Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » SUOMEN REHTORIT RY PITÄÄ LAKIESITYSTÄ OPPIVELVOLLISUUSLAIKSI PUUTTEELLISESTI VALMISTELTUNA

Suomen Rehtorit ry

SUOMEN REHTORIT RY PITÄÄ LAKIESITYSTÄ OPPIVELVOLLISUUSLAIKSI PUUTTEELLISESTI VALMISTELTUNA

Tiedote.
Julkaistu: 08.05.2014 klo 14:15
Julkaisija: Suomen Rehtorit ry

Suomen Rehtorit ry (SURE) hämmästelee ministeri Kiurun tänään esittelemää mallia oppivelvollisuuden pidentämisestä. Puheenjohtaja Riikka Lindroosin mukaan esitys tarkoittaa lukioihin melkoista takapakkia oppimismotivaatioon ja opetusmenetelmiin. Ministerin mukaan 1.1.2015 voimaan tuleva oppivelvollisuuden pidentäminen olisi mahdollista noin 14 miljoonalla eurolla. Laskelmat pohjaavat siihen, että oppimateriaaleja ei anneta opiskelijalle, vaan niitä kierrätetään. Ensimmäisenä vuonna opiskelijalle ei esityksen mukaan hankita tietokonetta, vaan laskin.

 

- Hämmästelen ajatusmallia, joka lähtee siitä, ettei opettaja lukion ensimmäisenä vuotena voisi käyttää myös sähköisiä oppimateriaaleja. Onko nyt ajateltu loppuun asti sitä, miten tämä vaikuttaa opiskelumotivaatioon ja opetusmenetelmiin? Lukioissa ollaan menossa vauhdilla sähköisiin ylioppilaskirjoituksiin, joten linjaus on kestämätön ja rajaa opettajan pedagogista vapautta erittäin kyseenalaisella tavalla, Lindroos sanoo.

 

Yhtä outo on Lindroosin mukaan kirjaus, jonka mukaan oppimateriaalien hallinnointi lisää usealla viikolla koulusihteerin työtä. Ei läheskään kaikissa lukioissa ole edes koko ajan paikalla olevaa koulusihteeriä. Käytännössä opettajat ja rehtori vastaavat joka tapauksessa suurimmasta osasta sitä työtä, joka liittyy oppimateriaalin hankkimiseen ja jatkossa hallinnointiin. Tätä voimavaraa leikataan samaan aikaan voimakkaasti. - Ministeriöllä ei näytä olleen minkäänlaista kokonaisnäkemystä tämän päivän lukioiden arjesta, hämmästelee SURE:n puheenjohtaja Riikka Lindroos.

 

SURE:n varapuheenjohtaja Antti Ikosen mukaan oppivelvollisuuden pidentäminen on sinänsä hyvin kannatettavaa, mutta hyvän päämärän romuttaa uudistukseen varattu rahasumma, joka näyttäytyy koulutuksen kentältä katsottuna täydellisen alimitoitetuksi.

 

-Koulutuksen kokonaisvoimavaroihin tehdyt leikkaukset hallituskaudella ja erityisesti kehysriihen yhteydessä eivät käy käsi kädessä samaan aikaan suunnitellun oppivelvollisuuden pidentämisen kanssa. Uudistuksen toteuttaminen kunnissa vaatisi tosiasiassa käymistä jo entuudestaan kolutulla koulutuksen rahapussilla, mikä näyttäytyy nyt lähinnä peiton jatkamisena toisesta päästä leikatulla palalla, sanoo Ikonen.

 

Lindroos ja Ikonen ovat huolissaan siitä, että peruskouluissa yhdeksäsluokkalaisten kevät muuttuu hurlumheiksi, mikäli yhteishakua aikaistetaan nyt esitetyllä tavalla.

-Näyttää pahasti siltä, että hyvää tarkoittava lakiesitys ei nyt osu sille tarkoitettuun maaliin. SURE haluaa ehdottomasti pitää koulutuksen puolia, ja kantaa takuulla kortensa kekoon, jotta kukaan ei päätä opintojaan pelkän peruskoulun suorittamiseen.

 

- Miten motivoida nuori käymään koulua toukokuussakin, jos tieto ehdollisesta päättöarvioinnista saadaan viikkoja nykytilaa aiemmin! Tämän tiedon kantautuessa yhdeksäsluokkalaisten korviin ne oppilaat, jotka eivät muutenkaan ole motivoituneimpia koulunkäyntiin saattavat menettää lopunkin kiinnostuksensa koulunkäyntiin, Lindroos ja Ikonen toteavat.

 

-Pahimmillaan lakiesityksessä tavoiteltu oppilasjoukko voi siirtyä kesälaitumille jopa nykyistä aiemmin!

 

Lisätiedot:

Puheenjohtaja Riikka Lindroos p. 050 432 3671 tai 040 513 0337
Varapuheenjohtaja Antti Ikonen p. 050 549 0071

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs