Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Pakolaisneuvonta: Dublin-palautukset lopetettava ylikuormittuneisiin EU-maihin

Pakolaisneuvonta

Pakolaisneuvonta: Dublin-palautukset lopetettava ylikuormittuneisiin EU-maihin

Julkaistu: 10.09.2015 klo 16:00
Julkaisija: Pakolaisneuvonta

EU:n komissio on keskiviikkona 9.9.2015 julkaisemassaan esityksessä ehdottanut sitovaa vastuunjaon järjestelmää, jossa EU:n jäsenvaltiot jakavat 120 000 turvapaikanhakijaa kolmesta eniten kuormittuneesta jäsenmaasta, Kreikasta, Italiasta ja Unkarista. Siirrettyjen turvapaikanhakijoiden hakemukset käsiteltäisiin muissa jäsenvaltioissa.  Turvapaikanhakijoiden siirroista Kreikasta ja Italiasta päätettiin jo aiemmin heinäkuussa, mutta sittemmin myös Unkarin tilanne on kriisiytynyt hakijamäärien kasvaessa.

EU:ssa noudatetaan Dublin-asetukseen perustuvaa vastuunmäärittämisjärjestelmää, jonka mukaan turvapaikanhakijan hakemuksesta vastuussa oleva valtio määritellään. Kreikkaan ei turvapaikanhakijoita ole palautettu Dublin-asetuksen perusteella vuoden 2011 jälkeen, mutta esimerkiksi Suomesta palautukset Unkariin ja Italiaan jatkuvat edelleen.

Suomi on jo tähän mennessä hyväksynyt Kreikan ja Italian tilanteen kestämättömyyden sitoutumalla ottamaan hakijoita Suomeen näistä maista. Pakolaisneuvonta katsoo, että Suomen tulisi lopettaa Dublin-palautukset toistaiseksi Kreikan lisäksi myös Italiaan ja Unkariin ja tutkia näiden maiden kautta tulleiden turvapaikanhakijoiden hakemukset Suomessa.  

Tällä hetkellä Dublin-palautusten jatkaminen ylikuormittuneiisin maihin on järjetöntä ja turvapaikanhakijoiden kannalta epäinhimillistä.  Esimerkiksi Saksa, joka kantaa isoimman pakolaisvastuun koko unionissa jo muutenkin, on ilmoittanut luopuvansa syyrialaisten  turvapaikanhakijoiden Dublin-palautuksista kokonaan.

”Palautusten lopettaminen olisi Suomelta konkreettinen osoitus  solidaarisuudesta, jota EU:ssa tällä hetkellä tarvitaan. Suomen  pitäisi liittyä edistykselliseen rintamaan EU:ssa ja olla mukana
rakentamassa yhteistä eurooppalaista ratkaisua pakolaiskysymykseen”,  sanoo Pakolaisneuvonnan toiminnanjohtaja Elina Castren.

Lisätietoja: Pakolaisneuvonnan johtava lakimies Marjaana Laine, puh. 075 7575 111, 045 651 2663

Pakolaisneuvonta ry on vuonna 1988 perustettu lakitoimisto ja kansalaisjärjestö, joka antaa oikeudellista apua ja neuvontaa turvapaikanhakijoille, pakolaisille ja muille ulkomaalaisille Suomessa. Lisäksi yhdistys toimii turvapaikanhakijoiden, pakolaisten ja muiden maahanmuuttajien aseman parantamiseksi Suomessa sekä seuraa Euroopan unionin turvapaikka- ja pakolaispolitiikan kehitystä.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs