Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Sairastuneilla on oltava oikeus tasavertaiseen hoitoon asuinpaikasta riippumatta

Munuais- ja maksaliitto

Sairastuneilla on oltava oikeus tasavertaiseen hoitoon asuinpaikasta riippumatta

Tiedote.
Julkaistu: 20.05.2013 klo 08:00
Julkaisija: Munuais- ja maksaliitto

Munuais- ja maksaliiton 18.5. pidetty vuosikokous vaatii kaikille sairastuneille tasa-arvoista hoitoa sairaudesta ja asuinpaikasta riippumatta. SOTE-uudistuksessa on turvattava riittävät perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon palvelut munuais- ja maksasairauksiin sairastuneille. Tällä hetkellä esimerkiksi pienissä keskussairaaloissa munuaistautien erikoislääkäreistä on pulaa.

Dialyysimuodon valinnassa liian suuria alueellisia eroja

Dialyysihoito korvaa omien munuaisten toimintaa. Dialyysihoitoon tulee noin 450 uutta potilasta vuodessa. Dialyysissä olevien määrä kasvaa jatkuvasti väestön ikääntyessä. Suurin osa aloittaa hemodialyysin hoitoyksikössä. Joka neljäs aloittaa kotona suoritettavan vatsakalvodialyysin ja vain pari prosenttia kotihemodialyysin. Kotidialyysi on kustannustehokas ja vaikuttava hoitomuoto.

 

Sairastuneilla on oltava oikeus valita itselleen ja omaan elämäntilanteeseensa sopivin dialyysimuoto. Omatoiminen hoito parantaa elämänlaatua ja ennustetta, koska dialyysissä ei tarvitse käydä sairaalassa kolmasti viikossa, vaan hoidon voi tehdä itselleen sopivana ajankohtana riittävän usein. Sairaala voi olla kaukana kotoa, ja hoitopäivän pituudeksi saattaa tulla matkoineen jopa yli 8 tuntia.

 

Dialyysihoitomuodon valintamahdollisuuksissa on suuria alueellisia eroja: osassa sairaanhoitopiireistä kotidialyysin osuus on vähäistä tai kotona omatoimisesti tehtävää hemodialyysiä ei ole tarjolla lainkaan. Mikäli kotihemodialyysihoidon järjestäminen pienessä yksikössä ei ole muutoin mahdollista, voisi vaativan koulutus- ja päivystystoiminnan keskittää isompiin dialyysikeskuksiin. Oman hoitopaikan tulisi kuitenkin sijaita aina mahdollisimman lähellä kotia.

Maksasairauksien hoitoon tarvitaan riittävästi resursseja

Krooniseen maksasairauteen voi sairastua kuka tahansa, ilman että sen aiheuttajana olisivat omat elintavat. Sairastuneet eivät usein halua kertoa sairaudestaan muille ja moni jää leimautumisen pelossa yksin.

 

Maksasairauksien ja niihin sairastuneiden määrä kasvaa jatkuvasti koko Euroopassa, myös Suomessa. Perusterveydenhuoltoon tarvitaan lisää resursseja ennaltaehkäisyyn, riskitekijöiden huomioimiseen ja sairauksien toteamiseen jo varhaisessa vaiheessa.

 

Munuais- ja maksaliitto on valmistelemassa maksasairauksiin sairastuneiden hyvän hoidon kriteereitä. Näihin kuuluu myös tasa-arvoinen pääsy maksansiirtoarvioon asuinpaikasta tai sairauden syystä riippumatta. Maksansiirto on ainoa hoitomuoto maksan toiminnan kokonaan pettäessä.

Liitolle uusi puheenjohtajisto

Munuais- ja maksaliiton uudeksi puheenjohtajaksi valittiin vuosikokouksessa 18.5.2013 VTM, rehtori emeritus Asko Räsänen Karkkilasta liiton pitkäaikaisen, arvostetun puheenjohtajan kunnallisneuvos, lausuntataiteilija Maija Piitulaisen työn jatkajaksi.

 

Liiton 1. varapuheenjohtajaksi valittiin Yrjö Viitikko Lappeenrannasta ja 2. varapuheenjohtajaksi Kirsi Rajasuo Pielavedeltä.

 

Lisätiedot:

Asko Räsänen. Puheenjohtaja

asko.rasanen@gmail.com, 045 2354 755

 

Sari Högström, Toiminnanjohtaja

sari.hogstrom@musili.fi, 050 536 7258

 

Munuais- ja maksaliitto on valtakunnallinen kansalais- ja potilasjärjestö. Liitto tukee sairastuneiden ja heidän läheistensä mahdollisuuksia hyvään elämään ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Liiton tavoitteena on munuais- ja maksasairauksien ja niistä johtuvien haittojen ennaltaehkäisy, sairauksien varhainen toteaminen ja hyvä hoito sekä kuntoutumisen tukeminen kaikissa sairauden vaiheissa. 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs