Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Puolueet haluavat panostaa metsien- ja soidensuojeluun

Suomen luonnonsuojeluliitto

Puolueet haluavat panostaa metsien- ja soidensuojeluun

Tiedote.
Julkaistu: 06.04.2011 klo 09:59
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Eduskuntapuolueista seitsemän haluaa turvata metsiensuojeluohjelma METSO:n resurssit ensi vaalikaudella tai lisätä niitä. Puolueet ovat yhtä mieltä siitä, että suojelualueiden lisääminen METSO-ohjelman avulla kannattaa.

Vastaukset saatin Luonnonsuojeluliiton kahdeksan eduskuntapuolueen puoluesihteereille tekemässä kyselyssä. Perussuomalaiset eivät vastanneet kyselyyn.

SDP, Vasemmistoliitto ja Vihreät kannattavat ohjelman rahoituksen tuntuvaa lisäämistä. Keskusta, Kokoomus, KD ja RKP tukevat rahoituksen säilyttämistä vähintään nykyisellä tasolla. Varovaisimman kannan otti Kokoomus, jonka mukaan "rahoituksesta tulee huolehtia".

”Näyttää siis selvältä, että hallitusohjelmaan kirjataan METSO-ohjelman rahoituksen turvaaminen tai lisääminen. Rahoituksen lisäämiselle suojelualueiden perustamiseksi on huutava tarve, sillä suojelutavoitteesta on saavutettu vasta kymmenesosa”, Luonnonsuojeluliiton metsäasiantuntija Sini Eräjää toteaa.  

Myös soidensuojelussa löytyy yhteinen sävel. Keskusta, Kokoomus, SDP, Vihreät ja Vasemmistoliitto haluavat kaikki säästää luonnontilaiset ja arvokkaat suot turpeenkaivuulta. RKP ja KD tukevat soidensuojelun edistämistä, mutta tarkemmat tavoitteet jäävät epäselviksi.

Keskusta kannustaa Vapoa neuvottelemaan ympäristöministeriön kanssa arvokkaiden soiden vaihtamiseksi luontoarvonsa menettäneisiin. Vihreät ehdottavat Vapon arvokkaiden soiden siirtämistä Metsähallituksen luontopalveluiden haltuun.

"Soiden ja metsien suojelu on tärkeää myös ilmaston näkökulmasta, sillä ne varastoivat  runsaasti hiiltä ja siten hillitsevät ilmaston lämpenemistä. Luonnontilaiset suot ja iäkkäät metsät kasvattavat hiilivarastoaan jatkuvasti", Eräjää sanoo.

”Hienoa, että suomalaisen suoluonnon arvostus on noussut myös puolueiden silmissä”, sanoo Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava. ”Vapo ei ole toistaiseksi luopunut yhdestäkään arvosuosta, ennen kuin on ollut käytännössä pakko. On myös myönnettävä, että pelkkä suojelualueiden lisääminen ei riitä, vaan tarvitaan ojittamattomat suot suojaava lainsäädäntö.”

Turpeenpoltosta ovat valmiita luopumaan KD, Vasemmistoliitto ja Vihreät. Keskusta pitää turpeenpolttoa tulevaisuudessa mahdollisena vain hiilen talteenottoon yhdistettynä. Kokoomus haluaa verottaa turvetta enemmän ilmastovaikutuksien mukaan. SDP pitää turvetta jatkossakin tärkeänä sähkön- ja lämmöntuotannossa. RKP:llä ei ole asiaan kantaa.

”Monimuotoiset metsät ja suot ovat Suomen vahvuus ja ylpeys. Ei kannata äänestää eduskuntaan edustajaa, joka ei tätä ymmärrä. Jokaisesta puolueesta löytyy ehdokkaita, jotka ovat valmiita puolustamaan suomalaista luontoa”, Luonnonsuojeluliiton luonnonsuojelupäällikkö Ilpo Kuronen kannustaa.


Puolueiden vastaukset kokonaisuudessaan Luonnonsuojelija-lehdessä: http://www.sll.fi/tiedotus/luonnonsuojelija/lehtiarkisto/2011/ls2


Luonnonsuojeluliiton Ei pöllöjä eduskuntaan -vaalikampanja: www.sll.fi/vaalit

Lisätietoja.
Risto Sulkava, puheenjohtaja, Suomen luonnonsuojeluliitto, p. 050 560 211
Sini Eräjää, metsäasiantuntija, Suomen luonnonsuojeluliitto, p. 050 358 3838
Venla Virkamäki, ilmastovastaava, Suomen luonnonsuojeluliitto, p. 050 345 441


Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs