Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Työryhmä esittää mittavaa tukipakettia Suomen telakoille

Työ- ja elinkeinoministeriö

Työryhmä esittää mittavaa tukipakettia Suomen telakoille

Julkaistu: 14.01.2010 klo 11:55
Julkaisija: Työ- ja elinkeinoministeriö

Syyskuussa 2009 asetettu telakkateollisuustyöryhmä esittää 14.1.2010 elinkeinoministeri Mauri Pekkariselle luovuttamassaan mietinnössä kotimaisen telakkateollisuuden tukemiseksi toimenpidepakettia, joka mahdollistaisi telakoiden ja niiden verkostoyritysten selviytymisen meneillään olevan kriisin yli.

Syyskuussa 2009 asetettu telakkateollisuustyöryhmä esittää 14.1.2010 elinkeinoministeri Mauri Pekkariselle luovuttamassaan mietinnössä kotimaisen telakkateollisuuden tukemiseksi toimenpidepakettia, joka mahdollistaisi telakoiden ja niiden verkostoyritysten selviytymisen meneillään olevan kriisin yli.

 

Maailman telakkateollisuus elää kaikkien aikojen pahinta kriisiään. Suomessa tilanne on vakavin Turun telakalla, jossa uusien alustilausten puuttuminen merkitsee töiden loppumista telakan koko henkilöstöltä M/S Allure of the Seas -risteilyaluksen luovutuksen jälkeen marraskuussa 2010.

 

Työryhmän kaavailemaan toimenpidepakettiin sisältyvillä tuki- ja rahoitustoimenpiteillä olisi tarkoitus saada STX Finland Oy:n Turun telakalle vuodeksi noin 50 %:n työkuorma, jonka turvin telakka ja verkostoyritykset voisivat ylläpitää toimintaansa, kunnes markkinaehtoinen kysyntä palautuu. Paketin toimenpiteisiin sisältyy myös valtion alustilauksia, joilla olisi tarkoitus työllistää pienempiä telakoita ja siten auttaa ne kriisin yli. Myös alihankkijayritysten tuotannon uudelleen suuntaamiseen ja osaamisen säilyttämiseen esitetään toimia. Kaikkiaan mietinnössä esitettyjen toimenpiteiden toteuttamiseen tarvittavat valtion tukitoimet olisivat määrältään merkittäviä.

 

Työryhmän esitykseen sisältyy laivanrakennusteollisuuden innovaatiotuen 10 miljoonan euron lisävaltuuden ottaminen vuoden 2011 talousarvioon sekä varautuminen lisävaltuuteen vuosien 2010 ja 2011 lisätalousarvioihin. Pakettiin kuuluu myös EU:n hyväksymän ympäristöystävällisten investointien tuen käyttöönoton selvittäminen Suomessa. Tuella voitaisiin tukea varustamojen ympäristöystävällisiä alusinvestointeja. Lisäksi työryhmä esittää julkisesti tuettuja luotto- ja takuujärjestelyjä sekä telakan rakennusaikaista rahoitusta. Tukien käyttöönotto on perusteltua myös sen vuoksi, että Suomen kilpailijamaat (esim. Etelä-Korea, Espanja, Italia, Japani ja Kiina) ovat ryhtyneet merkittäviin valtiontukitoimiin oman telakkateollisuutensa tukemiseksi.

 

Työryhmä esittää lisäksi, että varaudutaan myöntämään lisämäärärahaa työvoimakoulutukseen. Työvoimakoulutuksessa ja telakkateollisuuden alihankkijaverkoston tukemisessa keskeisessä roolissa on Varsinais-Suomen ELY-keskus, jolle työryhmä esittää kohdennettavaksi työvoimakoulutuksen lisämäärärahan lisäksi pk-yritysten osaamisen kehittämispalvelujen määrärahaa.

 

Työryhmän puheenjohtajana on toiminut johtaja Risto Paaermaa ja varapuheenjohtajana työmarkkinaneuvos Teija Felt työ- ja elinkeinoministeriöstä. Työryhmässä olivat edustettuina myös liikenne- ja viestintäministeriö, valtiovarainministeriö, Meriteollisuusyhdistys ry, Suomen Varustamot ry, Suomen Yrittäjät ry, Tekes, ja Teknologiateollisuus ry.

 

Telakkateollisuustyöryhmä 2009 - mietintö (pdf) (251.8 KB)

 

Lisätiedot:

elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen, puh. 010 606 3500

johtaja Risto Paaermaa, TEM, puh. 010 606 3575

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs