Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman vappuna

SDP Tiedotus

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman vappuna

Tiedote.
Julkaistu: 01.05.2012 klo 13:00
Julkaisija: SDP Tiedotus

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman

Puhereferaatti

Tänäkin Vappuna työväen Vappujuhlissa puhutaan työn ja kohtuuden puolesta sekä ahneutta vastaan. Hyvä niin, sillä niistä on syytäkin puhua. Uutta on se, että nyt näistä työväenliikkeen perinteisistä arvoista puhuvat myös porvarit. Näiden puheiden aitoutta tosin epäillään.

Aito on aitoa myös politiikassa. Halvan kopion erottaa kyllä ajan myötä aidosta. Henkilöpainotteisessa ja lyhytjännitteisessä politiikan viestinnässä tämä ei näy aina riittävästi.

Sosialidemokraatit ovat olleet palkansaajien asialla jo yli sadan vuoden ajan.  Aina ja tinkimättä. Porvaripuolueet muistavat palkansaajaa enemmän puheissa kuin teoissa.

Hallituskumppanimme Kokoomus on jo pidemmän aikaa pyrkinyt Ruotsin veljespuolueensa tavoin esiintymään työväenpuolueena. Tosipaikan tullen se on kuitenkin valinnut puolensa toisin.  Sosialidemokraateilta toistuvasti kopioidut aloitteet ja teemat ovat unohtuneet ja ääni on muuttunut työnantajien ja yhteiskunnan hyväosaisten ääneksi.

 Vielä jokin aika sitten aktiivista työllistämispolitiikkaa pilkattiin tempputyöllistämiseksi. Onneksi hallitus lisää nyt SDP:n vaalitavoitteen mukaisesti työllisyysmäärärahoja. Erityisen hienoa on, että sosialidemokraattien pitkäaikainen tavoite nuorten yhteiskuntatakuusta toteutuu. Jokaiselle nuorelle on turvattava koulutus-, harjoittelu- tai työpaikka. Muiden keskittyessä eläkeiän nostamiseen ovat sosialidemokraatit jatkaneet työuria niiden alku- ja keskivaiheessa. 

Kohtuudesta, tästä suomalaisille tärkeästä arvosta, on ryhdytty puhumaan jälleen painokkaasti ja useammalla suulla. Syystäkin, sillä Suomeen on salakavalasti levinnyt uusi ilmiö, yritysten palkkajohtajien ahneus. Työnteolla ei kuulemma pitänyt voida rikastua, mutta nykyisin se näköjään onnistuu joillekin lyhyessäkin ajassa. Johtaminen on työtä eikä yrittämistä, eikä yrittäjäriskiä siten olekaan tarvetta korvata. Tähän ahneuteen on päättäväisesti puututtava ja kohtuus palautettava kunniaan. Käytännössä, eikä vain puheissa.

Huoli tuloerojen kasvusta on aiheellinen. Kysymys ei ole kateudesta, kuten kokoomukselaiset näyttävät epäilevän. Ei, kysymys on kohtuudesta.  Hyvä keino hillitä tulo- ja varallisuuseroja on edelleen verotus. Onneksi hallitus muuttaa nyt suuntaa ja kiristää pitkästä aikaa tulojen ja varallisuuden myötä kasvavaa progressiivista verorasitusta. SDP:n vaatimusten mukaiset solidaarisuusverot isoista palkka- ja eläketuloista sekä jättiperinnöistä on hyvä alku, jolle on syytä saada jatkoa pääomatulojen verotuksessa. Hallitusohjelmaan saatiin kyllä korotus ja progressiivisuus myös pääomatuloverotukseen, mutta Kokoomuksen vastustuksen vuoksi ei riittävästi.

Palkansaajan asialla olemisesta todistaa myös suhde ay-liikkeeseen ja sopimusyhteiskuntaan. SDP:n paluu hallitusvaltaan merkitsi myös sopimusyhteiskunnan paluuta. Porvarihallituksen ristiretki yhteistä sopimista ja työmarkkinajärjestöjä vastaan päättyi samoin kuin heidän näyttönsä talousosaamisesta. Täydelliseen epäonnistumiseen. Suomen vahvuus ja menestymisen keskeinen tekijä on ollut vahva keskinäisen sopimisen kulttuuri. Siitä on pidettävä kiinni jatkossakin.

Rahan valta on kasvanut huolestuttavasti myös poliittisessa päätöksenteossa. Kansalaiset eivät ole ehdokkaina enää tasavertaisia kampanjoiden kilpavarustelun vuoksi. SDP:n vaatimus kampanjakatoista onkin edelleen ajankohtainen. Poliittinen valta pyrittiin kirjaimellisesti ostamaan vuoden 2007 eduskuntavaaleissa. Tuolloinen julkisanottu pyrkimys syrjäyttää sosialidemokraatit onnistui, mutta vain vähäksi aikaa. Nyt SDP puolustaa jälleen palkansaajia hallituksessa ja  ”vallankaappaukseen” osallistuneille jaellaan tuomioita oikeusistuimissa. Kansanvalta ja oikeus voittavat aina lopulta.  

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman puhui vappuna 2012 Kiteellä ja Tohmajärvellä.

SDP. Kansan edustaja.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs