Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Naisjärjestöt kannustavat naisvaltuutettuja vaatimaan puheenjohtajiston tehtäviä

Naisjärjestöjen Keskusliitto

Naisjärjestöt kannustavat naisvaltuutettuja vaatimaan puheenjohtajiston tehtäviä

Tiedote.
Julkaistu: 01.11.2012 klo 15:05
Julkaisija: Naisjärjestöjen Keskusliitto

Naisjärjestöjen Keskusliiton hallituksen kannanotto 1.11.2012

Kuntien luottamuspaikkojen jaossa naisten on itse vaadittava puheenjohtajiston tehtäviä – muistutamme tasa-arvolain vaatimuksista molempien sukupuolten tasa-arvoisesta edustuksesta kuntien päätöksenteossa.

Kunnallisvaaleissa valitut valtuutetut tulevat tekemät suuria ratkaisuja Suomen kuntien tulevaisuudesta. Näillä päätöksillä saattaa olla merkittävät vaikutukset naisvaltaisen kuntasektorin tulevaisuuden työpaikkoihin sekä meille naisille elintärkeiden kuntapalvelujen kuten esim. päivähoitopalvelujen saatavuuteen. Meillä naisilla on nyt täysi syy itse aktivoitua valvomaan etujamme.

Kuntarakenneuudistus yhdessä SOTE-palvelujen uudistamisen kanssa saattaa hyvinkin merkitä naisvaltaisten kuntatyöpaikkojen merkittävää vähenemistä, mikäli palvelut keskitetään suuriin keskuksiin. Kuntarakenteista päätettäessä tarvitaan vahvaa kuntapalvelujen arjen asiantuntemusta ja osaamista. Kuntasektori tarjoaa työtä nyt 441 000 henkilölle ja heistä 78 % on naisia! Siksi ei ole suinkaan yhdentekevää, ketkä näistä ratkaisuista ovat päättämässä.

Kunnallisvaalien jälkeisissä luottamushenkilöpaikkojen jaossa on meidän naisten oltava itse hyvin aktiivisia ja vaadittava myös puheenjohtajatason luottamustehtäviä niin valtuustojen, hallitusten kuin lautakuntienkin johdossa.  Kuntien luottamuspaikoista neuvotteleville muistutamme tasa-arvolain vaatimuksesta. Sen mukaan molempien sukupuolten tasa-arvoinen, vähintään 40 %:n suuruinen edustus on turvattava. Vuonna 2009 kunnanvaltuustojen puheenjohtajista naisia oli 26,5 % ja kunnanhallitusten puheenjohtajista 21,1 %. Naisjärjestöjen Keskusliitto esittääkin tasa-arvolakiin muutosta, jossa 40 %:n periaate koskisi jatkossa myös toimielinten puheenjohtajistoa.

Näissä kunnallisvaaleissa naisehdokkaiden määrä laski lähes 2 %, ensimmäistä kertaa 40 vuoteen! Tätäkin taustaa vasten pitää meidän nyt itse huolehtia riittävän vahvasta naisedustuksesta kuntien päätöksenteossa. Pallo on nyt meillä!

 

Lisätietoja

Hallituksen puheenjohtaja Sirkka-Liisa Anttila: 050 511 3044

Vuonna 1911 perustettu Naisjärjestöjen Keskusliitto on sukupuolten välistä tasa-arvoa edistävien naisjärjestöjen kattojärjestö ja yhteistyöfoorumi. Keskusliitto yhdistää eri alojen toimijoita tavoitteelliseen työhön tasa-arvoisemman yhteiskunnan aikaansaamiseksi ja on kansainvälisesti aktiivinen toimija. Naisjärjestöjen Keskusliittoon kuuluu 61 jäsenjärjestöä, joissa on yhteensä yli 400 000 jäsentä.


Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs