Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Ministeri Orpo: Tavoitteena kannattavuus ja toimivat markkinat

Maa- ja metsätalousministeriö

Ministeri Orpo: Tavoitteena kannattavuus ja toimivat markkinat

Tiedote.
Julkaistu: 25.07.2014 klo 14:18
Julkaisija: Maa- ja metsätalousministeriö

Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo peräänkuulutti tulevaisuudenuskoa avatessaan VILJO-maatalousmessut Kiuruvedellä. Maatalous on maailmanlaajuinen kasvuala.
 
– Ruuan tuotannon odotetaan kasvavan jopa 50 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Tässä kasvussa haluamme olla mukana. Suomalaisen ruuan mahdollisuudet maailmalla ovat lähes rajattomat, kun yhdessä edistämme sen näkyvyyttä ja muistamme kertoa sen erityispiirteistä kaikissa yhteyksissä, Orpo totesi.  
 
– Suomalaisen, turvallisen ruuan puolesta voi ylpeänä tehdä töitä niin kotimaassa kuin kansainvälisissä kohtaamisissakin. Meille kaikille ruoka on paitsi elinehto, myös osa kulttuuria ja vahvoja elämyksiä.   
 
Maataloudessa tuotannon kannattavuus ja jatkuvuus riippuvat kolmesta perustekijästä: markkinatuotoista, tuotantokustannuksista ja tuista. Pohjoisissa viljelyoloissa tuotantokustannukset suhteessa tuotantomääriin ovat selvästi korkeammat kuin muissa EU-maissa keskimäärin. Yhteisillä markkinoilla muodostuva tuottajahinta ei riitä Suomen oloissa kattamaan kustannuksia.
 
– Maatalouden peruskannattavuus ja kotimainen ruuantuotanto on varmistettava monipuolisilla tukivälineillä. Kotimaisen, turvallisen ruuan saatavuus on suomalaisille niin arvokas asia, että siihen halutaan edelleen panostaa vahvalla julkisella rahoituksella.
 
Tuottajan on saatava tehdylle työlle markkinoilta oikeudenmukainen hinta, joka kattaa mahdollisimman suuren osan tuotantokustannuksista.
 
– Hallituksemme on sitoutunut parantamaan kannattavuuden edellytyksiä myös markkinaehtoisesti. Katse on suunnattava markkinoiden toiminnan parantamiseen sekä panos- että tuotemarkkinoilla. On myös tärkeää, että maatalouden tuotantokustannuksia alennetaan ja siksi rakennekehitystä pitää edelleen edistää.
 
Orpo puhui myös metsistä iltapäivän metsäseminaarissa. Metsiin perustuvaa aktiivista yrittäjyyttä edistetään luomalla edellytyksiä alan uusille investoinneille ja puunkäytön lisäämiselle sekä vahvistamalla monitieteistä tutkimusta. Lisäksi selvitetään keinoja helpottaa sukupolvenvaihdoksia.
 
– Suomi elää ja tulee elämään metsistä. Biotalous, metsäbiotalous, vihreä biotalous, miksi sitä haluamme kutsuakin, tulee antamaan työtä ja toimeentuloa eri puolille Suomea myös tulevaisuudessa.
 
VILJO-maatalousmessut järjestetään kolmannen kerran 24.–26.7.2014. Ammattimaisista näytteilleasettajista, työnäytöksistä ja etäkohteista rakentuva tapahtuma kokoaa Kiuruvedelle maatalouden ammattilaiset.
 
Lisätietoa maa- ja metsätalousministeriöstä:
valtiosihteeri Risto Artjoki, p. 0295 16 2254


 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs