Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Referensnivåer för reseinförsel av alkohol i syfte att förtydliga tillsynen

Valtiovarainministeriö

Referensnivåer för reseinförsel av alkohol i syfte att förtydliga tillsynen

Pressmeddelande.
Publicerad: 10.04.2014 kl. 14:00
Utgivare: Valtiovarainministeriö

Regeringen har utfärdat en proposition om punktbeskattningen som inkluderar referensnivåer för skattefri reseinförsel av alkoholdrycker från EU-länder. Referensnivåerna förtydligar Tullens tillsynsarbete och ökar på tillsynens förutsägbarhet ur medborgarnas perspektiv.

Propositionen grundar sig på en exceptionell minskning av alkoholskattebasen samt ökningen av reseinförseln av alkoholdrycker. Införseln ökade år 2013 med ca 15,4 procent räknat i 100-procentig alkohol, vilket är en exceptionellt stor förändring. Räknat i liter uppgick införseln i fjol till 75,3 miljoner liter. Införseln ligger på en varaktigt hög nivå.

Även i fortsättningen får man föra med sig alkohol skattefritt från andra EU-länder endast för eget bruk så att produkterna förs in själv. Bedömningen av om produkterna kommer för eget bruk eller för användning i kommersiellt syfte görs fortfarande på basis av en helhetsbedömning, där antalet produkter utgör en grund. Alkohol som införs i kommersiellt syfte ska deklareras hos Tullen och punktskatt ska betalas i förväg oberoende av mängderna. Enligt den nya bestämmelsen ska införaren av alkohol vid begäran tillställa Tullen en förklaring om syftet med införseln och göra sannolikt att produkterna avsetts för eget bruk ifall mängderna överskrider:

1) 20 liter mellanprodukter
2) 90 liter vin, varav högst 60 liter mousserande viner
3) 110 liter öl
4) 10 liter andra alkoholdrycker

Lagförslaget ska överlämnas till riksdagen för behandling och den avses träda i kraft så snabbt som möjligt. Finansministeriet kommer tillsammans med andra myndigheter att informera noggrannare om lagförslaget i samband med att lagen träder i kraft.

Ytterligare information: Tanja Nurmi, konsultativ tjänsteman, tfn 02955 30335.

Finansministeriet (FM) är en del av statsrådet. Ministeriet bereder regeringens ekonomiska politik och finanspolitik samt statsbudgeten, och är också expert inom skattepolitiken. Ministeriet svarar också för beredningen av finansmarknadspolitiken samt för utvecklandet av statens arbetsgivar- och personalpolitik och den offentliga förvaltningen. Finansministeriet svarar dessutom för utvecklandet av lagstiftning som gäller kommunförvaltningen samt av kommunekonomin. Ministeriet deltar även i Europeiska unionens och flera internationella organisationers verksamhet.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs