Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Pienlainayhdistys: esitetty korkokatto loukkaisi elinkeinovapautta

Suomen Pienlainayhdistys ry

Pienlainayhdistys: esitetty korkokatto loukkaisi elinkeinovapautta

Tiedote.
Julkaistu: 10.09.2012 klo 14:44
Julkaisija: Suomen Pienlainayhdistys ry

Suomen Pienlainayhdistys on tänään lähettänyt eduskunnan puhemiehelle kirjeen, jossa vaaditaan pikaluottolakiehdotusten tutkimista perustuslakivaliokunnassa.

Yhdistys toivoo, että puhemiesneuvosto esittäisi tiistaina 11.9. klo 14 alkavalle täysistunnolle lakiehdotusten sisältämän korkorajoituksen perustuslainmukaisuuden selvittämistä ennen lakien lopullista hyväksymistä eduskunnassa.

Pienlainayhdistys katsoo esitetyn mukaisen korkokaton tosiasiallisesti estävän vakiintuneen ja laillisen pienlainatoiminnan kokonaan. Kyseessä olisi näin ollen hyvin voimakas puuttuminen perustuslain turvaamaan elinkeinovapauteen ja omaisuuden suojaan.

Toteutuessaan korkokatto leikkaisi kilpailuilla markkinoilla lainakohtaista tuloa noin 90–95 prosenttia nykyisestä kustannusten säilyessä ennallaan.

- Korkokattosäännös tarkoittaisi sitä, että pienlainayrittäjän lainatulot eivät kattaisi edes peruskustannuksia, joita aiheutuu kuluttajansuojan edellyttämistä ja muutoinkin välttämättömistä tarkistuksista, kuten asiakkaan tunnistamisesta ja luottotietokyselyistä. Säännös johtaisi väistämättä usean yrityksen koko nykymuotoisen liiketoiminnan lakkaamiseen vaarantaen 700 työpaikkaa Suomessa, Pienlainayhdistyksen toiminnanjohtaja Kari Kuusisto sanoo.

Kantansa tueksi Pienlainayhdistys esittää mm. valtiosääntöoikeuden professorin Tuomas Ojasen lausunnon, jossa hallituksen esitystä edeltäneen ns. pikaluottotyöryhmän ehdotus nähdään suhteettomana puuttumisena elinkeinovapauteen, vaikka asiantuntijat, kuten velkaneuvojat, ovat todenneet pienlainojen edustavan vain hyvin pientä osuutta kaikista kuluttajaluotoista ja niihin liittyvistä velkaongelmista.

Suomen Pienlainayhdistys muistuttaa, että perustuslain keskeinen tehtävä on tarjota suojaa nimenomaan tahoille, jotka eivät nauti julkisen sanan tai poliittisten toimijoiden enemmistön suosiota.

- Pienlainoja tarjoavien yhtiöiden huono maine julkisuudessa tai tarve poliittisten pisteiden keräämiseen eivät saa riittää perusteiksi laillisen liiketoiminnan ja kokonaisen toimialan kieltämiselle, Kuusisto sanoo.

Pienlainojen rahoittamista on hallitusohjelmassa perusteltu virheellisesti velkomustuomioilla, vaikka vain vajaa neljä prosenttia pienlainoista päätyy oikeudelliseen perintään. Pienlainat edustavat vain 0,7 prosenttia kaikista kuluttajaluotoista ja 0,1 prosenttia kotitalouksien kaikista luotoista.

- Velkaongelmat eivät missään tapauksessa ratkea sillä, että pienlainat kielletään. Valtiovarainministeriökin on lausunnossaan epäillyt pikaluottotyöryhmän ehdotusten tehokkuutta ja tarkoituksenmukaisuutta, Kuusisto tiivistää.

Lisätietoja:
Suomen Pienlainayhdistys, toiminnanjohtaja Kari Kuusisto, kari.kuusisto@pienlainayhdistys.fi tai 050 531 1939

Liite:
Tiivistelmä professori Tuomas Ojasen lausunnosta

Liitetiedostot

Suomen Pienlainayhdistyksen muodostavat 13 pienlainayhtiötä, jotka yhdessä edustavat noin 76 prosenttia koko pienlaina-alan liikevaihdosta. Yhdistyksen tavoitteena on edistää kuluttajien ja eri sidosryhmien tietämystä pienlainoista sekä edesauttaa pienlainayhtiöiden toimintaedellytyksiä Suomessa. Pienlainoja on nykyisessä muodossaan tarjottu Suomessa vuodesta 2005 alkaen. Aiemmin vastaavaa lyhytaikaista vakuudetonta luottoa tarjosivat pankit vekselien muodossa.


Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs