Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Sexpo-säätiö: Seksityöntekijöille ihmisoikeuksia kieltolain sijaan

Sexpo

Sexpo-säätiö: Seksityöntekijöille ihmisoikeuksia kieltolain sijaan

Tiedote.
Julkaistu: 20.04.2016 klo 16:10
Julkaisija: Sexpo

Ranskan hyväksyttyä seksin oston kieltävän lain 6.4.2016 on Ruotsin mallia seksin oston kriminalisoimisesta jälleen esitelty eri medioissa ”edistyksellisenä ratkaisuna” seksityön ongelmiin. Ruotsin mallissa ei kuitenkaan ole mitään edistyksellistä.

Kieltopolitiikka on saanut ristiriitaisen vastaanoton myös sen kotimaassa Ruotsissa. Vaikka kieltolain kannattajat esittävät kriminalisoinnin olevan tehokas tapa vastustaa seksuaalista kaltoinkohtelua, käy seksuaaliterveysjärjestö RFSU:n riippumattomasta raportista ilmi, että laki ei ole toiminut odotetusti. Kriminalisointi on lisännyt poliisin toimia seksityöntekijöitä vastaan sekä aiheuttanut turvattomuutta ja stigmaa.

Ostokiellon alla seksityöntekijä ei ole rikollinen, mutta viranomaisten painostus ja pakkotoimet kohdistuvat tosiasiassa heihin. Seksityöntekijöitä kiristetään kertomaan asiakkaiden nimiä ja painostetaan pois seksityöstä. Esimerkiksi Ranskassa passinsa menettäneet seksityöntekijät voivat saada uuden henkilöllisyystodistuksen vain, jos he luopuvat seksityön tekemisestä (Yle 7.4.2016). Valtio siis kiristää seksityöntekijöitä perusoikeuksilla.

Seksityöntekijät ja heidän järjestönsä kaikkialla maailmassa vastustavat kieltolakeja. Heidän mukaansa kiellot eivät vähennä hyväksikäyttöä, vaan kurjistavat ja vaikeuttavat seksityöntekijöiden elämää. He kannattavat kriminalisointien purkamista ja pääsyä yhteiskunnan palveluihin ilman pelkoa häpeästä tai sanktioista, joita kiellot pitävät yllä. Todellinen edistyksellisyys on sellaista politiikkaa, joka ei kävele asianosaisten ylitse, vaan kuuntelee heidän tarpeitaan.

Useat kansainväliset ihmisoikeus- ja terveysjärjestöt kuten Amnesty, Human Rights Watch ja WHO, sekä hiv-työtä tekevät järjestöt, ovat viimeisen kymmenen vuoden sisällä ryhtyneet edistämään seksityöntekijöiden ihmisoikeuksia kieltolakien sijaan.

Seksityön piirissä tapahtuva kaltoinkohtelu, terveysongelmat, huonot työolot ja muut kielteiset ilmiöt johtuvat ennen kaikkea lainsuojattomuudesta, harmaalla alueella toimimisesta ja yhteiskunnan tuen puuttumisesta – eli olosuhteista, joita kieltolait ja viranomaisten ahdistelu pitävät yllä.

Seksityön aseman nostaminen ammatiksi muiden joukossa vahvistaisi työntekijöiden itsemääräämisoikeutta, turvallisuutta ja terveyttä. Se myös lisäisi toiminnan läpinäkyvyyttä, jotta alan ongelmiin voitaisiin paremmin puuttua yhdessä seksityöntekijöiden kanssa, ei ylhäältä sanellen.


Lisätietoja
Tommi Paalanen, toiminnanjohtaja
050 469 2937, tommi.paalanen@sexpo.fi

Sexpo on vuonna 1969 perustettu seksuaalisuuden ja ihmissuhteiden asiantuntijajärjestö. Koulutamme seksuaalineuvojia, -terapeutteja ja -kasvattajia sekä ylläpidämme seksuaalineuvontaa, johon tulee tuhansia yhteydenottoja vuosittain. Pyrimme siihen, että jokainen voisi toteuttaa seksuaalisuuttaan tyydyttävästi ja tasapainoisesti. Edistämme seksuaalisen vapauden, tasa-arvon ja seksuaalioikeuksien toteutumista sekä rakennamme avointa ja myönteistä seksuaalikulttuuria. Kannatamme moniarvoista yhteiskuntaa, jossa seksuaalisuuden, sukupuolen ja ihmissuhteiden moninaisuus saa kukoistaa.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs