Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Päättäjien hahmotettava terveysalan yrityskentän merkitys: Työllistävät pk-yritykset mukaan sote-ratkaisuun

Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry

Päättäjien hahmotettava terveysalan yrityskentän merkitys: Työllistävät pk-yritykset mukaan sote-ratkaisuun

Tiedote.
Julkaistu: 15.04.2015 klo 09:53
Julkaisija: Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry

Jos Suomen sote-uudistus toteutetaan tavalla, jossa sosiaali- ja terveysalan palveluja tarjoavat pk-yritykset jätetään huomiotta, edessä ovat yhä pidemmät hoitojonot ja Suomen kestävyysvajetta entisestäänkin lisäävä kustannuskehitys. Pian oltaisiin tilanteessa, jossa kansalaisten saamia terveyspalveluja olisi kovalla kädellä karsittava.

Sote-uudistuksen tärkeänä tavoitteena on tarjota kustannustehokkaita lähipalveluja tasapuolisesti kaikille kansalaisille. Tämä saavutetaan, mikäli palvelujen tuottajina julkisen rinnalla ovat myös kymmenet tuhannet sosiaali- ja terveysalan pk-yritykset. Lisäksi kansalaisilla on oltava aito valinnanvapaus valita tarvitsemansa palvelut hyväksyttyjen, laatukriteerit täyttävien yksityisten tai julkisten palveluntuottajien rekisteristä.

Sellainen sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus, jossa yritysten tuottamien palvelujen käyttö jätetään vain hätävaraksi, kuihduttaa ja lopulta tappaa eri puolilla Suomea palvelujaan tarjoavat pk-yritykset. Monopoliin – julkiseen tai yksityiseen tai näiden yhdistelmään – johtava kehitys ei ole terveyspalveluja tarvitsevan kansalaisen eikä veronmaksajankaan etu.

Sote-uudistuksen tavoitteen saavuttamisen esteeksi saattaa muodostua se, että uudistusta suunnittelevat päättäjät eivät hahmota sote-alan yrityskenttää ja sen merkitystä palvelujen tuottajina Suomessa. Sosiaali- ja terveyspalvelualalla toimii 20 000 kansalaisille lähipalveluja tuottavaa pk-yritystä, jotka työllistävät 60 000 terveydenhoidon ammattihenkilöä ja muuta työntekijää ja ovat siten myös kotikuntiensa tärkeitä työllistäjiä ja elinvoiman ylläpitäjiä. Nämä yritykset maksavat veronsa Suomeen.

Sote-keskustelussa pk-yritysten roolista kertovat oikeat tiedot syrjäytetään kerta toisensa jälkeen väittämällä yksityisten palveluntuottajien vievän voittonsa ulkomaille ja näin keskustelu yritysten todellisesta merkityksestä tapetaan siihen. Yksioikoisesti niputetaan yksinyrittäjät ja pienet yritykset samaan kategoriaan suurten kansainvälisten yhtiöiden kanssa.

Päättäjien puheissa haikaillaan uusia työpaikkoja pk-yrityksiin. On ristiriitaista, että samaan aikaan sote-uudistushankkeessa työllistävien palveluyritysten toimintaympäristöä vaikeutetaan ja niiden olemassaolo asetetaan uhanalaiseksi. Väestön ikääntyminen kuitenkin lisää terveyspalvelujen tarvetta – kyse on kasvualasta, jolle olisi mahdollista synnyttää uusiakin työpaikkoja.

Toimiva ja kansalaisia itsehoitoon kannustava sairausvakuutusjärjestelmä on ollut tärkeä paitsi kansalaisille myös alan pk-yrityksille, joiden palveluiden käytön Kela-korvaus pieneksi kutistuttuaankin on mahdollistanut myös vähävaraisille kansalaisille. Kansalaisille maksettava sairausvakuutuskorvaus on pieni, mutta tärkeä kannustin huolehtia omasta terveydestä ja työkyvystä.  

Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry pitää ehdottoman tärkeänä, että sote-uudistus rakennetaan sellaisen asiakkaan valinnanvapauden mahdollistavan monituottajamallin pohjalle, jossa pelisäännöt ovat samat niin julkisen, yksityisen kuin kolmannenkin sektorin toimijoille ja jossa asiakkaalla on mahdollisuus valita palveluntuottajansa hyväksyttyjen, laatukriteerit täyttävien palveluntuottajien rekisteristä. Järjestelmä voi toimia palveluseteli- tai kilpailutuspohjaisesti. Oleellista on, että myös pienille sosiaali- ja terveysalan palveluntuottajille annetaan aito mahdollisuus olla tarjoamassa kustannustehokkaita palveluitaan asiakkaan valittaviksi. Tämä on muistettava kun haetaan ratkaisuja Suomea piinaavaan kestävyysvajeongelmaan.

Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Tuula Mustonen, 0400 200 403, tuula.mustonen@fysiokuusamo.fi

Toiminnanjohtaja Leila Salonen, 040 749 8706, leila.salonen@fysi.fi

Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset Fysi ry on valtakunnallinen, vuonna 1972 perustettu edunvalvontajärjestö, yhteistyöverkosto ja kouluttajaorganisaatio, johon kuuluu yli 700 yritystä eri puolilta Suomea. Valtaosa FYSI ry:n jäsenyrityksistä on pieniä, keskimäärin 3 hengen yrityksiä, jotka tarjoavat lähipalveluja kotikuntansa asukkaille, työllistävät ja tuottavat verotulonsa Suomeen. Toimialan yritykset ovat jo vuosikymmenien ajan täydentäneet julkista terveydenhuoltoa tuottamalla lähipalveluna mm. vaativia vaikeavammaisten lääkinnällisen kuntoutuksen palveluja. 80 % kaikesta fysioterapiasta tuotetaan näissä yksityisissä fysioterapiakeskuksissa, joissa on tarjolla merkittävää alan erikoisosaamista kansalaisten työ- ja toimintakyvyn ylläpitämiseen.

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs