Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Tuulivoimalan romahtaminen poikkeuksellinen tapahtuma

Suomen Tuulivoimayhdistys ry

Tuulivoimalan romahtaminen poikkeuksellinen tapahtuma

Tiedote.
Julkaistu: 19.03.2013 klo 12:15
Julkaisija: Suomen Tuulivoimayhdistys ry

Japanissa romahti tuulivoimala viime viikolla. Tapaus on erittäin poikkeuksellinen. Nykyaikaiset voimalat mitoitetaan kestämään jatkuvia myrskytuulennopeuksia, vaikka tilastollisesti myrskytuulia esiintyy harvoin ja vain hetkellisesti. Tuulivoimalaonnettomuudet liittyvät tilastojen mukaan rakentamiseen, kuljetuksiin ja huoltoihin, eivätkä ole aiheuttaneet vahinkoa sivullisille.

VTT:n johtava tutkija Petteri Antikainen kertoo, että Japanissa tapahtunut tuulivoimalaonnettomuus on poikkeuksellinen tapahtuma. Maailmassa on tällä hetkellä noin 150 000 tuulivoimalaa ja tällaisia tapauksia raportoidaan hyvin harvoin. ”Tämän takia ei kannata uniaan menettää. Voimalat mitoitetaan kestämään hyvin voimakkaita tuulia sekä meillä että muualla”, Antikainen toteaa. 

Suomalaisen voimalavalmistaja Merventon edustaja Patrik Holm kertoo, että Japanissa sortunut voimala on melko vanhaa teknologiaa. Japanissa on nykyään käytössä suunnittelustandardit, joilla varmistetaan voimaloiden kestävyys myös luonnon ääri-ilmiöiden, kuten maanjäristysten ja taifuunien kourissa. ”Japanin maanjäristys vaurioitti yhtä maan noin 170 tuulivoimalasta. Voimalan perustus kallistui, mutta se saatiin korjattua. Fukushiman muut tuulivoimalat pysyivät vaurioitumattomina ja tuottivat sähköenergiaa heti kun sähköverkko saatiin kuntoon”, Patrik Holm kertoo. Japanissa suunnittelustandardien muutoksen myötä alettiin vaatia muun muassa järeämpiä torneja. Suomessa tukevammat tornit ovat olleet käytössä jo aiemmin.

”Useat laitevalmistajat sertifioivat kaikki voimalansa laadun takaamiseksi. Myös hanketoimijat saattavat vaatia sertifiointia, mutta etenkin rahoittajat ja vakuutusyhtiöt haluavat kansainvälisten standardien mukaisesti sertifioituja voimaloita. Euroopassa voimalat tyypillisesti sertifioidaan IEC-standardin mukaisesti. Mahdollisesti edellytetään lisäksi paikallisten standardien täyttymistä”, kertoo voimalavalmistaja Nordex Energyn Suomen myyntipäällikkö Paula Kohvakka. Kohvakka kertoo, että sertifiointiprosessissa voimalan kuormitukset lasketaan huomioiden tyypillisten olosuhteiden lisäksi erilaiset ääriolosuhteet, kuten poikkeuksellisen voimakkaat sääilmiöt, maanjäristykset ja sähköverkon viat yhteisvaikutuksineen koko voimalan elinkaaren aikana. Ulkopuolinen kansainvälisesti hyväksytty taho käy standardin vaatimukset yksityiskohtaisesti läpi ja tarkastaa ne kyseisen voimalan osalta.

Liikenne- ja viestintäministeriön selvityksessä tuulivoimaloihin liittyvät henkilövahingot ja onnettomuudet ovat poikkeuksetta tapahtuneet rakentamisvaiheessa, huoltojen aikana ja kuljetusten yhteydessä projekteissa työskennelleille henkilöille. Tilastoiduissa onnettomuuksissa ei ole aiheutunut onnettomuuksia sivullisille. ”Tuulivoimalan rakennusvaiheessa voimalan läheisyydessä liikkumista joudutaan väliaikaisesti rajoittamaan työmaa-alueen osalta. Voimalan valmistuttua liikkumista ei ole mitään tarvetta rajoittaa. Aluetta voidaan käyttää entiseen tapaan esimerkiksi metsätalouden ja virkistyksen tarpeisiin”, Suomen Tuulivoimayhdistyksen toiminnanjohtaja Anni Mikkonen kertoo.

LISÄTIETOJA:
Petteri Antikainen      Patrik Holm                 Paula Kohvakka
Johtava tutkija,VTT   CTO,Mervento Oy      Myyntipäällikkö, Nordex Energy Finland
P. 040 589 0104       P. 010 500 0510       P.050 3751 795
 
Anni Mikkonen
Toiminnanjohtaja
Suomen Tuulivoimayhdistys ry
P. 040 771 6114

Liikenne- ja viestintäministeriön raportti ”Tuulivoimaloiden vaikutukset liikenneturvallisuuteen”
http://www.lvm.fi/c/document_library/get_file?folderId=1986562&title=Julkaisuja%2020-2012&name=DLFE-18371.pdf

 

Suomen Tuulivoimayhdistys ry
www.tuulivoimayhdistys.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs