Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Työryhmä: naisyrittäjät mukaan alueellisiin innovaatioverkostoihin

Työ- ja elinkeinoministeriö

Työryhmä: naisyrittäjät mukaan alueellisiin innovaatioverkostoihin

Julkaistu: 05.11.2009 klo 10:32
Julkaisija: Työ- ja elinkeinoministeriö

Naisyrittäjät tulee saada nykyistä paremmin mukaan alueellisiin innovaatioverkostoihin. Yrittäjyyden ja yrittäjien monimuotoisuus on tunnistettava julkisissa palveluissa, arvioi naisyrittäjyyden edistämistyöryhmä loppuraportissaan.

Naisyrittäjät tulee saada nykyistä paremmin mukaan alueellisiin innovaatioverkostoihin. Yrittäjyyden ja yrittäjien monimuotoisuus on tunnistettava julkisissa palveluissa, arvioi naisyrittäjyyden edistämistyöryhmä loppuraportissaan.

Joka kolmas yrittäjä on nainen, mikä on EU-vertailussa suhteellisen korkea osuus. Vuoden 2008 lopussa heitä oli noin 80 000. Naisten yritykset toimivat usein kotimaan palvelumarkkinoilla.

Naisyrittäjyyden edistämistyöryhmän asetettiin viime vuonna. Ryhmän tehtävänä oli selvittää naisyrittäjyyden nykytila ja kartoittaa, mitkä asiat edistävät tai estävät naisyrittäjyyden syntyä. Työryhmän loppuraportti esiteltiin Uudistuva Naisyrittäjyys -foorumissa Helsingissä 5.11.2009.

- Erityisen tärkeää on, että nuorten naisyrittäjien ja työantajayrittäjien määrä lisääntyy tulevaisuudessa. Tällä hetkellä naisyrittäjät toimivat harvemmin työnantajina kuin miesyrittäjät, työministeri Anni Sinnemäki arvioi tilaisuudessa.

Työryhmä esittää, että seudullisia yrityspalveluja kehitetään sellaisiksi, että neuvonta tunnistaa paremmin sukupuolten välisiä eroja asiakaspalvelussaan.

- Samalla on kuitenkin huolehdittava, ettei naisille tarjottavaa yritysneuvontaa lokeroida omaksi kokonaisuudekseen. Eriyttäminen voi johtaa siihen, että esimerkiksi naisten potentiaaliset kasvuyritykset jäävät tunnistamatta ja ilman tukitoimenpiteitä. Naisyrittäjät tuleekin saada nykyistä paremmin mukaan alueellisiin innovaatioverkostoihin, Sinnemäki korosti.

Julkinen pääomasijoitusrahasto palvelusektorin pk-yrityksille

Työryhmä arvioi, että palvelusektorin pienet ja keskisuuret yritykset tarvitsevat oman julkisen pääomasijoitusrahaston, palvelurahaston.

Rahasto voi olla erillinen rahasto tai se voi olla jo toimintansa vakiinnuttaneen toimijan toimialan laajennus. Sen myötä myös yksityiset sijoittajat panostaisivat entistä enemmän myös palvelualojen yrityksiin.

Vanhemmuudesta aiheutuvat kulut sekä työn ja perheen yhteensovittaminen vaikeuttavat erityisesti naisyrittäjien toimintaa. Tavoitteena on, että perhevapaista aiheutuvat kustannukset jakautuisivat nykyistä tasaisemmin eri aloille.

Työryhmä esittääkin, että raskaudesta johtuvat poissaolot tulisi voida laskea yhteen siten, että omavastuu tulisi otettavaksi vain kerran raskauden aikana. Toiminimiyrittäjän lapsen sairastuessa hoidon järjestäminen on välttämätöntä, koska yrittäjällä ei ole useinkaan mahdollista jäädä pois työstä. Alle 10-vuotiaan lapsen hoidon järjestämisestä aiheutuvat kustannukset tulisi työryhmän mukaan voida vähentää verotuksessa.

Työryhmä esittää myös naisyrittäjyyden tilastoinnin ja tutkimuksen kehittämistä.

Lisätiedot:
työryhmän puheenjohtaja, työmarkkinaneuvos Teija Felt, TEM, p. 050 396 0169
neuvotteleva virkamies Marja Taskinen, TEM, p. 040 731 8794

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs