta & kaupallisen radion juhlavuosi

Into Kustannus

Uusi suurteos radion historiasta & kaupallisen radion juhlavuosi

Tiedote.
Julkaistu: 11.02.2015 klo 07:00
Julkaisija: Into Kustannus

KUTSU 12.2.2015
Embargo: 11.2.2015 klo 7.00

 

KUTSU – Lehdistötilaisuus

 

Tänä keväänä tulee kuluneeksi kolmekymmentä vuotta ensimmäisten paikallisradioiden käynnistymisestä. Tutkija ja tietokirjailija Pentti Kemppainen on juhlavuoden kunniaksi kirjoittanut historiateoksen kaupallisen radion pitkästä ja värikkäästä tiestä kohti ensimmäisiä toimilupia. Radio kuuluu kaikille! on ensimmäinen kaupallisen radion kokonaishistoriasta kirjoitettu teos.

RadioMedia ja Into Kustannus julkaisevat teoksen Radio kuuluu kaikille! torstaina 12.2. alkaen klo 13.00. Lehdistötilaisuudessa ovat tavattavissa kirjailija Pentti Kemppainen sekä RadioMedian toimitusjohtaja Stefan Möller.

Radio kuuluu kaikille! -teoksen julkistamisen lehdistötilaisuus
Aika: to 12.2. klo 13.00
Paikka: Ritarihuone, Ritarikatu 1, 00170 Helsinki

Toimittajat voivat halutessaan jäädä seuraamaan julkistamistilaisuuden kutsuvierasosuutta, joka jatkuu Ritarihuoneella klo 18 saakka.

***

TIEDOTE 12.2.2015
Embargo 11.2.2015 klo 7.00

 

Kaupallinen radio täyttää 30 vuotta: Alan ensimmäinen kattava historiateos valmistunut.

Radio kuulu kaikille! -kirja kertoo kaupallisen radion värikkään historian

Suomalaisen kaupallisen radion historia ei ole vuosissa erityisen pitkä, mutta värikäs ja kiihkeä se on. Tänä keväänä tulee kuluneeksi kolmekymmentä vuotta ensimmäisten paikallisradioiden käynnistymisestä. Juhlavuoden kunniaksi kirjoittamassaan teoksessa tutkija Pentti Kemppainen avaa, millaisen tien kaupallinen radio joutui kulkemaan ennen kuin äänet lopulta kantautuivat eetteristä. Radio kuuluu kaikille! on ensimmäinen kaupallisen radion kokonaishistoriasta kirjoitettu teos.

Vaikka ensimmäisen kerran mainosradiota kuultiin Suomessa hetken aikaa jo vuonna 1924, oli edessä vielä pitkä tie ennen paikallisradioiden virallista käynnistystä. Huolimatta Yleisradion puoli vuosisataa kestäneestä radiomonopoliajasta alkoi kaupallinen radioala raivata tietään kohti eetteriä jo kauan ennen ensimmäisiä toimilupia. Historianteos kuljettaa lukijat läpi 1960-luvun merirosvoradioiden, teknisten kehitysvaiheiden ja värikkäiden sisäpoliittisten vääntöjen. Lopulta keväästä 1985 tuli suomalaisen radiotoiminnan hullu vuosi, joka avasi kokonaan uuden aikakauden. Kaupallisten radiokanavien tulo Suomeen nosti merkittävästi radion kuuntelijalukuja ja pakotti myös Yleisradion arvioimaan omaa toimintaansa.

Vuosikymmenien saatossa uusia radiokanavia on syntynyt ja osa kanavista on kuollut pois, mutta kaupallinen radio on löytänyt paikkansa suomalaisessa mediakentässä. Vuosi 2014 nousi kaupallisen radion historian parhaaksi mainosmyynnillä mitattuna.

Teoksen kirjoittanut tutkija ja tietokirjailija Pentti Kemppainen on itse työskennellyt pitkään Yleisradiossa Radiomafian ja Sävelradion johdossa. Kemppainen muistuttaa, että tähän mennessä vain tv-historia ja radion osalta Yleisradion historia ovat saaneet omat kattavat tutkimuksensa, mutta kaupallisen radion kehitystä ei vielä tässä mittakaavassa ole kukaan tutkinut.

– Aiheella on kuitenkin olemassa oma laaja tausta, historia ja kehitys. Kyse ei ole ainoastaan helsinkiläisten paikallisradioiden, kuten Radio Cityn vaikutuksesta, vaan koko Suomea koskettaneesta radioalan murroksesta. Toivoisin, että tämä toimisi myös ammatillisen itsetunnon kohottajana alan tekijöiden keskuudessa. Tässä ollaan oikeasti mukana isossa kuviossa, jolla on vahva historia.

Myös RadioMedia ry:n toimitusjohtaja Stefan Möller on työskennellyt alalla paikallisradioiden alun hulluista vuosista alkaen. Nykyisessä asemassaan Möller oli se henkilö, joka esitti, että kaupallisen radion historia on dokumentoitava kansien väliin.

– Teos sisältää paljon arvokasta hiljaista tietoa, josta ainoastaan aikalaiset osaavat kertoa. Osa heistä on sen ikäisiä, että tämä oli viimeinen hetki kuulla tapahtumat ne itse eläneitä. Paikallisradioiden synty oli koko suomalaista media-alaa muokannut tapahtuma ja siksi tämän teoksen merkittävyys on ainutlaatuinen.

Lisätietoja:
RadioMedia ry, toimitusjohtaja Stefan Möller p. 0400 50 88 77, stefan.moller@radiomedia.fi
Arvostelukappaleet: arvostelukappaleet@intokustannus.fi

Pentti Kemppainen on tietokirjailija ja tutkija, joka aloitti radiouransa 1960-luvun puolivälissä Nuorten radiossa. 1980-luvulla hän oli Sävelradion toimituspäällikkö, ja 1990-luvulla hän päätyi Radiomafian ohjelmapäälliköksi. Sen jälkeen Kemppainen on ollut tutkija, ohjelmatoiminnan asiantuntija, Love radion ohjelmapäällikkö ja vapaa kirjailija. Hänen väitöskirjansa tarkasteli pohjoismaisten julkisradioiden kanavauudistusta 1990-luvun alussa, ja hänen edellinen kirjansa oli Aina soi Sävelradio (2011).

Stefan Möller on toiminut RadioMedia ry:n toimitusjohtajana vuodesta 2007. Möller valittiin ensimmäisenä suomalaisena eurooppalaisen radioalan liiton (AER) puheenjohtajaksi 2012 ja toiselle puheenjohtajakaudelle 2014. Eri tehtävissä Yleisradiossa ja kaupallisissa radioissa yli 30 vuotta työskennellyt Möller oli myös perustamassa Suomeen useita kaupallisia radioita (SuomiPOP, Radio Rock ja Radio Aalto). 2000-luvun alusta Möller on edustanut kaupallista radiotoimialaa erilaisissa julkisissa toimielimissä.

RadioMedia on kaupallisten radioiden kattojärjestö, entiseltä nimeltään Suomen Radioiden Liitto, johon kuuluvat lähes kaikki suomalaiset kaupalliset radioasemat. RadioMedia vastaa radiotoimialan edunvalvonnasta, tutkimus- ja tietopalveluista, koulutuksesta sekä markkinoinnista. Se järjestää Kaiku-radiomainoskilpailun sekä RadioGaalan, jossa palkitaan alan parhaat tekijät. RadioMedian toiminta rahoitetaan jäsenmaksuilla ja yhteiskunnallisilla tietoiskukampanjoilla. Kaupallisia radiokanavia kuuntelee viikoittain 3,7 miljoonaa suomalaista. Lisätietoja: www.radiomedia.fi

Into on ketterä ja ärhäkkä tietokirja- ja yleiskustantamo. Julkaisemme ajankohtaista tietoa, hillittömän kiinnostavaa kaunoa, kantaaottavia pamfletteja, laadukasta käännöskirjallisuutta ja Le Monde diplomatique & Novaja Gazeta -lehteä. Monet kirjoistamme ovat saatavissa myös e-kirjoina.

intokustannus.fi | mondediplo.fi | into-ebooks.com | facebook.com/intokustannus | twitter.com/Into_Publishing | youtube.com/intokustannus

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs