Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Päätöksiä tarvitaan, mutta hyvää vaalien

Päätöksiä tarvitaan, mutta hyvää vaalien

Artikkeli.
Julkaistu: 03.03.2012 klo 05:45
Julkaisija: Terveyspalvelualan Liitto

Lääkäripula pitää ratkaista lääkäreiden työtä kehittämällä. Työntekijöiden ja työnantajien maksama työterveyshuolto ansaitsee kehut, ei haukkuja.

Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja Marjut Lindberg kaipasi Suomen terveydenhuoltoon suurremonttia (HS 2.3.2012). Kuitenkin hän tyytyi ruotimaan kokonaisresurssien näkökulmasta vain kahta pientä osa-aluetta – Kela-korvauksia ja työterveyshuoltoa. Toisin kuin Marjut Lindberg esittää, Kela-korvauksiin käytetyn rahan uudelleen kohdentamisella ei olisi oleellista resursseja lisäävää vaikutusta.

Lääkäreitä enemmän kuin koskaan

Noin 17 500 työssäkäyvästä lääkäristä vain 2 600 työskentelee yksityissektorilla. Tällä hetkellä julkisella sektorilla työskentelee enemmän lääkäreitä kuin koskaan aiemmin. Voi helposti todeta, että Kela-korvausjärjestelmä ei ole lääkärityövoiman riittävyyteen tai ohjautuvuuteen liittyvien kysymysten ytimessä. Ratkaisua tulisi hakea lääkäreiden työtä kehittämällä yhteistyössä lääkäreiden kanssa.

Työterveyshuollossa yhteistyö toimii

Toisen ongelmakohdan Marjut Lindberg löytää työterveyshuollosta. Toisin kuin hän väittää työterveyshuollon palveluja ei kateta yhteiskunnan verovaroista. Työterveyshuollon kokonaiskustannuksista työnantajat maksavat yli 70 prosenttia suorien työterveyskustannusten ja työtulovakuutusmaksujen muodossa. Palkansaajien ja yrittäjien tilistä kerättävä työtulovakuutusmaksu kattaa käytännössä loput.

Terveet ja toimintakykyiset kansalaiset ovat työelämän ja kansakuntamme menestyksen perusta. Työnantajien ja työntekijöiden työterveyshuollossa tekemästä yhteistyöstä tulisi ottaa oppia myös laajemmin terveydenhuollossa.

Sairausvakuutusjärjestelmä sairaanhoitokorvauksineen sekä työterveyshuolto ovat olennaisia osia suomalaista terveydenhuoltojärjestelmää tuoden siihen asiakaslähtöisyyttä, valinnanvapautta ja kustannustehokkuutta. Niitä ei pidä romuttaa.

Lisätietoja: Pia Pohja, toimitusjohtaja, Terveyspalvelualan Liitto, puh. 040 545 7285

Terveyspalvelualan Liitto on Elinkeinoelämän Keskusliiton yksityistä terveyspalvelualaa edustava työmarkkina- ja elinkeinopoliittinen etujärjestö. Liittoon kuuluu noin 200 yritystä ja yhteisöä, jotka toimivat laaja-alaisesti yksityisellä terveyspalvelualalla. Jäsenyritykset työllistävät lähes 24 000 terveydenhuollon ammattilaista.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs