Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » SAMOK hämmästelee: tehdäänkö aloituspaikkojen lisäämisestä päätöksiä ilman rahoitusta?

Suomen opiskelijakuntien liitto - SAMOK ry

SAMOK hämmästelee: tehdäänkö aloituspaikkojen lisäämisestä päätöksiä ilman rahoitusta?

Julkaistu: 18.10.2013 klo 11:57
Julkaisija: Suomen opiskelijakuntien liitto - SAMOK ry

Kommentti 18.10.2013

Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liitto - SAMOK ry kummeksuu opetus- ja kulttuuriministeriön suunnitelmia korkeakoulujen aloituspaikkojen lisäämisestä

Ammattikorkeakouluista on vähennetty tänä vuonna kaikkiaan 2030 aloituspaikkaa, joten tarvetta lisäykselle näin pikaisesti on vaikea ymmärtää. “Ammattikorkeakoulujen aloituspaikkojen vähentämistä perusteltiin pari vuotta sitten ikäluokkien pienenemisellä ja koulutustarpeen muutoksilla. Samaan aikaan kun aloituspaikkojen leikkaukset näkyvät ensimmäistä kertaa ammattikorkeakoulujen arjessa, ministeriö ehdottaakin lisäystä. Onko tilanne muuttunut kahdessa vuodessa näin merkittävästi?”, SAMOKin puheenjohtaja Mikko Valtonen kysyy.

SAMOK hämmestelee, mistä opetus- ja kulttuuriministeriö aikoo löytää rahoituksen koulutusmäärien kasvattamiseen. Päätetyt leikkaukset ja indeksijäädytykset vähentävät ammattikorkeakoulujen rahoitusta kaikkiaan noin viidenneksellä, joten koulutuksen laadun turvaaminen on nykyisilläkin opiskelijamäärillä uhattuna. Ammattikorkeakouluilla ei ole mitään syytä lisätä koulutusmääriä ilman lisärahoitusta. “Pidän koulutuksen laadun ja tulevien asiantuntijoiden osaamisen kannalta kriittisenä, että esitettyihin uusiin aloituspaikkoihin osoitetaan vähintään todelliset kustannukset kattava lisärahoitus. Muutoin kyseessä on leikkaaminen koulutuksen laadusta ja Suomen kilpailukyvystä”, Valtonen jatkaa.

SAMOK pitää ministeriön tavoin suomalaisten opiskelijoiden hidasta siirtymistä korkeakoulutukseen ongelmana. Aloituspaikkojen lisääminen on yksi kalleimmista ratkaisuista tähän ongelmaan, ja SAMOK näkee järkevämpänä opiskelijavalintauudistuksen vaikutusten arvioinnin ennen uusien toimenpiteiden käyttämistä. “Opiskelijavalintauudistuksen lisäksi turhia välivuosia toisen asteen ja korkeakoulutuksen nivelvaiheessa voidaan vähentää kehittämällä opintojen ohjausta toisella asteella. Tämä on huomattavasti aloituspaikkojen lisäämistä edullisempaa ja vähentää samalla myös keskeyttämisiä korkeakoulutuksessa”, Valtonen toteaa.

Helsingin Sanomat uutisoi 18.10.2013 hallituksen aikomuksista lisätä opiskelupaikkoja korkeakouluihin. Tarkoituksena on purkaa korkeakoulujen hakijasumaa viisi vuotta kestävällä aloituspaikkojen lisäysohjelmalla, joka toisi vuosittain vähintään 1400 uutta aloituspaikkaa korkeakouluihin.

Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liitto – SAMOK ry

Olemme ammattikorkeakouluopiskelijoiden itsenäisesti hallitsema valtakunnallinen, sitoutumaton ja riippumaton edunvalvonta- ja palvelujärjestö. Huolehdimme opiskelijoiden näkemysten saattamisesta valtionhallinnon ja muiden yhteistyötahojen tietoon sekä järjestämme opiskelijoille erilaisia valtakunnallisia palveluja ja alennuksia. SAMOKiin kuuluvilla opiskelijakunnilla on yhteensä noin 59 000 jäsentä. Kaiken kaikkiaan edustamme noin 140 000 ammattikorkeakouluopiskelijaa.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs