Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » TANKEN OM PORKALA STAD GÅR VIDARE TILL MEDBORGARDEBATT – Lyckat idémöte på Loviselund

MDI

TANKEN OM PORKALA STAD GÅR VIDARE TILL MEDBORGARDEBATT – Lyckat idémöte på Loviselund

Pressmeddelande.
Publicerad: 11.06.2015 kl. 13:00
Utgivare: MDI

Förslaget om att Ingå, Kyrkslätt och Sjundeå slår sig samman och grundar Porkala stad väckte livlig debatt och många nya idéer vid ett medborgarmöte, som ordnades i dag 11.6 på Loviselund i Porkala i Kyrkslätt.

Efter att mötets värd, professor Heikki A. Reenpää hälsat debattörerna välkomna till sin historiska hemgård, började mötet med två inledande inlägg. PD Cay Sevón, tidigare överdirektör vid Inrikesministeriets kommunavdelning, berättade om Porkalas historia och om de möjligheter dagens Porkala har: "Området har en fin framtid och stor betydelse som metropolområdets västra del, om vi i stället för att dra åt olika håll lyckas utnyttja våra gemensamma styrkor på bästa sätt."

Janne Antikainen, styrelseordförande och design director vid MDI som är specialiserat på kommunutveckling, presenterade de centrala slutsatserna i den Porkala-undersökning som MDI utfört. "De finländska kommunerna kommer under de närmaste åren att förändras mer än de gjort under hela sin historia. Porkala är en fin möjlighet att prova på nya sätt att tänka och göra, till exempel som ett frikommunsförsök."

MDI hade gjort sin utredning på uppdrag av professor Reenpää, Kyrkslättsbon och styrelseordföranden Antti Herlin och verkställande direktören Kaj-Gustaf Bergh.

Heikki A. Reenpää: "Vi ville låta utreda olika juridiska, ekonomiska och regionala förutsättningarna bakom Porkala-tanken. Samtidigt är det klart att det är först nu diskussionen startar och idén kommer att utkristalliseras under diskussionens gång. Jag hoppas att vi inte fastnar vid formaliteter. Den undersökning som vi har låtit utföra visar att det finns möjligheter att skapa en god kommunhelhet bara det finns vilja.

”Det viktigaste är att skapa en ny reell möjlighet för invånarinflytande, ta bort hinder för regional utveckling och se de styrkor som just Porkala har. I bästa fall kan det här via ett lyckat försök bli en bra modell också för en bredare förnyelse av det finländska kommunfältet", sammanfattade Reenpää de tankar som kommit upp under diskussionen.

Webbsidorna på adressen www.porkkala.info börjar kompletteras med Porkala-information – också de som tvivlar på idén är välkomna med att diskutera. Avsikten är att samla en fritt sammansatt medborgadelegation, som kunde sammanträda redan i höst för att föra idén vidare.

Ytterligare information:

Janna Antikainen, MDI
janne.antikainen@mdi.fi
tfn. 040 7641 829

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs