Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Remisstiden för reformeringen av statsandelssystemet löpte ut

Valtiovarainministeriö

Remisstiden för reformeringen av statsandelssystemet löpte ut

Pressmeddelande.
Publicerad: 04.04.2014 kl. 16:36
Utgivare: Valtiovarainministeriö

Remisstiden för reformeringen av statsandelssystemet löpte ut fredagen den 4 april 2014. 331 utlåtanden lämnades in inom utsatt tid, av vilka 261 från kommunerna och 70 från andra parter.

Utlåtandena finns i statsrådets projektregister (projektnummer VM064:01/2012).

Förslaget till en regeringsproposition har utarbetats av utredaren Arno Miettinen. Finansministeriet begärde utlåtanden från bland annat kommunerna, ministerierna, Finlands Kommunförbund, landskapsförbunden samt privata utbildningsanordnare. Svar väntas fortfarande från sametinget och de svenskspråkiga kommunerna, vilka gavs förlängning på grund av utdragna översättningar.

Tydligare statsandelar

Syftet med statsandelssystemet är att trygga ordnandet och finansieringen av kommunal offentlig service i hela landet. Systemet förnyas i enlighet med regeringsprogrammet i samband med kommunreformen.

Målet är att förtydliga det föråldrade och komplicerade statsandelssystemet.

Nyaste forskningsinformation som utgångspunkt

Enligt förslaget ska statsandelssystemet förenklas genom en betydande minskning av beräkningskriterierna samt genom eliminering av överlappningar och graderingar. Det nuvarande systemet har nästan 50 kriterier medan det nya skulle ha 11.

Statsandelarna bestäms även i fortsättningen i regel utifrån kommunens åldersstruktur och sjuklighet. Innehållet i kriterierna ska emellertid förnyas och uppdateras. De nya beräkningsgrunderna baserar sig på ny forskningsinformation som erhållits från Institutet för hälsa och välfärd samt från Statens ekonomiska forskningscenter.

Avsikten är att regeringspropositionen skulle överlämnas till riksdagen under vårsessionen 2014. Det nya systemet ska tas i bruk 2015. Förslaget inkluderar en övergångsperiod i syfte att lindra på förändringarna kommuner emellan.

Utredarens förslag till regeringsproposition om ändring av statsandelssystemet på remiss (pressmeddelande 4.2.2014)

Förfrågningar:

Arno Miettinen, utredare, tfn 02955 30440
Markku Nissinen, finansråd, tfn 02955 30314
Arto Salmela, konsultativ tjänsteman, tfn 02955 30377

Finansministeriet (FM) är en del av statsrådet. Ministeriet bereder regeringens ekonomiska politik och finanspolitik samt statsbudgeten, och är också expert inom skattepolitiken. Ministeriet svarar också för beredningen av finansmarknadspolitiken samt för utvecklandet av statens arbetsgivar- och personalpolitik och den offentliga förvaltningen. Finansministeriet svarar dessutom för utvecklandet av lagstiftning som gäller kommunförvaltningen samt av kommunekonomin. Ministeriet deltar även i Europeiska unionens och flera internationella organisationers verksamhet.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs