Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Sote-linjaukset eivät poistaneet selvitysvelvollisuutta

Valtiovarainministeriö

Sote-linjaukset eivät poistaneet selvitysvelvollisuutta

Tiedote.
Julkaistu: 28.03.2014 klo 10:45
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

Uudet sote-linjaukset poistivat kytköksiä kuntauudistukseen mutta eivät poistaneet kuntien selvitysvelvollisuutta. Kuntarakennelain selvitysvelvollisuudella halutaan selvittää kunnan tulevaa kantokykyä vastata muidenkin palvelujen kuin sote-palvelujen järjestämisessä. Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuun siirto ei myöskään poista tarvetta ratkaista alueiden kilpailukykyyn ja yhdyskuntarakenteeseen liittyviä ongelmia. Hallinnon ja aluekehityksen ministerityöryhmä (Halke) käsitteli asiaa tänään 27. maaliskuuta. 

Hallituspuolueet sopivat 23. maaliskuuta yhdessä oppositiopuolueiden kanssa, että Suomessa toteutetaan perusteellinen sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus. Sote-palvelut siirtyvät kunnilta viiden alueellisen järjestäjän vastuulle.

Linjausten myötä kuntauudistuksen eteneminen ei ole enää sidoksissa sote-palvelujen järjestämiseen. Molempia uudistuksia valmistellaan jatkossa omina kokonaisuuksinaan. Kuntalaisten peruspalvelujen turvaamisessa kuntauudistuksella on edelleen keskeinen rooli.

–  On hyvä, että suuresta kuvasta on päästy laajaan yhteisymmärrykseen, joka tuo paljon mahdollisuuksia toimivan sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämiseen. Nyt alkaa kuitenkin yksityiskohtien hiominen. Myös soten tulevaisuuden kannalta tarvitaan edelleen vahvoja, yhteiseen päätöksentekoon vaikuttamaan kykeneviä kuntia, toteaa hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen.

Kuntien selvitysvelvollisuus pysyy voimassa

Kunnilla on kuntarakennelain mukainen velvollisuus selvittää kuntaliitoksia. Selvitysvelvollisuus on laissa palveluiden lisäksi kytketty lisäksi kunnan taloudelliseen tilanteeseen, pendelöintiin ja yhteen kasvaneeseen  yhdyskuntarakenteeseen. Kuntien palveluja koskeva selvitysperusteella haluttiin lisäksi selvittää myös muiden palvelujen järjestämisedellytyksiä, kuten perusopetuksen järjestämistä.

Eri tahojen välinen laaja yhteisymmärrys sote-palvelujen järjestämisvastuusta antaa hyvän pohjan jatkaa vireillä olevia kuntaliitosselvityksiä. Hallitus arvioi vielä erikseen selvitysten määräaikaa.

Lisätietoja

ylijohtaja Päivi Laajala, puh. 02955 30026
hallitusneuvos Auli Valli-Lintu, puh. 02955 30079

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs