Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Rasismiin ei puututa kouluissa tarpeeksi

Pelastakaa Lapset ry

Rasismiin ei puututa kouluissa tarpeeksi

Tiedote.
Julkaistu: 19.03.2012 klo 12:16
Julkaisija: Pelastakaa Lapset ry

Rasistinen kielenkäyttö on yleistä koululaisten keskuudessa. Pelastakaa Lapset on huolissaan siitä, että rasismia kohdanneet lapset ja nuoret eivät saa tukea, koska aikuiset eivät tunnista rasistista käytöstä eikä siihen aina puututa. Rasismia kohdanneet lapset ja nuoret eivät itsekään tunnista oikeuksiaan, eivätkä välttämättä kerro aikuisille asiasta.

Rasistinen ilmapiiri lasten ja nuorten keskuudessa näkyy esimerkiksi nettikeskusteluissa. Nettimaailma ei kuitenkaan ole irrallinen osa lasten ja nuorten lähiarkea. Rasismikokemuksilla, kuten kiusaamistapauksissakin, on usein läheinen yhteys arjen tapahtumiin.

Pelastakaa Lapset julkaisi joulukuussa rasisminvastaisessa NoRa (No Racism) -hankkeessa tuotetun R-sana-kirjan rasismista ja sen piirteistä. Kirja auttaa lasten ja nuorten kanssa toimivia havaitsemaan rasismia lasten ja nuorten arjessa sekä toimimaan rasisminvastaisesti.

"Rasistiseen kielenkäyttöön suhtaudutaan Suomessa liian sallivasti. Rasismia ei myöskään tunnisteta tarpeeksi hyvin arjessa. Siksi siihen ei myöskään osata puuttua, eivätkä rasismia kohdanneiden oikeudet toteudu", sanoo Pelastakaa Lasten kansalaistoiminnan päällikkö Riitta Kauppinen.

Pelastakaa Lapset vaatii kouluja, vanhempia ja kaikkia kasvattajia ottamaan vastuun rasisminvastaisen ja yhdenvertaisen ilmapiirin rakentamiseksi. Pelastakaa Lapset rohkaisee lapsia ja nuoria kertomaan rasistisesta käyttäytymisestä aikuisille - tapahtuipa se sitten verkossa tai koulussa. Rasismia kohdanneita lapsia ja nuoria on tuettava ja rasismiin on puututtava.

Suomessa vietetään maailmanlaajuista rasisminvastaista viikkoa 19. - 25.3. Teemaviikko huipentuu YK:n rasisminvastaiseen päivään 21.3. Viikko muistuttaa, että ihmisoikeudet kuuluvat kaikille jokaisena päivänä. 

R-sana kirja on luettavissa: http://www.pelastakaalapset.fi/toiminta/nuorisotoiminta/nora-no-racism/

Lisätietoja:

Carita Päivänen, viestintäpäällikkö, Pelastakaa Lapset ry, puh. 040 535 8221, carita.paivanen@pelastakaalapset.fi

Riitta Kauppinen, kansalaistoiminnan päällikkö, Pelastakaa Lapset ry, puh. 050 433 1260,

riitta.kauppinen@pelastakaalapset.fi

Pelastakaa Lapset ry on vuonna 1922 perustettu, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, joka tukee erityisesti vaikeissa oloissa eläviä lapsia ja pyrkii edistämään lapsen oikeuksien toteutumista Suomessa ja maailmalla. Pelastakaa Lapset on osa Save the Children – järjestöä, joka toimii lasten hyväksi yli 120 maassa. Visionamme on maailma, jossa toteutuu jokaisen lapsen oikeus elämään, suojeluun, kehittymiseen ja osallistumiseen. Tehtävänämme on parantaa sitä tapaa, jolla lapsia kohdellaan sekä saada aikaan välittömiä ja pysyviä muutoksia lasten elämään. Lisätietoa: www.pelastakaalapset.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs