Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Muutoksia ulkomaan kansalaisten tietojen tallettamiseen väestötietojärjestelmään

Valtiovarainministeriö

Muutoksia ulkomaan kansalaisten tietojen tallettamiseen väestötietojärjestelmään

Tiedote.
Julkaistu: 28.02.2014 klo 12:09
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

Tasavallan Presidentti vahvisti 28.2.2014 lain, jolla muutetaan väestötietojärjestelmästä ja Väestörekisterikeskuksen varmennepalveluista annettua lakia. Laki tulee voimaan 1.3.2014.

Ulkomaan kansalaisten henkilötietojen tallentaminen väestötietojärjestelmään helpottuu

Jatkossa viranomainen voi poikkeuksellisesti antaa ulkomaan kansalaiselle henkilötunnuksen ja tallentaa henkilön tiedot väestötietojärjestelmään, vaikka henkilöllä ei ole esittää passia tai muuta henkilöllisyyden luotettavasti todentavaa asiakirjaa. Uudistuksen tarkoituksena on helpottaa tietojen tallettamista väestötietojärjestelmään, kun henkilö muuten täyttää rekisteröinnin edellytykset.

Maahanmuuttovirasto ja poliisi saavat lisäksi oikeuden tallettaa ulkomaan kansalaisia koskevia perustietoja väestötietojärjestelmään oleskeluluvan myöntämisen yhteydessä, jolloin henkilötunnuksen antamista ulkomaan kansalaisille voidaan nopeuttaa.

Maahanmuuttoviraston ja poliisin uutta toimivaltaa koskeva säännös tulee voimaan myöhemmin valtioneuvoston asetuksella säädettävänä ajankohtana vuoden 2014 loppuun mennessä. Samassa yhteydessä väestötietojärjestelmästä annettuun valtioneuvoston asetukseen valmistellaan muutoksia, joilla täsmennetään uudesta toimivallasta seuraavia tehtäviä.

Muita muutoksia väestötietojärjestelmästä ja Väestörekisterikeskuksen varmennepalveluista annettuun lakiin

Uudistuksessa luovutaan kuolinpesän yhteyshenkilöä koskevasta tallettamisvelvollisuudesta, koska yhteyshenkilön tietoja ei ole mahdollista saada viranomaislähteestä kattavasti ja yksilöidysti.

Lisäksi Väestörekisterikeskus voi uudistuksen jälkeen muodostaa julkiseen käyttöön tarkoitettuja tiedostoja rakennushankkeista ja rakennustiedoista.

Lisätietoja: lainsäädäntöneuvos Assi Salminen, puh. 02955 30560

Valtiovarainministeriö (VM) on osa valtioneuvostoa. Ministeriö valmistelee hallituksen talous- ja finanssipolitiikkaa ja valtion talousarvion sekä toimii veropolitiikan asiantuntijana. Se vastaa myös rahoitusmarkkinapolitiikan valmistelusta ja valtion työnantaja- ja henkilöstöpolitiikasta sekä julkishallinnon kehittämisestä. Lisäksi VM vastaa kuntahallinnon lainsäädännön sekä kuntatalouden kehittämisestä. Ministeriö osallistuu Euroopan unionin ja monien kansainvälisten järjestöjen toimintaan.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs