Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Skatten på sötsaker höjs inte nästa år

Valtiovarainministeriö

Skatten på sötsaker höjs inte nästa år

Pressmeddelande.
Publicerad: 30.09.2014 kl. 11:40
Utgivare: Valtiovarainministeriö

Regeringen har beslutat att inte verkställa den i samband med rambeslutet från våren 2014 planerade förhöjningen av punktskatten på sötsaker, glass och läskedrycker för 2015. Sötsaksskatten som varit i kraft i snart fyra år har redan höjts 2012 och 2014.

Skatteförhöjningen har omvärderats efter rambeslutet och höstens budgetmangling. Begränsningarna och omfattningen av det nuvarande skatteunderlaget utvärderas som bäst av kommissionen med tanke på statsstödsbestämmelserna. En ny skatteförhöjning skulle dessutom ha haft negativa konsekvenser för företagen inom branschen.

Finansministeriet tillsatte 2012 en arbetsgrupp för att utreda förutsättningarna för ibruktagandet av en sockerskatt och den nuvarande sötsaksskattens funktion. Arbetsgruppen konstaterade i sin slutrapport att det inte fanns några förutsättningar för ibruktagandet av en sockerskatt innan skyldigheten att ange sockerhalten träder i kraft 2017. Förutsättningarna för ibruktagandet av en sockerskatt övervägs på nytt innan skyldigheten att ange sockerhalten träder i kraft 2017.

Förfrågningar. Joonas Rahkola, finansministerns specialmedarbetare, tfn 02955 30518

Finansministeriet (FM) är en del av statsrådet. Ministeriet bereder regeringens ekonomiska politik och finanspolitik samt statsbudgeten, och är också expert inom skattepolitiken. Ministeriet svarar också för beredningen av finansmarknadspolitiken samt för utvecklandet av statens arbetsgivar- och personalpolitik och den offentliga förvaltningen. Finansministeriet svarar dessutom för utvecklandet av lagstiftning som gäller kommunförvaltningen samt av kommunekonomin. Ministeriet deltar även i Europeiska unionens och flera internationella organisationers verksamhet.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs