Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Tekniset viranomaistoiminnat muutosten myllerryksessä

KTK Tekniikan Asiantuntijat ry

Tekniset viranomaistoiminnat muutosten myllerryksessä

Tiedote.
Julkaistu: 22.04.2016 klo 08:00
Julkaisija: KTK Tekniikan Asiantuntijat ry

Kuntien teknisen toimen viranomaistoimintojen yhdistämisiä tulee tapahtumaan; haluttiin niitä tai ei. Tämän ohella esille nousevat kuntien ja valtion päällekkäiset tehtävät, joihin on varmasti tulossa muutoksia maakuntahallinnon kehityksen myötä. Tehtävien perkauksella haetaan eri prosessien selkiyttämistä, kustannustehokkuutta ja nopeuttamista. Elinkeinoelämän ja koko teollisuuden kilpailukyvyn edellytykset pohjautuvat osaltaan luotettavaan ja ennustettavaan infraan sekä teknisiin viranomaispalveluihin. 

 

KTK Tekniikan asiantuntijat ry:n tekemän selvityksen mukaan, pienet kunnat yhdessä ja isoimmat kaupungit sisäisesti, ovat jo yhdistelleet paljon viranomaistoimintoja ja haluavat säilyttää nämä hyviksi koetut mallit maan hallituksen muutosesityksistä huolimatta. Yhdistämisen perusteena ovat olleet saavutettavat synergiaedut, joita niillä kiistämättä saavutetaan. Suurimman kannatuksen kyselyssä sai rakennusvalvonnan, kaavoituksen, ympäristönsuojelun ja ympäristöterveydenhuollon osien yhdistelmä tai koko viranomaistoimintojen yhdistäminen. Viranomaistoimintojen yhdistäminen tulisi aloittaa näistä osa-alueista. Kunnat, joissa yhdistämisiä on jo tehty, suhtautuvat positiivisemmin saatuihin hyötyihin.

 

Ympäristöterveydenhuolto on siirtymässä uusille sote-alueille, mutta miten uudistuksen myötä käy muille teknisille viranomaistoiminnoille?

 

Kehittämisosaamisen ja karttuvien taitojen koetaan kasvavan merkittävästi, kun viranomaistoimintoja yhdistetään ja toimintaa tehostetaan. Näiden osatekijöiden kasvu tulee sujuvoittamaan ja parantamaan viranomaistoimintoja. Laajemmat toiminta-alueet mahdollistavat erityisosaamisen kehittymisen.

 

Kuntatekniikkaa arvioitaessa, suunniteltaessa ja erilaisia kehittämistoimia toteutettaessa on kyselymme vastauksien ja aikaisempien kokemusten perusteella on syytä huomioida seuraavat seikat:

1)      Infrastruktuuri pitää olla yhteiskunnan vastuulla, jotta huoltovarmuus toimii ja investointivajetta ei pääse syntymään lisää. 

2)      Julkisen tekniikan osa-alueet tarvitsevat toimintamallien ja –prosessien kehittämistoimia, eivät niinkään ulkoistamisia.

3)      Osaavan henkilökunnan saatavuudesta on koko ajan huolehdittava.

4)      Julkisia teknisiä viranomaistoimintoja on hyvä kehittää yhdistämällä niitä alueen erityispiirteet huomioiden.

5)      Viranomaistoiminnan paikallistuntemusta ei pidä kadottaa.

6)      Viranomaistoiminnan tulot pitää kohdistaa niin toimintaan kuin sen kehittämiseen.

7)      Toimintojen ulkoistamisissa kulujen seuranta on sekoitettu eri hallintokuntien kuluihin, joka vääristää todellisia teknisen toimen kulurakenteita ja niiden vertailtavuutta. Vertailuissa voi esiintyä tilastollista harhaa, ellei arvioija tunne julkista tekniikkaa ja sen toimintoja substanssina.

 

 KTK Tekniikan Asiantuntijat ry

 

Keijo Houhala 0400 551175

Ulla Perämäki 050 462 2743

 

Selvitys viranomaistoiminnoista löytyy tästä linkistä http://ktk--ry-fi-bin.directo.fi/@Bin/556eb4a904be9fb8d3700071574cb5ab/1461229624/application/pdf/1357872/KTK%20Kuntien%20viranomaistoiminnan%20tulevaisuus%202015.pdf

KTK Tekniikan Asian tuntijat ry on teknisten alojen oma ammatti- ja edunvalontajärjestö

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs