Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Puoluejohtajien arvokeskustelussa kehitysapu, uskonnonvapaus ja yhteisön vastuu

Kirkon tiedotuskeskus

Puoluejohtajien arvokeskustelussa kehitysapu, uskonnonvapaus ja yhteisön vastuu

Tiedote.
Julkaistu: 26.02.2015 klo 20:38
Julkaisija: Kirkon tiedotuskeskus

Kirkko kutsui puolueiden puheenjohtajat keskustelemaan eduskuntavaalien alla arvoista.

Mukana Kirkon arvoillassa olivat Paavo Arhinmäki (vas.), Carl Haglund (Rkp), Jussi Niinistö (ps.), Ville Niinistö (vihr.), Antti Rinne (sd), Päivi Räsänen (kd), Annika Saarikko (kesk.) ja Alexander Stubb (kok).

Puoluejohtajilta kysyttiin illan aikana näkemyksiä muun muassa yhteiskunnan vastuunjaosta, kehitysyhteistyöstä sekä uskonnonvapaudesta.

Kenellä on suurin vastuu ihmisen hyvinvoinnista?

Annika Saarikko linjasi, että kahtiajako yksilön ja yhteiskunnan vastuuseen ei riitä. ”Kaikkein olennaisin on lähimmäisen vastuu, sitä pitäisi peräänkuuluttaa”. Saarikon mukaan lähimmäisenvastuun timanttisin käytännön esimerkki ovat omaishoitajat.

Päivi Räsänen korosti ihmisten luontaisia sosiaalisia verkostoja ja ennen muuta perheiden suurta vastuuta. Antti Rinteen mukaan hyvinvoinnissa lähtökohtana pitää olla viime kädessä yhteiskunnan takaama perustoimeentulo ja terveydenhoito.

Carl Haglundin mielestä julkinen sektori ei koskaan voi olla lähimmäinen. ”Käytännössä yhteiskunta antaa taloudellista apua, siksi kansalaisyhteiskunta on tärkeä.” Paavo Arhinmäki puolestaan muistutti, että yhteisön ja ystävien verkosto ei toimi niiden kohdalla, jotka kärsivät yksinäisyydestä.

Kehitysyhteistyötä vai kriisiapua?

Suomen tavoite kehitysyhteistyön määrärahojen nostamisesta 0,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta ei ole toteutunut. Puoluejohtajat olivat pääosin yhtä mieltä siitä, että tavoitteesta tulisi pitää kiinni. Ville Niinistö kertoi itse nähneensä, kuinka kehitysyhteistyön laatu on parantunut ja sillä saadaan konkreettista aikaan.

Räsänen myönsi, että päättäjät eivät ole onnistuneet siinä tavoitteessa, jota kehitysyhteistyölle on asetettu. Antti Rinne sanoi olevansa häpeissään siitä, että tavoiteltu 0,7 % BKT:ta ei ole täyttynyt.

Jussi Niinistö puolestaan myönsi, että hänen puolueensa ei ole häpeissään kehitysyhteistyömäärärahan tasosta. Hän lisäsi, että kehitysavusta pitäisi siirtyä kohti kriisiapua.

Miten uskonto näkyy julkisessa tilassa?

Keskustelun kolmantena suurena teemana oli uskonnonvapaus. Alexander Stubb totesi, että rajanveto sananvapauden ja uskonnonvapauden välillä on ristiriitatilanteissa vaikeaa. ”Mennään sananvapaus edellä, mutta sananvapauteen kuuluu aina vastuu, arvokkuus ja terve järki”, Stubb muotoili.

Poliitikot olivat sitä mieltä, että nykyinen tilanne uskonnon ja hengellisyyden näkymisestä suomalaisessa julkisessa tilassa on pääosin hyvä, mutta tilaa tulisi tehdä monipuolisemmin kaikille uskonnoille.

”Poliitikkojen on annettava tilaa uskontojen näkymiselle, mutta ei asetettava uskontoja toistensa edelle”, Ville Niinistö kiteytti.

Arvoillan videointi on nähtävissä verkossa. Twitterissä keskustelua käydään tunnuksella #arvoilta.

Valokuvia arvoillasta Kirkon kuvapankissa: kuvapankki.evl.fi

 

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa on noin neljä miljoonaa jäsentä. Suomen suurin uskonnollinen yhteisö on mukana ihmisten elämän arjessa ja juhlassa ja pitää esillä kristillisiä arvoja yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Kirkon tiedotuskeskus välittää ajantasaista tietoa kirkosta medialle ja suurelle yleisölle. Kirkon verkkosivusto osoitteessa evl.fi

Kirkon viestintä

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs