Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Omvänd mervärdesskattskyldighet tas i bruk inom skrotbranschen

Valtiovarainministeriö

Omvänd mervärdesskattskyldighet tas i bruk inom skrotbranschen

Pressmeddelande.
Publicerad: 10.04.2014 kl. 13:56
Utgivare: Valtiovarainministeriö

Regeringen föreslår en ändring av mervärdesskattelagen så att omvänd mervärdesskattskyldighet införs i skrotbranschen. När omvänd skattskyldighet tillämpas är köparen i stället för säljaren skattskyldig

Största delen av EU-länderna tillämpar omvänd skattskyldighet i skrotbranschen. Omvänd mervärdesskattskyldighet ska tillämpas på överlåtelse av skrotmetall och metallavfall mellan samtliga näringsidkare som är införda i registret över mervärdesskattskyldiga. Systemet föreslås gälla visst slags metallskrot och metallavfall som ingår i den Kombinerade nomenklaturen.

Syftet med propositionen är att bekämpa grå ekonomi. Ibruktagandet av systemet kunde minska på förlusten av mervärdesskatteintäkter till följd av oegentligheter bland parter som driver skrothandel och förbättra konkurrensläget mellan sakenligt agerande och ohederliga företag.

Ibruktagandet av omvänd mervärdesskattskyldighet inom skrotbranschen skulle innebära en årlig ökning av skatteintäkterna med ca 7-8 miljoner euro.

Lagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2015.

Förfrågningar: Tuula Karjalainen, specialsakkunnig, tfn 02955 30542
Tommi Parkkola, regeringsråd, tfn 02955 30344

Finansministeriet (FM) är en del av statsrådet. Ministeriet bereder regeringens ekonomiska politik och finanspolitik samt statsbudgeten, och är också expert inom skattepolitiken. Ministeriet svarar också för beredningen av finansmarknadspolitiken samt för utvecklandet av statens arbetsgivar- och personalpolitik och den offentliga förvaltningen. Finansministeriet svarar dessutom för utvecklandet av lagstiftning som gäller kommunförvaltningen samt av kommunekonomin. Ministeriet deltar även i Europeiska unionens och flera internationella organisationers verksamhet.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs