Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Palmian työseisauksesta ennätyssakot

KT Kuntatyönantajat

Palmian työseisauksesta ennätyssakot

Tiedote.
Julkaistu: 15.12.2014 klo 08:48
Julkaisija: KT Kuntatyönantajat

Työtuomioistuin on tuominnut Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry:n ja Helsingin yhteisjärjestö JHL ry:n hyvityssakkoon työrauhavelvollisuuden rikkomisesta. Kunta-alan unioni ry tuomittiin hyvityssakkoon valvontavelvollisuuden rikkomisesta. JHL ja sen paikallinen ammattiyhdistys järjestivät Helsingissä työnseisauksen 23. syyskuuta 2014. Työtuomioistuimen mukaan työtaistelu oli laiton. Työtaistelun taustalla oli liikelaitos Palmian yhtiöittämiseen liittyvään päätöksentekoon vaikuttaminen.

Työtuomioistuin tuomitsi JHL:n ja paikallisen ammattiyhdistyksen yhteensä 49 000 euron hyvityssakkoihin työrauhavelvollisuuden rikkomisesta. Kunta-alan unioni tuomittiin 18 500 euron hyvityssakkoihin valvontavelvollisuuden rikkomisesta.

Työtuomioistuin tuomitsi järjestöt jo aiemmin syksyllä 2014 kahteen kertaan samaan asiaan liittyvästä laittomasta työtaistelu-uhasta. KT pitää hyvänä, että työtuomioistuin otti varsinaisesta työseisauksesta antamassaan tuomiossa hyvityssakkojen määrässä huomioon sen, että järjestöt toteuttivat laittomaksi tietämänsä työnseisauksen sekä työseisauksen laajuuden ja sen aiheuttamat haitat tuhansille ulkopuolisille.

Vuorokauden kestäneeseen työnseisaukseen osallistui 5 241 työntekijää ja viranhaltijaa. Työnseisauksesta aiheutui työnantajalle ylimääräistä työtä ja kustannuksia. Lisäksi aiheutui huomattavaa haittaa Helsingin kaupungin palvelutuotannolle. Työnantaja joutui ennen työnseisausta ja sen aikana ryhtymään toimenpiteisiin palveluiden uudelleen järjestämiseksi työnseisauksen aikana. Kustannuksia ja haittoja aiheutui myös lukuisille yksityishenkilöille. Työnseisaus vaikeutti merkittävästi kymmenien tuhansien kaupunkilaisten työ- ja vapaa-ajan matkustamista.

Lisätietoja:

työmarkkinalakimies Anne Kiiski, puh. 09 771 2508 tai 050 414 0718

 

KT Kuntatyönantajat on työmarkkinakeskusjärjestö, joka edustaa kuntia ja kuntayhtymiä työnantajina. KT neuvottelee ja sopii kunta-alan työ- ja virkaehtosopimukset. Se on keskeinen työelämän tuloksellisuuden ja laadun kehittäjä. Kunnissa ja kuntayhtymissä työskentelee 432 000 työntekijää ja viranhaltijaa. Kunta-alan palkkasumma henkilösivukuluineen on noin 22 miljardia euroa.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs