Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » SONK tyrmää SDP:n kannan ulkomaalaisten opiskeliojoiden lukukausimaksuista!

Sosialidemokraattiset Opiskelijat - SONK ry

SONK tyrmää SDP:n kannan ulkomaalaisten opiskeliojoiden lukukausimaksuista!

Julkaistu: 11.05.2014 klo 13:26
Julkaisija: Sosialidemokraattiset Opiskelijat - SONK ry

Sosialidemokraattiset Opiskelijat - SONK ry ei hyväksy EU- ja ETA-maiden ulkopuolisten opiskelijoiden lukukausimaksuja. SDP:n puoluekokous hyväksyi 44. puoluekokouksessaan aloitteen, jonka mukaan EU- ja ETA-maiden ulkopuolisilta opiskelijoilta voitaisiin kerätä lukukausimaksuja. SDP on kansainvälisyyden, tasa-arvon ja sivistyksen liike. Kun puoluekokous hyväksyi aloitteen, käveltiin totaalisesti SDP:n perusarvojen yli.

- Suomen SDP seuraa Ruotsin tovereiden jalanjäljissä ja kävelee päin seinää. Ruotsin sosialidemokraatit päätyivät kannattamaan EU- ja ETA-maiden ulkopuolisten lukukausimaksuja muutama vuosi sitten, jonka jälkeen he pyörsivät kantansa todetessaan, että lukukausimaksuista oli enemmän haittaa kuin hyötyä. Suomessa olisi ollut järkevämpää jättää tämä väliskel kokeilematta, toteaa puheenjohtaja Anette Karlsson.

Lukukausimaksuilla ei saada haluttua tuottoa ja Suomen kansainvälisyys ei vahvistu. Hyväksytyssä aloitteessa mainitaan, että mikäli maksut otetaan käyttöön tulee samalla myös luoda stipendijärjestelmä. Lukukausimaksut eivät näin tuo tuottoa Suomelle, sillä lukukausimaksukokeilu Suomessa ja Tanskan sekä Ruotsin kokemukset osoittavat, että stipendi-, hallinto- ja mainostamiskustannukset ovat kasvaneet ja jääneet lukukausimaksutuottoja suuremmiksi. EU- ja ETA-maiden ulkopuolisten opiskelijoiden määrä romahti myös huimasti sekä Ruotsissa että Tanskassa lukukausimaksujen käyttöönoton jälkeen.

- Suomessa on viisi miljoonaa ihmistä, muualla tuhat kertaa enemmän. Suomalainen osaaminen ja tutkimus ei olisi tässä pisteessä ilman ulkomaalaista huippuosaamista. Lisäksi stipendijärjestelmät ovat ensimmäinen kohde mistä porvari leikkaa pahana päivänä. Synnytimme maailmaan yhden epäarvoistavan järjestelmän lisää, lopettaa varapuheenjohtaja Pekka Tuuri.

 

Lisätietoja,

Anette Karlsson, puheenjohtaja

puheenjohtaja@sonk.fi, 045 112 9299

 

Pekka Tuuri, varapuheenjohtaja

tuuri.pekka@gmail.com

 

Sosialidemokraattiset Opiskelijat - SONK ry. http://www.sonk.fi/

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs