Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » SONK: Terveydenhuollon rahoitus yksikanavaistettava ja järjestämisvastuu otettava kunnilta pois

Sosialidemokraattiset Opiskelijat - SONK ry

SONK: Terveydenhuollon rahoitus yksikanavaistettava ja järjestämisvastuu otettava kunnilta pois

Tiedote.
Julkaistu: 17.11.2013 klo 16:51
Julkaisija: Sosialidemokraattiset Opiskelijat - SONK ry

Julkilausuma 16.11.2013

Sosialidemokraattiset opiskelijat – SONK ry:n liittokokous vaatii Suomen terveydenhuoltojärjestelmän rahoituksen yksikanavaistamista ja järjestämisvastuun siirtämistä kuntia suuremmille alueellisille toimijoille.

Sote-uudistus uhkaa epäonnistua. Kansalaisten perustuslailliset oikeudet riittäviin terveyspalveluihin uhkaavat jäädä sote-uudistuksessa aluepoliittisen ahneuden jalkoihin, ja soteuudistuksesta on tulossa pelkkä kuntakentän muokkaamisen keino. SONK vaatii rohkeampaa terveyspolitiikkaa universaalien julkisten terveyspalveluiden pelastamiseksi.

Sosioekonomiset terveyserot ovat Suomessa suuret ja kasvavat jatkuvasti. Terveydenhuoltojärjestelmän tarkoitus on kaventaa näitä eroja, mutta Suomeen muodostunut kahden kerroksen järjestelmä jopa syventää niitä suosimalla parempituloisia: Työssäkäyvillä on parhaimmillaan käytössä kolme eri järjestelmää ja työelämän ulkopuolella olevilla vain yksi. Suomalainen terveydenhuoltojärjestelmä on OECD-maiden epäoikeudenmukaisin.

Erillinen Kelan rahoituskanava terveydenhuollolle täytyy purkaa. Nykyinen monikanavarahoitus ylläpitää väestöryhmien välistä eriarvoisuutta ja kasvattaa järjestelmän kokonaiskustannuksia kannustamalla osaoptimointiin ja ylläpitämällä päällekkäistä palvelutarjontaa. Lisäksi se luo henkilöstön saatavuusongelmia ja vaikeuttaa koko järjestelmän ohjattavuutta.

Työterveyshuolto ja opiskeluterveydenhuolto on säilytettävä rahoituksen muuttuessa, mutta ne tulee palauttaa alkuperäiseen rooliinsa osaksi ennaltaehkäisevää kansanterveystyötä.

Sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitus tulee koota alueellisille toimijoille, jotka vastaavat myös palveluiden järjestämisestä. Järjestämisvastuun väestöpohjan tulee olla vähintään 200 000. Näin muodostuneiden alueiden on lisäksi tehtävä yhteistyötä erityisen vaativien ja kalliiden palveluiden järjestämisessä. Järjestelmää uudistettaessa on kiinnitettävä huomiota myös kansalaisten demokratian toteutumiseen. Lisäksi haja-asutusalueiden lähiterveyspalvelut on tarvittaessa turvattava erityisjärjestelyin.

Palveluiden järjestämistavalla on välinearvo, ihmisten terveydellä ja hyvinvoinnilla itseisarvo.

 

Lisätietoja,

Anette Karlsson, Puheenjohtaja
puheenjohtaja@sonk.fi, 045 112 9299

Nelli Nurminen, Liittohallituksen jäsen
nelli.nurminen@helsinki.fi, 040 745 1406

Sosialidemokraattiset Opiskelijat - SONK ry. http://www.sonk.fi/

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs