Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » SAMOK: KOULUTUKSEN LAATU JÄI TAKA-ALALLE AMMATTIKORKEAKOULUJEN TOIMILUPAKIERROKSELLA

Suomen opiskelijakuntien liitto - SAMOK ry

SAMOK: KOULUTUKSEN LAATU JÄI TAKA-ALALLE AMMATTIKORKEAKOULUJEN TOIMILUPAKIERROKSELLA

Julkaistu: 12.12.2013 klo 17:15
Julkaisija: Suomen opiskelijakuntien liitto - SAMOK ry

Suomen opiskelijakuntien liitto - SAMOK ry odotti opetus- ja kulttuuriministeriöltä ja ammattikorkeakouluilta toteutunutta voimakkaampaa yksiköiden ja päällekkäisten toimintojen karsimista toimilupakierroksella. Tämän vaalikauden aikana ammattikorkeakoulujen rahoituksesta leikataan noin 170 miljoonaa euroa. Nyt päätetyt toimet ovat SAMOKin näkemyksen mukaan riittämättömiä leikkauksiin nähden ja tämä voi vaarantaa koulutuksen laadun.

Myönnetyissä toimiluvissa ei ole merkittäviä muutoksia ammattikorkeakoulujen koulutusvastuisiin. SAMOKin näkemyksen mukaan ammattikorkeakoulujen tulee tehdä nykyistä enemmän ja syvempää yhteistyötä. Opetus- ja kulttuuriministeriö ohjeisti toimilupapäätöksien yhteydessä joitakin ammattikorkeakouluja jatkamaan rakenteellista kehittämistä ja yhteistyön tiivistämistä. Kaikkien ammattikorkeakoulujen ei tarvitse toimia kaikilla koulutusaloilla, vaan koulutusvastuut tulee jakaa järkevästi välttäen päällekkäisyydet. Ammattikorkeakoulujen ei tule nähdä toisiaan kilpailijoina, vaan yhteistyökumppaneina.

“Ammattikorkeakoululaitoksen ongelma tällä hetkellä ei ole ammattikorkeakoulujen määrä. Sen sijaan ammattikorkeakouluilla on liikaa päällekkäistä koulutusta ja toimipisteiden määrä on edelleen liian suuri. Kun ei uskalleta tehdä vaikeita päätöksiä, vaarantuu ammattikorkeakoulutuksemme laatu”, toteaa SAMOKin puheenjohtaja Mikko Valtonen.

Toimipisteiden määrä vähenee toimilupakierroksen myötä ja ammattikorkeakoulut keskittävät toimintansa alle 50:lle paikkakunnalle. Toimipisteitä on kuitenkin huomattavasti tätä enemmän, pelkästään pääkaupunkiseudulla on noin 30 toimipistettä. “Opetuksen keskittäminen suurempiin kokonaisuuksiin parantaa opiskelijan valinnanmahdollisuuksia ja opiskelijoille tarjottavia palveluita, joten tätä on pidettävä positiivisena kehityssuuntana. Edistys on vain aivan liian hidasta”, pahoittelee Valtonen.

SAMOK yllättyi toimilupakierroksen aikana siitä, että opetus- ja kulttuuriministeriö esti joidenkin ammattikorkeakoulujen rakenteen kokoamisen suuremmiksi kokonaisuuksiksi. SAMOK katsoo, että ammattikorkeakoulujärjestelmää pitää kehittää ensisijaisesti koulutuspoliittisista lähtökohdista. Aluepolitiikan perusteella tehtävä päätöksenteko estää resurssien järkevän käytön tilanteessa jossa rahoitus supistuu merkittävästi. “Ammattikorkeakoulujen rahoitus on kohdistettava koulutukseen sen sijaan että siitä merkittävä osa menee rakennusten ylläpitoon. Koulutuksen laadusta leikkaaminen vaarantaa myös alueiden kehittymisen”, Valtonen jatkaa.


SUOMEN OPISKELIJAKUNTIEN LIITTO - SAMOK RY

 

puheenjohtaja Mikko Valtonen, p. 050 389 1000, etunimi.sukunimi@samok.fi

pääsihteeri Jani Hyppänen, p. 050 389 1010, etunimi.sukunimi@samok.fiLisätietoja:

asiantuntija Mikko Vieltojärvi, 050 389 1014, etunimi.sukunimi@samok.fi

puheenjohtaja Mikko Valtonen, 050 389 1000, etunimi.sukunimi@samok.fi

Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ry

Olemme ammattikorkeakouluopiskelijoiden itsenäisesti hallitsema valtakunnallinen, sitoutumaton ja riippumaton edunvalvonta- ja palvelujärjestö. Huolehdimme opiskelijoiden näkemysten saattamisesta valtionhallinnon ja muiden yhteistyötahojen tietoon sekä järjestämme opiskelijoille erilaisia valtakunnallisia palveluja ja alennuksia. SAMOKiin kuuluvilla opiskelijakunnilla on yhteensä noin 59 000 jäsentä. Kaiken kaikkiaan edustamme noin 140 000 ammattikorkeakouluopiskelijaa.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs