Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Ministeri Paula Risikko: Uusi kuntalaki lisää kuntalaisten osallistumismahdollisuuksia

Valtiovarainministeriö

Ministeri Paula Risikko: Uusi kuntalaki lisää kuntalaisten osallistumismahdollisuuksia

Tiedote.
Julkaistu: 10.12.2014 klo 10:00
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

Kuntalaisten halu ja tarve osallistua muutoinkin kuin vaaleissa ja äänestämällä on kasvanut tasaisesti viime vuosikymmeninä. Asioihin halutaan vaikuttaa entistä suoremmin. Uusi kuntalaki kannustaa kuntia ja kuntalaisia monipuolisten vaikuttamisen tapojen käyttöön.

− Demokratian toteutumista tulee kehittää jatkuvasti, koska se on kuntalaisten perustuslaillinen oikeus. Tarvitsemme uudenlaisia tekemisen tapoja, jotta kuntalaiset pääsisivät mukaan ideoimaan sekä vaikuttamaan toiminnan suunnitteluun mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, innosti liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko kuulijoita esityksessään Tulevaisuuden kunta -kiertueella Kuopiossa 10. joulukuuta.

Uudessa kuntalaissa kannustetaan kuntia tarjoamaan entistä enemmän monipuolisia, vaikuttavia ja käyttäjälähtöisiä osallistumiskeinoja. Näitä voivat olla esimerkiksi osallistuvan budjetoinnin hyödyntäminen, erilaiset keskustelutilaisuudet ja kansalaisraadit.

Aloiteoikeus laajenee

Kuntia kannustetaan ottamaan asukkaat ja palvelujen käyttäjät mukaan palvelujen suunnitteluun ja kehittämiseen.

− Kuntalakiesityksessä laajennetaan aloiteoikeus kunnan asukkaiden lisäksi kunnassa toimiville yhdistyksille ja yrityksille. Lisäksi palvelujen käyttäjille annetaan heidän käyttämäänsä palvelua koskeva aloiteoikeus, vaikka he eivät olisikaan kyseisen kunnan asukkaita, kertoi Risikko.

Laissa nousee aiempaa korostetummin esille myös asukkaiden tiedonsaannin tärkeys. Uutta ovat erityisesti velvoitteet sähköisestä viestinnästä. Kuntien tulisi viedä kunnan verkkosivuille saataville muun muassa kunnan toimintaa ja palveluja koskevat tiedot, toimielinten esityslistat, kunnan ilmoitukset ja päätöspöytäkirjat.

Nuorisovaltuusto ja vammaisneuvosto pakollisiksi

Kuntalakiesityksen mukaan kunnalla on velvollisuus asettaa vanhusneuvosto sekä myös uusi velvollisuus asettaa vammaisneuvosto. Neuvostot voivat olla myös useamman kunnan yhteisiä.

Lisäksi nuorisovaltuuston tai vastaavan vaikuttajaryhmän asettaminen tulee kunnille pakolliseksi.

− Uudessa kuntalaissa on haluttu kiinnittää huomiota nuorten osallistumiseen ja vaikuttamiseen. Esimerkiksi jo 15 vuotta täyttäneet saavat mahdollisuuden tehdä aloitteen kunnallisesta kansanäänestyksestä. Lisäksi vammaisneuvostojen asema pitää turvata, koska vammaisilla ja heitä edustavilla järjestöillä on arvokasta kokemusta ja tietoa hyödynnettäväksi toiminnan suunnittelussa, sanoi ministeri.

Kunta voi myös tukea kunnan eri osissa asuvien asukkaiden vaikuttamismahdollisuuksia asettamalla alueellisia toimielimiä.

Osallistuminen esille kuntastrategiassa

Asukkaiden vaikuttamismahdollisuudet tulisi tuoda esille myös kuntastrategiassa. Kunnan tulisi tarkastella kokonaisuutena ja nykyistä suunnitelmallisemmin muun muassa kunnan hyödyntämiä osallistumistapoja, viestintää ja valmistelun avoimuutta.

− Kuntastrategiaa tehdessä päättäjillä on hyvä paikka arvioida, millaisia osallistumistapoja juuri heidän kuntansa asukkaat tarvitsevat. Kuntalaissa jätetään kunnille harkintavalta osallistumisen keinovalikoiman suhteen, joten paikalliset olosuhteet voidaan ottaa huomioon, Risikko korosti.

Lisätietoja:

Erityisavustaja Antti Häkkänen, puh. 040 7057134

Neuvotteleva virkamies Inga Nyholm, p. 02955 30042

Valtiovarainministeriö (VM) on osa valtioneuvostoa. Ministeriö valmistelee hallituksen talous- ja finanssipolitiikkaa ja valtion talousarvion sekä toimii veropolitiikan asiantuntijana. Se vastaa myös rahoitusmarkkinapolitiikan valmistelusta ja valtion työnantaja- ja henkilöstöpolitiikasta sekä julkishallinnon kehittämisestä. Lisäksi VM vastaa kuntahallinnon lainsäädännön sekä kuntatalouden kehittämisestä. Ministeriö osallistuu Euroopan unionin ja monien kansainvälisten järjestöjen toimintaan.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs