Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Uudenvuodenpuhe 31.12.2015, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kaupunkineuvos Heikki Järvenpää, Lappeenranta

Lappeenrannan kaupunki

Uudenvuodenpuhe 31.12.2015, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kaupunkineuvos Heikki Järvenpää, Lappeenranta

Tiedote.
Julkaistu: 31.12.2015 klo 19:15
Julkaisija: Lappeenrannan kaupunki

Hyvät kuulijat!

Tervetuloa Satamatorille vastaanottamaan uutta vuotta. Satamatorille, joka historian saatossa on nähnyt monet merkkitapaukset; täällä on hurraa-huutojen säestyksellä otettu vastaan keisari Aleksanteri III, täällä on osoitettu mieltä Venäjän sortovaltaa vastaan, kokoonnuttu sankoin joukoin vuosina 1917 ja 1918 milloin punaisten, milloin sinivalkoisten lippujen alla.

Nyt on jo perinteeksi tullut Uuden Vuoden juhlan järjestäminen täällä.

Päättyvä vuosi voitaisiin nimetä vahvojen tunteiden vuodeksi. Vuosi oli pitkittyneen talouskriisin, pakolaisvirtojen, maahanmuuttokeskustelujen ja erilaisten pelkojen vuosi. Valtavien paineiden alla koeteltiin EU-maiden keskinäistä yhteisymmärrystä, sietokykyä ja solidaarisuutta. On hattua nostettava päättäjille ja poliitikoille, jotka löysivät sovun niin Kreikan tukipaketeista, Ukrainan kriisin aiheuttamista pakotteista kuin yli miljoonan pakolaisen virrasta Eurooppaan.

Pakolaisten tulo Eurooppaan jatkuu. Kenties määrältään pienempänä jos Syyrian konflikti onnistutaan ratkaisemaan. Mutta joka tapauksessa jatkuu keskustelu maahanmuuttajien todellisista motiiveista; etsivätkö he suojaa vainoa vastaan vai parempaa elintasoa. Tässä varmasti kulkee monen suomalaisen raja, kotimaassaan vainottuja ja henkensä varjelemiseksi lähteneitä pitää auttaa.

Jos maapallon lämpeneminen jatkuu hallitsemattomasti, tarkoittaa se muun muassa jatkuvaa ja laajaa kuivuutta Afrikassa. Ei tarvita kristallipalloa arvioitaessa seurauksia; pakolaisten määrä Eurooppaan tulee olemaan valtavan suuri.

Tämänkin vuoksi lupaavilta näyttäviä ponnisteluja maapallon hiilidioksidipäästöjen hillitsemiseksi on jatkettava. Kaikkien tulisi olla talkoissa mukana. Tämän vuoksi olen haastanut valtuutetut ja viranhaltijat puolittamaan oma hiilijalanjälki seuraavan kymmenen vuoden aikana. Nyt haastan kaikki lappeenrantalaiset, pohtikaa asumiseen, liikkumiseen ja kulutustottumuksiin liittyviä tekijöitä, löydätte varmasti parannettavaa. Toimintaohjeet löydätte www.ilmastodietti.fi sivuilta.

Kulunut vuosi oli myös vaalivuosi. Suomi sai pitkästä aikaa todellisen porvarihallituksen ja se muutti merkittävällä tavalla yhteiskunnallista keskustelua. Hallitus asetti korkeat tavoitteet talouskriisissä kamppailevan Suomen pelastamiseksi. Työmarkkinajärjestelmän rakenteita halutaan muuttaa. Vääntöä ja vatulointia on riittänyt, eikä tässä asiassa olla vielä lähelläkään yhteistä näkemystä. Toivomme ratkaisun syntyvän, on sen nimi sitten yhteiskuntasopimus tai joku muu.

Hyvät kuulijat!

Miltä sitten näyttää tuleva vuosi maakunnan ja kaupungin kannalta.

Etelä-Karjalassa on nyt hyvä ja vahva yhteishenki. Täällä uskotaan omiin mahdollisuuksiin ja ollaan valmiit itse tarttumaan puikkoihin. Maakunnan eri puolilla on yhteneviä näkemyksiä tulevan itsehallintoalueen tehtävistä ja Eksoten roolista. Yliopistomme ja korkeakoulumme ovat säästöpaineista huolimatta iskukykyisiä ja ottavat huomioon yrityselämän tarpeet ja näin edesauttavat uusien työpaikkojen syntymistä.

Hyvä osoitus kaupungin ja maakunnan aktiivisuudesta on ollut lentokentän haltuunotto. Jos kenttäkauppaa ei olisi tehty, ei kentällä takuuvarmasti olisi liikennettä. Kaupan jälkeen jää nähtäväksi miten omin voimin onnistumme myös lentoyhteyksien avulla voimistamaan matkailun kehittymistä.

Parikymmentä vuotta matkailun avainsana on ollut – venäläiset. Mutta niin kauan kun raakaöljyn barellihinta on 36 dollaria ja yhden euron ostoon tarvitaan 80 ruplaa, on matkailua voimistavia virtoja etsittävä muualta. Samalla on Saimaan alueen vetovoimaa vahvistettava ylimaakunnallisella yhteistyöllä yhdessä valtiovallan kanssa.

Hyvät kuulijat!

Lappeenrannan ilme muuttuu. Siitä on takeena nuo taustalla näkyvät valaistut nosturit. Kaakkoisen Suomen kasvukeskus alkaa näyttää kaupungilta! Kaupan ja palvelualojen työpaikat ovat viime vuosina lisääntyneet maan keskiarvoa nopeammin. Juuri nyt ei valitettavasti näin tapahdu, sen osoittavat myös tehdyt yrityskyselyt. Uskon kuitenkin, että kaupunkikeskustan rakentuminen nykyajan vaatimuksia vastaavaksi lisää vetovoimaisuuttamme ja tuo tänne uusia kävijöitä myös Suomesta.

Ja vielä, hyvät kuulijat!

Muistattehan, että uusi teatterimme avaa virallisesti ovensa kahden viikon kuluttua. Tehdään ensi vuonna katsojaennätykset rohkean investoinnin kunniaksi.

Toivotan teille Hyvää ja Onnellista Uutta Vuotta!

Heikki Järvenpää

Lappeenranta on kansainvälinen yliopisto- ja matkailukaupunki logistisesti merkittävällä alueella Kaakkois-Suomessa, EU:n ja Venäjän rajalla. Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT), innovatiivinen toimintaympäristö, osaava työvoima ja hyvät verkostot helpottavat kansainvälisen liiketoiminnan aloittamista ja laajentamista noin 73 000 asukkaan kaupungissa. Lappeenrannan saavutettavuus on erinomainen kansainvälisen lentokentän ansiosta. Saimaan rannalla sijaitsevassa kaupungissa arvostetaan ympäristön puhtautta ja asuinalueiden viihtyisyyttä. www.lappeenranta.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs