Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Seksi ei saa olla tabu

Sosialidemokraattiset Nuoret ry

Seksi ei saa olla tabu

Julkaistu: 02.05.2016 klo 09:07
Julkaisija: Sosialidemokraattiset Nuoret ry

Vantaan Demarinuoret jakoi nuorille ilmaisia ehkäisyvälineitä Vantaan kaupungintalolla järjestetyillä Vaikuttaja-päivillä. Heräsi kuitenkin kysymys, että onko alle 16-vuotiaiden haltuun ollut sopivaa luovuttaa kondomeja. Suomessa alle 16-vuotiaat ovat suojaikärajan piirissä. Suojaikäraja ei kuitenkaan estä nuoria harrastamasta seksiä toistensa kanssa.

Nuoret eivät ole mikään ryhmä, jossa kaikki kehittyvät maagisesti samaan tahtiin. Jotkut nuoret kypsyvät nopeammin ja kiinnostuvat uusista asioista jo varhaisemmassa vaiheessa, kun joillakin kestää kauemmin. Se on täysin luonnollista. Se, että laissa määritellään kykeneväisyys seksuaaliseen suhteeseen vain 16-vuotta täyttäneiden ominaisuudeksi, ei suinkaan aina kuvasta todellisuutta. Nuoret ovat yksilöitä ja heitä tulisi ymmärtää sen mukaisesti.

Aikuisten rooli on erittäin tärkeä siinä nivelvaiheessa, kun nuori siirtyy uuteen elämänvaiheeseen. Seksin harrastamista tai uteliaisuutta ei voi kieltää keneltäkään, vaan on pidettävä huoli siitä, että nuori osaa suojata omaa terveyttään myös uudessa elämänvaiheessa. Kun nuori ottaa puheeksi seksin, ei sitä tule säikähtää tai vaientaa kertomalla, että kun olet vielä liian nuori. Se on vastuutonta toimintaa.

Kun seksistä tehdään tabu, se voi pahimmillaan jopa vahingoittaa nuoren omaa terveyttä. Jos nuoren ensimmäinen kokemus seksivalistuksesta on ollut kielteinen, niin kynnys kysyä apua tai neuvoa aikuiselta muuttuu korkeammaksi. Kondomien ostamista hävetään ja punastellaan. Jotkut jopa jättävät ne kokonaan ostamatta tai sortuvat myymälävarkauksiin, koska seksi koetaan häpeän asiaksi. Näin ei saisi todellakaan olla.

Seksistä on saatava puhua avoimesti, eikä ehkäisyvälineiden saatavuutta alle 16-vuotiaille saa millään keinoin rajoittaa. Jos lapsesi siis kiikuttaa kotiin kondomeja, älä huolestu. Todennäköisesti hän kaipaa sinulta neuvoja ja keskustelua.

Liitetiedostot

Lisätietoja:

Sofia Nevalainen
Uudenmaan Demarinuorten puheenjohtaja

+358 44 972 8066
sofia.nevalainen@live.fi

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs