Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Teknologiateollisuuden tilanne ja näkymät 1/2013: Viennin tasopudotus otettava vakavasti

Teknologiateollisuus ry

Teknologiateollisuuden tilanne ja näkymät 1/2013: Viennin tasopudotus otettava vakavasti

Tiedote.
Julkaistu: 30.01.2013 klo 11:00
Julkaisija: Teknologiateollisuus ry

Velkarahalla paisutettu julkinen sektori on lisännyt työpaikkojaan, kun samalla teollisuus on joutunut vähentämään. Teknologiateollisuuden liikevaihto Suomessa jää alkuvuonna viimevuotista pienemmäksi. Se on noin viidenneksen alle vuoden 2008 tason.

Teknologiateollisuuden yritysten liikevaihto Suomessa oli viime vuonna edellisvuotisella tasolla ja oli 67,6 miljardia euroa. Vuonna 2008 liikevaihtoa kertyi 81,4 miljardia euroa.

Teknologiateollisuudessa liikevaihto on ollut viime kuukausina laskusuunnassa. Yritysten saamat uudet tilaukset sekä tilauskanta jäivät myös loka-joulukuussa edellisvuotista alemmalle tasolle. Alkusyksyyn verrattuna tilaukset kuitenkin lisääntyivät yksittäisten suurehkojen tilausten, kuten laivatilauksen ansiosta. Yritysten saamien tarjouspyyntöjen kehitys on jatkunut heikkona myös tammikuussa, mikä ei lupaa parempaa tilauskehitystä myöskään alkuvuonna.   

Teknologiateollisuuden tilauskantatiedustelussa mukana olevat alan yritykset Suomessa saivat uusia tilauksia loka-joulukuussa euromääräisesti 5 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuonna 2011, mutta 17 prosenttia enemmän kuin edeltävällä vuosineljänneksellä heinä-syyskuussa.

Tilauskannan arvo oli joulukuun lopussa 4 prosenttia pienempi kuin samaan aikaan vuonna 2011, mutta 3 prosenttia suurempi kuin syyskuun lopussa. Yrityksistä 56 prosenttia raportoi tilauskannan supistumisesta verrattuna syyskuuhun ja 34 prosenttia tilausten kasvusta.

Yritysten saamat tarjouspyynnöt vähenivät tammikuussa verrattuna lokakuun tilanteeseen 26 prosentissa yrityksistä, kun niiden lisääntymisestä kertoi 15 prosenttia yrityksistä.

Viime kuukausien tilaus- ja tarjouspyyntökehityksen perusteella teknologiateollisuuden yritysten liikevaihdon arvioidaan olevan alkuvuonna hieman alemmalla tasolla kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

- Viennin tasopudotus näyttää pysyvältä, koska Suomen kilpailukyky ei riitä luomaan tarvittavaa kasvua, toteaa Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jorma Turunen.

Kysynnän heikon kehityksen lisäksi monien teknologiateollisuuden pk-yritysten haasteena on myös kannattavuuden heikko kehitys ja taso. Joulukuussa kerättyjen tietojen mukaan alihankkijayrityksistä lähes 37 prosenttia kertoo kannattavuutensa heikosta tasosta, 17 prosenttia hyvästä tasosta ja vajaa puolet sen tyydyttävästä tasosta.   

Teknologiateollisuuden yritysten henkilöstön määrä Suomessa väheni viime vuonna hieman ja oli 289 000. Joulukuun lopussa henkilöstöstä noin 20 000 oli lomautusjärjestelyjen piirissä. Talouskriisiä edeltävänä vuonna 2008 teknologiateollisuuden yritykset työllistivät Suomessa kaikkiaan 321 000 ihmistä. 

Lisätietoja: 
toimitusjohtaja Jorma Turunen, puh. 0500 445 444
pääekonomisti Jukka Palokangas, puh. 040 750 5469

Teknologiateollisuuden tilanne ja näkymät 1/2013 -raportti kokonaisuudessaan luettavissa Teknologiateollisuuden verkkosivuilla.

Suomalaisen teknologiateollisuuden päätoimialat ovat elektroniikka- ja sähköteollisuus, kone- ja metallituoteteollisuus, metallien jalostus, suunnittelu ja konsultointi sekä tietotekniikka-ala. Toimialalla tehdään 80 % koko elinkeinoelämän tutkimus- ja kehitysinvestoinneista. Ala vastaa 60 % Suomen koko viennistä, ja liikevaihdosta yli 70 % kertyy globaaleilta markkinoilta. Teknologiateollisuus ry:n runsaat 1 600 jäsenyritystä edustavat lähes 90 % Suomen koko teknologiateollisuudesta.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs