Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Oppositiopuolueet: Sote-uudistus parlamentaariseen valmisteluun

SDP Tiedotus

Oppositiopuolueet: Sote-uudistus parlamentaariseen valmisteluun

Tiedote.
Julkaistu: 14.09.2016 klo 08:15
Julkaisija: SDP Tiedotus

 

Oppositio vaatii sote-uudistusta parlamentaariseen valmisteluun. Lännen Mediassa julkaistun kirjoituksen allekirjoittajina ovat jokaisen oppositiopuolueiden puheenjohtajat.

SDP, Vihreät, Vasemmistoliitto, RKP ja Kristillisdemokraatit ovat huolissaan siitä, että kustannustason nousun ja säästötavoitteen välinen kuilu kurotaan kiinni heikentämällä palveluiden saavutettavuutta ja tasoa ja/tai nostamalla asiakasmaksuja. Tämä johtaa hyvinvointi- ja terveyserojen kasvuun entisestään.

Oppositio huomauttaa, että valinnanvapausmallin myötä hallitus tinkii sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmän integraation toteutumisesta. Täydestä integraatiosta luopumisen myötä kaikki uudistukselle asetetut tavoitteet etääntyvät yhä kauemmas.

Yhteisessä kannanotossa todetaan, että keskeistä sote-uudistuksessa on, että lopputulos kestää yli vaalikausien.

”Tästä syystä pidämme tärkeänä, että pelkän seurannan sijaan uudistuksessa ovat aidosti mukana kaikki eduskuntapuolueet ja valmistelu tehdään yhdessä. Esitämmekin, että valtioneuvosto kutsuu välittömästi parlamentaarisen työryhmän varmistamaan, että uusi sote-järjestelmä vastaa nykyjärjestelmän ongelmiin ja että ratkaisu kestää yli vaalikausien”, oppositiopuolueiden puheenjohtajat kirjoittavat.

Lisätietoja:

Dimitri Qvintus
Viestintävastaava
SDP:n eduskuntaryhmä
050 574 0956

 

 

ESITYS SOTE-UUDISTUKSEN PARLAMENTAARISEN VALMISTELUN KÄYNNISTÄMISESTÄ

 

Suomen sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmän rakennetta ja rahoitusta on pyritty uudistamaan jo useiden vaalikausien aikana. Yhteisesti tunnustettu tarve uudistukseen lähtee tutkimustiedosta, jonka mukaan hyvinvointi- ja terveyserot maan eri osissa ja väestöryhmissä ovat kasvamassa ja järjestelmän rahoituspohja ei riitä kattamaan väestökehityksen tuomia lisähaasteita.

Kaikkien puolueiden julkilausuttuna tavoitteena sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukselle on kaventaa ihmisten hyvinvointi- ja terveyseroja, lisätä sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmän vaikuttavuutta, vahvistaa peruspalveluita ja uudistaa palvelujärjestelmää asiakaslähtöisiksi saumattomiksi kokonaisuuksiksi. Koko uudistuksen kulmakivi on kaiken aikaa ollut palveluiden täysi integraatio niin perus- ja erikoissairaanhoidon kuin myös sosiaali- ja terveyspalveluiden välillä. Pääministeri Sipilän hallitus on asettanut uudistuksen tavoitteeksi vähentää julkisen talouden kestävyysvajetta kolmella miljardilla eurolla vuoteen 2019 mennessä.

Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta perustuu julkisesti järjestettyihin, rahoitettuihin ja tuotettuihin palveluihin, joita yksityisellä ja kolmannen sektorin palvelutuotannolla täydennetään. Tämä perusta on syytä turvata.

Yleisesti tunnustettu tosiasia on se, että kustannuskehityksen säästöillä ei saavuteta hallituksen tavoittelemaa kolmen miljardin säästötavoitetta. SDP, Vihreät, Vasemmistoliitto, RKP ja Kristillisdemokraatit pitävät huolestuttavana, että nyt lausunnoille lähteneessä mallissa kustannukset tulevat asiantuntija-arvioiden mukaan päinvastoin nousemaan, erityisesti hallituksen tavoitteekseen ottaman asiakkaan valinnanvapausmallin myötä.

Me allekirjoittaneet kannamme huolta siitä, että kustannustason nousun ja säästötavoitteen välinen kuilu kurotaan kiinni heikentämällä palveluiden saavutettavuutta ja tasoa ja/tai nostamalla asiakasmaksuja, jolloin hyvinvointi- ja terveyserot kasvavat entisestään.

Toinen keskeinen huolemme liittyy sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmän integraation toteutumiseen, josta ollaan tinkimässä asiakkaan valinnanvapausmallin myötä. Täydestä integraatiosta luopumisen myötä kaikki uudistukselle asetetut tavoitteet etääntyvät yhä kauemmas.

Keskeistä sote-uudistuksessa on, että lopputulos kestää yli vaalikausien. Tästä syystä pidämme tärkeänä, että pelkän seurannan sijaan uudistuksessa ovat aidosti mukana kaikki eduskuntapuolueet ja valmistelu tehdään yhdessä. Esitämmekin, että valtioneuvosto kutsuu välittömästi parlamentaarisen työryhmän varmistamaan, että uusi sote-järjestelmä vastaa nykyjärjestelmän ongelmiin ja että ratkaisu kestää yli vaalikausien.

 

Antti Rinne
SDP:n puheenjohtaja

 

Ville Niinistö
Vihreiden puheenjohtaja

 

Li Andersson
Vasemmistoliiton puheenjohtaja

 

Anna-Maja Henriksson
RKP:n puheenjohtaja

 

Sari Essayah
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs