Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » PwC:n ja Elisan selvitys: Kuntien palvelumalleissa edelleen merkittävää tuottavuuspotentiaalia

Elisa Oyj

PwC:n ja Elisan selvitys: Kuntien palvelumalleissa edelleen merkittävää tuottavuuspotentiaalia

Tiedote.
Julkaistu: 30.05.2013 klo 11:07
Julkaisija: Elisa Oyj

Elisa Oyj, lehdistötiedote 30.5.2013

Suomen PwC ja Elisa tutkivat teknologian mahdollistamia hyötyjä kuntien palvelumalleissa. Selvitys osoittaa, että teknologia on merkittävä mahdollistaja uusien palvelumallien käyttöönotossa, mutta palvelumallien onnistuminen vaatii palveluprosessin kokonaisvaltaista tarkastelua.  Vantaan kaupungille tehdyn ensimmäisen selvityksen mukaan merkittävimmät uudistustarpeet ovat asiointipalveluissa ja kunnan palveluratkaisuissa. Selvityksessä korostui myös tarve henkilöstöresurssien aiempaa tehokkaammalle ohjaukselle ja käytölle.

Vantaan kaupungin kanssa tehdyn selvitystyön tuloksena löydettiin kaksitoista kehitysaluetta pääosin etäasiointiin, sähköisiin palveluihin, mobiilipäätelaitteisiin ja järjestelmiin sekä asiointirutiineihin liittyen. Suurin potentiaali on asiakaspalveluun liittyvien prosessien uudistuksissa, jotka Elisan aiemmin teettämän tutkimuksen mukaan ovat myös kuntalaisten toiveena.

- Nyt kuntien kanssa tehdyt selvitykset osoittavat, että muutos edellyttää toiminta- ja työskentelytapojen voimakasta uudistamista. Siten henkilöresurssit voidaan vapauttaa vaativampiin tehtäviin sekä asiakaspalveluun. Tarpeet ja haasteet tulee tarkastella yli toimiala- ja organisaatiorajojen. Selvityksen mukaan uusien palvelumallien rakentamisessa tarvitaan kokonaisratkaisuja yksittäisten teknologisten ratkaisujen sijaan. Yhdistämällä erilaisia teknologioita ja palveluita voidaan luoda kokonaisratkaisuja, jotka vastaavat paremmin asiakkaan tarpeisiin, PwC:n asiantuntija Henrik Lano toteaa.

- Toiminnan tehostaminen edellyttää paitsi uudenlaisia ratkaisuja ja työkaluja, myös uudenlaista ajattelutapaa ja toiminnan kehittämistä kokonaisuutena yli toimialarajojen. Näin vältetään samalla päällekkäinen työ ja ratkaisut eri yksiköissä. Merkittävin potentiaali on sosiaali- ja terveystoimen alueella. Muun muassa etäasiointi on jo nyt mahdollista järjestää eri tavalla kuntalaisten palvelun ja kuntien resurssitehokkuuden parantamiseksi, johtaja Anna-Mari Ylihurula Elisalta kertoo.

 

Vantaa hyödyntää tuloksia osana kehitystyötään

 
Vantaan kaupunki hyödyntää kartoituksen tuloksia osana uudistusohjelmaansa. Tiedot toimivat pohjana muun muassa viisivuotiselle tietohallinto-ohjelmalle.

- Ulkopuolisten asiantuntijoiden tekemä selvitys vahvistaa tarpeen sähköisten palvelujen ja asioinnin kehittämiselle. Olemme tunnistaneet säästötarpeet ja kehityskohteet, ja kokonaisarkkitehtuuria sekä prosesseja on kehitettävä sen perusteella. Tarkoituksena on parantaa asiakaspalvelun laatua ja tuoda asukkaille joustavammat mahdollisuudet asiointiin siten, että jokainen voi valita itselleen parhaiten sopivan ajan, paikan ja keinon, Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Martti Lipponen toteaa.

Liikkeelle lähdetään sosiaali- ja terveystoimen mahdollisuuksien ja aikataulun kartoittamisesta.


- Samaan tapaan kuin Wilma helpottaa tällä hetkellä kodin ja koulun välistä yhteydenpitoa voidaan vastaavanlaisia palveluja soveltaa myös päivähoitoon. Oulussa uudelleen organisoidut vapaa-ajan- ja liikuntapalvelut sekä ajanvarauksen mobiilisovellukset ovat myös hyviä esimerkkejä konkreettisista vaihtoehdoista palvelujen käyttäjiä ajatellen, Lipponen jatkaa.

Ensimmäisenä tutkimuskohteena olleen kaupungin Vantaan selvityksestä vastasi Suomen PwC. Selvitys tehtiin tapaustutkimuksena, johon haastateltiin kunnan keskeisiä työntekijöitä ja tehtiin haastatteluita täydentävä sähköinen kysely. PwC:n kehittämän mallin avulla Elisa jatkaa selvitystyötä. Seuraavaksi valmistuvat Joensuun tulokset. Nyt tehtävät kuntakohtaiset selvitykset ovat jatkoa Elisan viime syksynä Taloustutkimuksella teettämälle, kuntalaisten asiointia kartoittaneelle tutkimukselle. Tavoitteena on selvittää konkreettiset uudistustarpeet ja priorisoida kehityskohteet kuntakohtaisesti valittujen kuntien kanssa.


Lisätiedot:
Elisa, Anna-Mari Ylihurula, johtaja, asiakasvuorovaikutuksen ratkaisut, Elisa Yritysasiakkaat, 0500 585 727, etunimi.sukunimi@elisa.fi
PwC, Henrik Lano, asiantuntija, 040 574 7711, etunimi.sukunimi@fi.pwc.com
Vantaan kaupunki, Martti Lipponen, apulaiskaupunginjohtaja, 040 570 5594, etunimi.sukunimi@vantaa.fi

Elisa on tietoliikenne- ja ICT-palveluyritys. Tuomme elämyksiä suomalaisten elämään ja tuottavuutta liiketoimintaan online- ja ICT-palveluillamme. Palvelemme noin 2,2 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota. Mobiililiittymien markkinajohtajana tarjoamme asiakkaillemme kattavan ja nopean verkon, joka mahdollistaa 3G- ja 4G-palvelut. Liikevaihtomme vuonna 2012 oli 1,55 miljardia euroa ja henkilöstömäärämme 3 860. Tarjoamme palvelut kansainvälisesti yhteistyössä Vodafonen ja Telenorin kanssa. Lisätietoja www.elisa.fi

PwC auttaa yrityksiä kasvamaan, toimimaan tehokkaasti ja raportoimaan luotettavasti. Apunasi on Suomessa yli 750 asiantuntijaa ympäri maan. Olemme sitoutuneita tuottamaan laadukasta palvelua liikkeenjohdon konsultoinnin, yritysjärjestelyiden, veroneuvonnan, tilintarkastuksen ja muun varmennuksen alueilla. Tavoitteenamme on luoda kestävää menestystä. Ota yhteyttä tai lue lisää: www.pwc.fi. Lähes 160 maassa toimivasta PwC-ketjusta löydät tietoa osoitteesta www.pwc.com

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs