Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Tulevaisuuden kunta -asiantuntijaryhmä ehdottaa: Erilainen kuntamalli eri puolilla Suomea

Valtiovarainministeriö

Tulevaisuuden kunta -asiantuntijaryhmä ehdottaa: Erilainen kuntamalli eri puolilla Suomea

Tiedote.
Julkaistu: 11.12.2014 klo 09:42
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

Asiantuntijaryhmä ehdottaa, että Suomessa voisi tulevaisuudessa olla erityyppisiä kuntamalleja. Tulevaisuuden kunnan lähtökohtia ovat ryhmän mukaan vahva ja läpinäkyvä kunnallinen itsehallinto, suurten kaupunkiseutujen kilpailukyky, palvelutuotannon monimuotoisuus ja eri palvelutyyppien ”maantieteen” ymmärrys sekä valinnanvapaus ja vähäisempi normitus.

Tulevaisuuden kunta -asiantuntijaryhmä luovutti ehdotuksensa liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikolle torstaina 11. joulukuuta. Keskustelupaperin nimi on Kunnat turbulenssissa – millainen on tulevaisuuden kunta?

Kolme kuntatyyppiä

Asiantuntijaryhmä esittää päävaihtoehtona kolmea erilaista kuntatyyppiä.

  • Metropoleja olisi suurimmilla kaupunkiseuduilla. Niissä olisi kaksitasoinen malli, jossa metropoli vastaisi muun muassa maankäytöstä, kaavoituksesta ja toisen asteen koulutuksesta. Metropolin sisällä olisi useita palvelukuntia, joiden vastuulla olisi päivähoito, peruskoulu, liikunta ja kulttuuri. Molemmille valittaisiin vaaleilla valtuusto, mutta verotusoikeus olisi metropolilla.
  • Seutukaupungit muodostettaisiin suurehkoista kaupunkiseuduista. Niillä olisi vaativaa erikoissairaanhoitoa lukuun ottamatta samat tehtävät kuin metropolilla, mutta yksitasoinen hallinto. Osallisuutta vahvistettaisiin esimerkiksi kunnanosavaltuustoilla.
  • Kunnat järjestäisivät lähipalveluita ja ostaisivat muut palvelut seutukaupungeilta, metropoleilta tai yrityksiltä. Asemakaavoitus olisi kuntien omissa käsissä, mutta alueelliset yleiskaavat valmisteltaisiin metropolien tai seutukaupunkien johdolla.

Rakenne ei yksin riitä

Asiantuntijatyöryhmän mukaan erilainen malli erilaisille kunnille antaisi niille parhaat mahdollisuudet suoriutua tehtävistään. Päättäjät valittaisiin aina suorilla vaaleilla.

- Paraskaan rakenne ei takaa laadukasta toimintaa. Siihen tarvitaan viisaita päättäjiä, vuorovaikutukseen ja oivallukseen perustuvaa johtamista, digitalisaation ja markkinoiden hyödyntämistä sekä jatkuvaa uudistumista ja sitä tukevaa kokeilukulttuuria, muistuttavat asiantuntijaryhmän jäsenet.

Ministeri Risikko nimesi syyskuussa Tulevaisuuden kunta -asiantuntijatyöryhmän pohtimaan tulevaisuuden kuntaa.

Työryhmän puheenjohtajana on toiminut johtaja Juha Kostiainen. Muut työryhmän jäsenet ovat olleet jäseninä emeritusprofessori Risto Harisalo, kansanedustaja Osmo Soininvaara, professori Paul Lillrank, professori Pirkko Vartiainen, professori Markku Sotarauta, tutkija Siv Sandberg ja tutkija Aleksi Neuvonen. Työryhmän sihteereinä ovat toimineet liikenneneuvos Marko Forsblom liikenne- ja viestintäministeriöstä ja neuvotteleva virkamies Katja Palonen valtiovarainministeriöstä.

Keskustelupaperi

Lisätietoja:

Tulevaisuuden kunta -asiantuntijatyöryhmän puheenjohtaja Juha Kostiainen puh. 0400 721 475

Valtiovarainministeriö (VM) on osa valtioneuvostoa. Ministeriö valmistelee hallituksen talous- ja finanssipolitiikkaa ja valtion talousarvion sekä toimii veropolitiikan asiantuntijana. Se vastaa myös rahoitusmarkkinapolitiikan valmistelusta ja valtion työnantaja- ja henkilöstöpolitiikasta sekä julkishallinnon kehittämisestä. Lisäksi VM vastaa kuntahallinnon lainsäädännön sekä kuntatalouden kehittämisestä. Ministeriö osallistuu Euroopan unionin ja monien kansainvälisten järjestöjen toimintaan.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs