Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » PAMin Ann Selin: Laitoin anniskelutoiminta saatava valvonnan piiriin

Palvelualojen ammattiliitto PAM ry

PAMin Ann Selin: Laitoin anniskelutoiminta saatava valvonnan piiriin

Tiedote.
Julkaistu: 30.10.2014 klo 17:30
Julkaisija: Palvelualojen ammattiliitto PAM ry

Laiton anniskelu jää tällä hetkellä valvonnan ulkopuolelle, mikä näkyy anniskeluravintoloiden ahdinkona ja alan työllisyyden heikkenemisenä. Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Ann Selin vaatii pikaisia toimia tilanteen korjaamiseksi.

Alkoholilaki kieltää alkoholin nauttimisen ravitsemisliikkeessä ilman anniskelulupaa, mutta ravintolat voivat käytännössä kiertää tätä säännöstä. Nykyisen alkoholilain mukaan anniskeluviranomaiset voivat valvoa vain ravintoloita, jotka ovat hakeneet anniskeluluvan. Osa ravintoloista on päättänyt olla hakematta anniskelulupaa ja sallii omien juomien tuonnin ravintolaan.

- Jättämällä luvat hakematta ravintola voi käytännössä välttää tarkastukset. Laittomasti toimivien ravintoloiden valvonta kuuluu poliisille, jolla ei tällä hetkellä ole valvontaan resursseja. Kukaan ei siis valvo lain noudattamista tehokkaasti, Selin kuvaa.

Valvonnan puuttuminen on johtanut siihen, että maahan on syntynyt satoja laittomasti alkoholia anniskelevia yrityksiä. Ravintoloiden anniskelumyynti on viime vuosina laskenut voimakkaasti.

- Näin ei voi jatkua. Paljon veroja jää keräämättä. Laillisesti toimivien yritysten tilaukset vähenevät, ja palvelualojen työllisyystilanne kurjistuu entisestään, Selin jatkaa.

Harmaan talouden selvitysyksikön tuore raportti kertoo karua kieltä: matalakatteisten anniskeluluvan omaavien yritysten määrä on kasvanut noin 10 prosenttia vuosittain vuodesta 2009. Lisäksi yhä useammassa anniskelupaikassa palkkojen osuus liikevaihdosta on pieni (alle 20 prosenttia). Havainnot voivat ennakoida ohimyynnin lisääntymistä ja harmaata taloutta. Myös anniskeluravintoloiden verovelat ovat selvityksen mukaan kasvussa.

Selin vaatii pikaisia muutoksia alkoholilakiin ja viranomaisten toimivaltaan.

- Alkoholilakia tulisi muuttaa niin, että alkoholijuomien tarjoileminen edellyttää aina anniskelulupaa, jos tilassa tarjoillaan ammattimaisesti ruokaa tai juomaa. Lisäksi viranomaisten toimivaltaa on laajennettava niin, että viranomaiset voivat valvoa myös ilman anniskelulupaa toimivia ravintoloita. Säännös on kirjattava niin, ettei sitä voida kiertää, Selin huomauttaa.

Viron matkustajatuonti ja laiton anniskelu ovat yhdessä suuria syitä kotimaan anniskeluravintoloiden ahdinkoon. Kuluvan vuoden aikana myös majoitus- ja ravitsemisalan palkansaajien ja työtuntien määrä on supistunut selvästi. Selinin mielestä matkustajatuontiin tulevat rajoitukset ovat hyvä alku, vaikka lisäksi etenkin Helsingin satamaan ja tullin tehotarkastuksiin tarvittaisiin lisäresursseja.

- Paras hyöty saadaan, jos voidaan sekä vähentää matkustajatuontia että kitkeä laitonta ravintolatoimintaa. Tässä taloustilanteessa toimien vero- ja työllisyysvaikutukset olisivat todella tarpeen, Selin päättää.

Ann Selin puhuu PAMin hotelli- ja ravintola-alan osasto 702:n 80-vuotisjuhlassa Turun konserttitalolla 30.10. kello 17.30.

Lisätietoja:

Ann Selin, puheenjohtaja, puh. 0500 750 405

Palvelualojen ammattiliitto PAM ry on yksityisillä palvelualoilla työskentelevien ammattiliitto. PAMiin kuuluu noin 230 000 jäsentä, joista naisia on 80 prosenttia. Suurin osa PAMin jäsenistä työskentelee vähittäiskaupassa, majoitus- ja ravitsemisalalla, kiinteistöpalveluissa tai vartiointialalla. www.pam.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs