Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » SLL: Suomen ajettava rehellistä hiilinielujen laskentaa

Suomen luonnonsuojeluliitto

SLL: Suomen ajettava rehellistä hiilinielujen laskentaa

Tiedote.
Julkaistu: 26.11.2011 klo 15:08
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Suomen luonnonsuojeluliitto varoittaa, että YK:n ilmastoneuvottelujen tahtotilan puute vesittää myös metsätalouden päästöjen ja nielujen laskentatavan. Liitto muistuttaa Suomen valtuuskuntaa johtavaa ympäristöministeri Ville Niinistöä, että metsien hiilinielujen laskentatapa ei saa johtaa päästöjen piilottamiseen.

 

Toistaiseksi teollisuusmaat ovat kannattaneet mallia, jossa metsien hiilitasetta verrattaisiin maiden itse tekemiin tulevaisuuden ennusteisiin. Nämä ennusteet perustuvat pitkälti poliittisiin tavoitteisiin tulevista hakkuumääristä. Suomi on ilmoittanut vertailutasokseen luvun, joka on vain puolet metsiemme viime vuosien hiilinielun tasosta.

 

"Suomen itselleen laskema vertailutaso olettaa, että teollisuuden kotimaisen puun käyttö nousee viime vuosien 50 miljoonan kuution tasosta 65 miljoonaan kuutioon. Useat eri tutkimuslaitoksien arviot tulevana vuosikymmenenä jäävät kuitenkin tämän tason alapuolelle", ihmettelee Luonnonsuojeluliiton metsäasiantuntija Sini Eräjää.

 

Riskinä on, että maat ilmoittavat mahdollisimman pienet hiilinielut, jotta pystyvät rauhassa käyttämään metsiään entistä tehokkaammin ilman, että hakkuiden päästöt todella lasketaan.

 

"Suomen metsien hiilinielun arvioitu pieneneminen ei ole mikään luonnonlaki, vaan seurausta poliittisesti asetetuista hakkuumäärien tavoitteista. Tästä politiikasta on kannettava vastuu, eikä pyrkiä piilottamaan todellisia päästöjä", liiton ilmasto- ja energiavastaava Venla Virkamäki toteaa.

 

Luonnonsuojeluliitto arvioi, että Durbanissa on edelleen mahdollisuuksia sopia Kioton pöytäkirjan toisesta sitoumuskaudesta, mutta se vaatii EU:n vankkaa sitoutumista.

 

YK:n ilmastokokous alkaa Etelä-Afrikan Durbanissa maanantaina 28.11.2011. Suomen valtuuskuntaa johtaa ympäristöministeri Ville Niinistö.

 

 

Lisätietoja:

Venla Virkamäki, ilmasto- ja energiavastaava, puh. +358 50 345 4411

Sini Eräjää, metsäasiantuntija, puh. +358 50 358 3838

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs