Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Onko Suomalaisia nykynäytelmiä -kirjasarja vuoden kulttuuriteko?

Noxboox

Onko Suomalaisia nykynäytelmiä -kirjasarja vuoden kulttuuriteko?

Tiedote.
Julkaistu: 22.09.2016 klo 08:15
Julkaisija: Noxboox

Pasi Lampela: Kenraali ja Casanova (Noxboox 2016)Pasi Lampelan ja Juha Jokelan näytelmät aloittavat sarjan

Suomalaisia nykynäytelmiä on uusi kotimainen kirjasarja, jossa julkaistaan kiinnostavia ja puhuttelevia näytelmiä. Sarja asettaa etusijalle uudet, kantaesittävät näytelmät, mutta helmiä etsitään myös 1980-luvulta lähtien. Julkaistavan näytelmän kriteerinä on luettavuus, jotta kokemus olisi lukijalle vaivaton. Kaikki näytelmät julkaistaan myös e-kirjoina. Kustantajana toimii helsinkiläinen pienkustantamo Noxboox, jonka ohjaksissa toimii käsikirjoittajana ja dramaturgina tunnetuksi tullut Harri Virtanen. Virtanen on itse kirjoittanut yli 20 näytelmää ja toiminut Teatterikorkeakoulun professorina. Sarja yhdistää hänen teatterintuntemuksensa sekä osaamisensa kustannusalalta.

 

- Katson suomalaista näytelmäkirjallisuutta kohta 30 vuoden perspektiivillä. Aivan mahdottomilta tuntuvista taloudellisista ja henkisistä olosuhteista johtuen kirjailijoille ei synny pitkiä uria ja ammattilaisuutta - he lopettavat. Näytelmien julkaiseminen lisää niiden arvostusta ja laadukasta keskustelua. Viitteenä voidaan käyttää paitsi kadonnutta esitystä, myös olemassaolevaa kirjaa. Se lisää näytelmäkirjallisuuden tradition ymmärrystä, Virtanen pohtii. 

- Näytelmäteksti on kaunokirjallisuutta eikä vain esityksen käsikirjoitus. Se elää esitystensä ulkopuolellakin.

Sarjan ensimmäinen teos, vuonna 1969 syntyneen kirjailijan ja teatteriohjaajan Pasi Lampelan Kenraali ja Casanova, julkaistiin ensi-ilta päivänä. Sen kantaesitys oli Helsingin Kaupunginteatterin Pengerkadun näyttämöllä 31.8.2016. Rooleissa nähdään muun muassa Santeri Kinnunen, Pekka Laiho sekä Saija Lentonen. Tarinassa maineikas vanha seikkailija Casanova esittelee legendaarinen suomalaisen kenraali Sprengtportenin vallankumousta paenneelle ranskalaiselle markiisittarelle. Tästä saa alkunsa rakkaustarina, joka pakottaa kaikki kolme päähenkilöä vastakkain toistensa, itsensä ja omien valintojensa kanssa.

- Olen todella ylpeä saadessani aloittaa Suomalaisia nykynäytelmiä -sarjan. Noxboox tekee sarjalla kulttuuriteon. Olemme viime vuosina saaneet todistaa kansainvälisestikin poikkeuksellista uuden draaman menestystarinaa, ja on erittäin tärkeää että tekstit ovat saatavilla myös kirjojen muodossa. Tanskassa on viime aikoina panostettu elokuva- ja tv-tuotantoihin ja ne menestyvät maailmalla. Suomessa sama voisi tapahtua näytelmien ja teatterin kohdalla, Lampela kertoo. 

- Englantilaiseen draamaan panostaminen alkoi 1950-luvulla, meillä se ei ole edes alkanut. Englannissa trendi on ollut alusta lähtien new writing eli uudet tekstit. Yhdysvalloissa taas syntyi re-writing, uudelleen kirjoittaminen, ja kaikenlainen bisnes sen ympärille niin teatterissa kuin elokuvissakin. Minusta new writing on kiinnostavampi, Virtanen jatkaa. 

- Teatteri on kollektiivinen taidemuoto, se haistaa yhteiskunnallista muutosta ja voi toimia uusien, yhteisöllisten arvojen etujoukoissa. Suomalainen draama ansaitsee tämän. 

Seuraava julkaistava näytelmä on kotimaisessa mediassa paljon näkyvyyttä saanut Juha Jokelan Sumu, jonka ensi-ilta oli 14.9.2016 Suomen Kansallisteatterissa. Sumu on komedia, joka Suomen Kansallisteatterin ohjelmaa lainaten "yhdistelee liike-elämän, tieteen, politiikan ja moraalin kuvioita älykkäästi, vauhdikkaasti ja hykerryttävän hauskasti". 

 

Julkaisuvapaa: heti

---

Nidottu / 71 sivua 
ISBN  978-952-7154-05-2 (nid) 978-952-7154-06-9 (epub)

Suomalaisia nykynäytelmiä -kirjasarjan Facebook-sivu: https://www.facebook.com/nykynaytelma

Arvostelukappalepyynnöt: info@noxboox.fi
Kuvapankki: http://bit.ly/2cUnO34

Haastattelupyynnöt: kustantaja Harri Virtanen +(358) 50 3477 716 tai markkinointivastaava Mandi Gardemeister +(358) 40 571 3750

Verkkokauppa http://www.noxboox.fi

Graafinen suunnittelu Janne Lehtinen, Woop

Taitto ja e-kirja Tero Salmén

Pasi Lampelan kuva: Yehia Eweis (kuvakrediitti mainittava)

Kustantaja: 
Noxboox 2016
http://www.noxboox.fi
https://www.facebook.com/Noxboox
https://twitter.com/noxboox

 ---

Kirjailija ja teatteriohjaaja Pasi Lampela (s. 1969) kuuluu 2000-luvulla esiin nousseen teatterisukupolven keskeisiin nimiin. Hän on kirjoittanut viisitoista näytelmää. Omien näytelmiensä lisäksi hän on ohjannut mm. David Mametin, August Strindbergin, Lars Norénin, Ingmar Bergmanin ja Tennessee Williamsin teoksia. Lampela on kirjoittanut myös kolme novellikokoelmaa, romaanin ja romaanidramatisointeja. Hän on kuulunut Kylmäverisesti sinun- ja Virta-rikossarjojen käsikirjoittajiin, ja vuonna 2013 vuoden teatteriksi valitun Teatteri Jurkan taiteelliseen johtoon.

Harri Virtanen (s. 1963) on suomalainen käsikirjoittaja ja dramaturgi. Virtanen on ollut tekemässä monia tv-sarjoja sekä käsikirjoittajana että script editorina: muun muassa Nelosen Kylmäverisesti sinun -poliisisarjaa. Virtanen toimi vuodesta 2006 Yle TV1:n fiktiosta vastaavana ohjelmapäällikkönä. Sitä ennen Virtanen toimi muun muassa Nelosen käsikirjoituspäällikkönä sekä Teatterikorkeakoulun dramaturgian professorina (2003–2006). Hän on myös työskennellyt WSOY:n kaunokirjallisuuden kustantajana. Nykyisin hän toimii Aito Median senior advisorina. Virtanen on kouluttautunut Kööpenhaminassa jungilaiseksi psykoanalyytikoksi ja omistaa pienkustantamo Noxbooxin.

---

Liitetiedostot

Noxboox on tarinan monitaituri. Noxboox julkaisee ekologista ja psykologista kirjallisuutta sekä fiktiota.

Noxboox Elisa Kirjassa: https://kirja.elisa.fi/kustantaja/noxboox
Kustantamon oma verkkokauppa: http://www.noxboox.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs