Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Sosiaalipalvelualan yritysten liikevaihto kasvoi jälleen yli 20 prosenttia

Työ- ja elinkeinoministeriö

Sosiaalipalvelualan yritysten liikevaihto kasvoi jälleen yli 20 prosenttia

Julkaistu: 10.12.2009 klo 10:58
Julkaisija: Työ- ja elinkeinoministeriö

Työ- ja elinkeinoministeriön ja TE-keskusten tiedote Vuonna 2008 sosiaalipalvelualan yrityssektori kasvatti liikevaihtoaan peräti 23 prosenttia. Liikevaihto kipusi lähes 1,1 miljardiin euroon edellisvuoden 891 miljoonasta eurosta. Koko sosiaalipalvelujen tuotos kasvoi vuodessa yli 10 prosenttia, josta yritysten ja järjestöjen osuus oli jo noin 30 prosenttia. Sosiaalipalveluiden yrityssektorin kehitystä käsittelevä työ- ja elinkeinoministeriön Toimialapalvelun sosiaalipalveluiden toimialaraportti julkaistaan 10.12.2009 Hyvinvointialan kehittämisseminaarissa Turussa.

Työ- ja elinkeinoministeriön ja TE-keskusten tiedote

 

Vuonna 2008 sosiaalipalvelualan yrityssektori kasvatti liikevaihtoaan peräti 23 prosenttia. Liikevaihto kipusi lähes 1,1 miljardiin euroon edellisvuoden 891 miljoonasta eurosta. Koko sosiaalipalvelujen tuotos kasvoi vuodessa yli 10 prosenttia, josta yritysten ja järjestöjen osuus oli jo noin 30 prosenttia. Sosiaalipalveluiden yrityssektorin kehitystä käsittelevä työ- ja elinkeinoministeriön Toimialapalvelun sosiaalipalveluiden toimialaraportti julkaistaan 10.12.2009 Hyvinvointialan kehittämisseminaarissa Turussa.

Vuonna 2008 sosiaalipalvelualan yrityksiä oli lähes 3300, joissa työskenteli 21 000 henkilöä. Työntekijöiden määrä kasvoi edellisvuodesta 13 prosenttia. Yritysten määrän lisäys vastaavana aikana oli viisi prosenttia. Suuri osa yrityksistä on varsin pieniä: 85 prosenttia toimipaikoista työllisti alle 10 henkilöä vuonna 2007. Järjestöjen palvelutuotannon yhtiöittäminen ja isojen yritysten markkinaosuuksien kasvaminen selittävät toimialan kiivaan kasvun jatkumista. Alan suuret yritykset kasvavat voimakkaasti, kun taas monet pienet yritykset sinnittelevät kiristyvässä kilpailussa.

 

- Vuonna 2008 pienten yritysten konkursseja oli jo lähes 30, ja sama suuntaus näyttää jatkuvan. Kuntien kiristynyt taloustilanne on vaikeuttanut erityisesti pienten yritysten tilannetta. Kilpailutukset, joissa kunnat niputtavat palveluja laajoiksi kokonaisuuksiksi, ovat niiden kannalta ongelmallisia, kertoo toimialapäällikkö Riitta Kettunen Etelä-Savon TE-keskuksesta.

Kuntien rooli toimialalla on ratkaiseva. Sosiaalipalvelut käsittävät keskeisiä väestön hyvinvointiin liittyviä palveluita. Merkittävimpiä ovat lasten päivähoitopalvelut, asumispalvelut ja palvelutalot, vanhusten laitospalvelut, lasten ja nuorten laitoshoito sekä kotipalvelut.


Vuoteen 2030 mennessä tarvitaan 130 000 uutta työntekijää


Yleisestä työllisyystilanteesta huolimatta sosiaali- ja terveysala työllistää hyvin. Erityisesti Etelä-Suomessa on pulaa osaavasta työvoimasta. Seuraavan kymmenen vuoden aikana lähes puolet sosiaali- ja terveysalan henkilöstöstä jää eläkkeelle. Mikäli alan tuottavuus ei parane, tarvitaan alalle vuoteen 2030 mennessä yli 130 000 työntekijää nykyisen 360 000 lisäksi. Toimialan vetovoimaa ja työssä jaksamista on parannettava.

 

TEM käynnisti helmikuussa 2009 hyvinvointialan työ- ja elinkeinopoliittiseksi kehittämiseksi hyvinvointihankkeen (HYVÄ). Hankkeella mm. vahvistetaan julkisen ja yksityisen työvoimapalvelun yhteistyötä ja luodaan TE-toimistoihin hyvinvointialaan erikoistunut rekrytointiverkosto.
www.tem.fi/hyvinvointihanke

TEM ja TE-keskukset julkistavat yhteistyössä MMM:n, Tekesin, Lapin liiton, Finpron ja MEK:n kanssa vuosittain toimialaraportteja yritysten suhdannetilanteesta ja toimialojen kehittämismahdollisuuksista. Raportit ovat maksutta saatavilla osoitteessa: www.toimialaraportit.fi

Lisätiedot

toimialapäällikkö Riitta Kettunen, Etelä-Savon TE-keskus, puh. 040 507 5564
kehitysjohtaja Ulla-Maija Laiho (HYVÄ-hanke), TEM, puh. 040 826 8767
neuvotteleva virkamies Esa Tikkanen, TEM, puh. 050 040 5459

tiedottaja Minna-Liisa Nurmilaakso, TEM, puh. 050 396 0200

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs