Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Utredningskommissionen för inkomst- och kostnadsutvecklingen: Hållbar ökning av köpkraften förutsätter värnande om konkurrenskraften

Valtiovarainministeriö

Utredningskommissionen för inkomst- och kostnadsutvecklingen: Hållbar ökning av köpkraften förutsätter värnande om konkurrenskraften

Pressmeddelande.
Publicerad: 27.06.2014 kl. 10:20
Utgivare: Valtiovarainministeriö

De närmaste årens utmaning för den ekonomiska politiken består i att stöda utvecklingen av köpkraften samtidigt som man värnar om den finländska produktionens konkurrenskraft och den offentliga ekonomins hållbarhet, konstateras i rapporten som Utredningskommissionen för inkomst- och kostnadsutveckling gav ut den 27 juni 2014.

Inkomsterna kommer enligt finansministeriets ekonomiska avdelnings prognos att öka med ca 1,4 procent under innevarande år, konsumentpriserna med ca 1,3 %. År 2015 kommer inkomsterna att öka med 1,2 %. Löntagarnas sammanlagda disponibla reella inkomster, dvs. köpkraft krympte med 1,1 procent i fjol. Detta berodde framför allt på den försvagade sysselsättningen. I år beräknas löntagarnas sammanlagda köpkraft minska med 0,6 procent på grund av den avtagande inkomstutvecklingen. Minskningen fortsätter även nästa år på grund av anpassningen av statsfinanserna.

Priskonkurrenskraften hos den finländska fabriksindustrin försvagades enligt de relativa enhetsarbetskostnaderna i fjol tredje året i rad, med dryga tre procent enligt Europeiska kommissionens uppskattning. Fjolårets försvagning berodde nästan helt på den förstärkta eurokursen, eftersom de nominella enhetsarbetskostnaderna i praktiken inte längre ökade snabbare än i de konkurrerande länderna. Under de kommande åren kommer enhetsarbetskostnaderna inom hela ekonomin att avta till samma nivå som i de konkurrerande länderna. Detta räcker dessvärre inte till att vända Finlands kostnadskonkurrenskraft in på en förbättrande trend i förhållande till det övriga euroområdet.

Uppföljningsrapporten om lönebildningen som ges ut två gånger om året redogör för utvecklingen av och utvecklingsutsikterna för inkomsterna, priserna, köpkraften och konkurrenskraften. Kommissionens utvärderingar baserar sig på finansministeriets konjunkturprognos som publicerades i ministeriets konjunkturöversikt av den 18 juni 2014. Det nya regeringsprogrammet har alltså inte kunnat beaktas i rapporten på grund av tidtabellsskäl.

Ekonomiska utsikterna och lönebildningen, juni 2014 (på finska)

Förfrågningar

Markus Sovala, överdirektör, tfn. 02955 30186

Finansministeriet (FM) är en del av statsrådet. Ministeriet bereder regeringens ekonomiska politik och finanspolitik samt statsbudgeten, och är också expert inom skattepolitiken. Ministeriet svarar också för beredningen av finansmarknadspolitiken samt för utvecklandet av statens arbetsgivar- och personalpolitik och den offentliga förvaltningen. Finansministeriet svarar dessutom för utvecklandet av lagstiftning som gäller kommunförvaltningen samt av kommunekonomin. Ministeriet deltar även i Europeiska unionens och flera internationella organisationers verksamhet.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs