Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Rinne: Eriarvoistumisen pysäyttäminen uuden hallituksen punaiseksi langaksi

SDP Tiedotus

Rinne: Eriarvoistumisen pysäyttäminen uuden hallituksen punaiseksi langaksi

Tiedote.
Julkaistu: 07.02.2015 klo 12:23
Julkaisija: SDP Tiedotus

 

SDP:puheenjohtaja, valtiovarainministeri Antti Rinteen mukaan sosialidemokraattien menestyminenkevään vaaleissa on erityisen tärkeää eriarvoistumisen pysäyttämiseksiRinne puhui lauantaina SDP:n puheenjohtaja- ja ehdokaspäivillä Vantaalla.

– Suomi on vaikeassa taloudellisessa tilanteessa. Hallituksesta riippumatta tulevalla vaalikaudella tehdään merkittäviä säästöpäätöksiä ja kulujen karsintaa. Ja tässä, jos jossain, tarvitaan vahvaa arvopohjaa.

 Köyhyys ja eriarvoistuminen eivät ole väistämättömiä ilmiöitä yhteiskunnassa ja maailmassa. Ja päinvastoin kuin meille usein uskotellaan, kannustavuuden nimissä ei voida perustella eriarvoisuuden lisäämistä.

 Suurin ero tämän päivän Suomessa kulkee työssä olevien ja työttömien välillä. Ero ei ole vain taloudellinen. Työ on tapa kiinnittyä yhteiskuntaan, kantaa oma kortensa kekoon, tuntea merkityksellisyyttä ja osallisuutta. Ongelmamme on puute työstä. Ja tätä työtä on yhteiskuntapolitiikalla kyettävä luomaan.

Rinne huomautti myös, että työmarkkinoilla koittavat vielä tämän vuoden puolella vaikeat ajat.

 Palkansaajien näkökulmasta on tärkeää, että hallituksessa on mukana myös heidän ääntään kuuleva puolue. Uskallan tällä naamalla ja näillä kilometreillä väittää, että ainut tällainen puolue on SDP.

– Haluamme varmistaa, ettei ahkeria työtä tekeviä ihmisiä kohdella, miten sattuu. Turvan ja oikeudenmukaisuuden vahvistamisen työelämässä on kuljettava joustavuuden lisäämisen rinnalla.

Palkkatasa-arvosta politiikan kärkitavoite

Rinne nosti puheessaan esiin erityisesti samapalkkaisuuden ja naisten työn.

 Ymmärrän hyvin, että äänestäjät ja koko maa kaipaavat sosialidemokraateilta rohkeaa uudistusotetta, valmiutta tarttua mahdottomiltakin vaikuttaviin haasteisiin. Se onkin edistysliikkeen tehtävä.

 Esitän, että tulevalla hallituskaudella, mikäli SDP on mukana hallituksessa, ongelmaan pureudutaan vihdoin niin, että perusteettomat palkkaerot todella poistuvat. Kun nyt nostamme palkkatasa-arvon yhdeksi politiikan kärkitavoitteeksi, emme lepää ennen kuin tämä työ on saatettu päätökseen ja naisen euro on yhtä kuin miehen euro.

 Toimia tarvitaan monella sektorilla. Hoivavastuun tasaisempi jakaminen on tärkein kysymys. Siksi perhevapaajärjestelmän uudistamista kohti tasajakomallia on jatkettava. Se edellyttää palkkatasa-arvon toteutumista. Toinen oleellinen kysymys on osa-aikatyön ja hoivan yhdistäminen.

 Myös työmarkkinapolitiikan suuri linja on saatava liikkumaan oikeaan suuntaan tasa-arvon puolesta. Yksitehokas keino on, että valtio asettaa tavoitteen osaksi tulevaa palkkaratkaisua.

 Tulemme joka tapauksessa edistämään kattavan maltillisen palkkaratkaisun syntyä. Mahdollinen tuloveronkevennysvara voidaan käyttää osana tällaista ratkaisua. Kevennys voisi olla suurempi, mikäli ratkaisu sisältää tasa-arvoelementtejä, joilla paikataan sukupuolten välisiä kuiluja ansioissa tai parannetaan epätyypillisissä työsuhteissa työtään tekevien asemaa.

Rinne painotti, että halun tasa-arvouudistuksiin on lähdettävä työmarkkinajärjestöistä.

 Alleviivaan kuitenkin, että mikäli SDP on hallituksessa, tasa-arvouudistuksille asetetaan porkkana. Tasa-arvo palkkauksessa ja reilut työehdot tarkoittavat tuntuvampaa vastaantuloa hallitukselta. Tämä on tarjous, josta pidetään kiinni.  

 

Lisätietoja: Erityisavustaja Ilmari Nalbantoglu, p. 050 574 1112

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs