Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » PAMin Selin: TES-shoppailu ja sopimuskiistat ennaltaehkäistävä

Palvelualojen ammattiliitto PAM ry

PAMin Selin: TES-shoppailu ja sopimuskiistat ennaltaehkäistävä

Tiedote.
Julkaistu: 13.03.2014 klo 14:00
Julkaisija: Palvelualojen ammattiliitto PAM ry

Työmarkkinajärjestöjen neuvottelu- ja sopimusjärjestelmän uudistamista koskevat neuvottelut ovat alkaneet. Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Ann Selinin mielestä jatkossa tulee keskittyä työehtosopimuskiistojen ennaltaehkäisyyn niiden sovittelun sijaan. Selin puhuu Rovaniemellä 13.3.

- Jos yritys haluaa vaihtaa työehtosopimusta, tulee ensin varmistua siitä, että vaihtoaie on aito. Tämä vaatii yhteisiä neuvotteluja, Selin sanoo.

TES-kiistat voivat johtua työnantajan ”sopimusshoppailusta” eli siitä, että työnantaja haluaa työntekijät halvemman työehtosopimuksen piiriin säästöjen tai kilpailuedun saavuttamiseksi. Sopimuksen vaihtamisessa voi olla kyse myös elinkeinorakenteen muutoksesta tai yrityksen toimialan muuttumisesta. Tällöin on luonnollista miettiä, onko nykyinen työehtosopimus enää relevantti.

- Nykytilanteessa yritys ottaa ensin yhteyttä uuteen työnantajaliittoon ja vaihtaa sen jäseneksi. Vasta sitten mietitään, miten ay-liike suhtautuu asiaan, Selin kuvaa.

Selinin mielestä nykyinen TES:n vaihtomenettely kaipaa muutosta. Hän ehdottaa, että yritys ottaisi ensin yhteyttä mahdolliseen uuteen työnantajaliittoon, mutta ei voisi vielä silloin vaihtaa liittoa. Vaihtoa käsiteltäisiin istunnossa, johon osallistuisi yrityksen lisäksi liitot, jotka neuvottelevat yrityksen nykyisen ja mahdollisen tulevan työehtosopimuksen.

- Yrityksen tilanne käytäisiin reilusti ja avoimesti läpi. Jos TES:n vaihdolle löytyy liiketaloudelliset perusteet ja päästäisiin sopuun myös työntekijöiden oikeuksien turvaamisesta, vaihdosta sovittaisiin. Liitot voisivat sopia myös sopivasta siirtohetkestä.

Selin muistuttaa, että esimerkiksi Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan yritysten pääasiallinen motiivi ei ole halvemman työehtosopimuksen etsiminen. Tällöin myöskään sopimuksen vaihtamisen syyn yhteisessä käsittelyssä ei pitäisi olla ongelmaa, hän huomauttaa.

- Yritys voisi vaihtaa työehtosopimusta vain silloin, jos vaihtoaie on aito. Samalla menettely ennaltaehkäisisi rajariitoja. Ne yritykset, jotka hakevat säästöjä työntekijöiden oikeuksien kustannuksella, ovat varmasti esitystä vastaan, Selin päättää.

Neuvottelu- ja sopimusjärjestelmän uudistamista pohtivasta työryhmästä päätettiin viime syksynä osana työllisyys- ja kasvusopimusta. Työryhmän on tarkoitus saada työnsä päätökseen vuoden 2014 aikana. PAMin puheenjohtaja Ann Selin on yksi SAK:n edustajista työryhmässä.

Ann Selin puhuu PAMin Paluu tulevaisuus -tilaisuudessa Rovaniemellä Hotelli Rantasipi Pohjanhovissa (Pohjanpuistikko 2) torstaina 13.3. kello 17. Tilaisuus on kaikille avoin.

Lisätietoja:

Ann Selin, puheenjohtaja, p. 0500 750 405

Palvelualojen ammattiliitto PAM ry on yksityisillä palvelualoilla työskentelevien ammattiliitto. PAMiin kuuluu noin 230 000 jäsentä, joista naisia on 80 prosenttia. Suurin osa PAMin jäsenistä työskentelee vähittäiskaupassa, majoitus- ja ravitsemisalalla, kiinteistöpalveluissa tai vartiointialalla. www.pam.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs